Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers

Andrea Beaty (2018)
[Uitgeverij Nieuwezijds – ISBN 978 90 57125126]

Stel je veel vragen? Is waarom je favoriete woord? Dit boek is voor alle wetenschappers en creatievelingen die graag vragen stellen, het leuk vinden om naar antwoorden te zoeken, proefjes te doen en leuke creaties te maken.

Ada Dapper is bekend van het prentenboek Ada Dapper Wetenschapper, waarin het meisje Ada vol zit met onderzoeksvragen en eindeloos nieuwsgierig is. In dit boek gaat Ada verder met vragen stellen en neemt ze je mee in haar ontdekkingstocht langs verschillende wetenschappen.

Dit grote werk- en knutselboek bij Ada Dapper Wetenschapper bevat meer dan 40 leuke activiteiten om dingen te ontdekken, te tekenen of te maken. Jonge wetenschappers krijgen de kans om alle favoriete wetenschappen van Ada te leren kennen. Van plantenkunde en sterrenkunde tot scheikunde, en alles daartussenin. Ada Dapper leert je hoe wetenschappers te werk gaan en laat je kennismaken met onder andere sterrenkunde, klimaat en duurzame energie, wat is materie en hoe kweek je een plant…..

In dit kleurrijke boek worden stukjes theoretische kennis over wetenschap met mooie heldere illustraties, afgewisseld met leuke proefjes, denk- en creatieve opdrachten. Kennis over de wetenschap en onderzoeksvaardigheden worden op een uitdagende manier gestimuleerd. Achterin het boek is een woordenlijst te vinden waarin de belangrijkste begrippen uit de wetenschap worden uitgelegd.

Toen de 7 en 9-jarige jonge onderzoekers hier thuis het boek in handen kregen, was hun nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze begonnen meteen met lezen en bladerden langs de veelzijdige onderwerpen en opdrachten in dit boek. Ook de humor spreekt aan en maakt de wetenschappelijke materie aantrekkelijk. Je kunt in het boek zelf je bevindingen bijhouden en tekeningen en aantekeningen maken.

Dit boek waarin veel te doen en te ontdekken is, is een echte aanrader voor jonge, nieuwsgierige, creatieve wetenschappers in de dop! Floor Paulissen

Deze recensie verscheen in Signaal 61.