Boekentips

Hoi allemaal,

Ik ben Sarah en vandaag ga ik jullie wat boekentips geven.

1.            De GVR
De GVR is grappig, spannend en geeft je het gevoel dat je door moet lezen. Het is geschreven door Roald Dahl, een van de populairste schrijvers ter wereld. Zijn boeken zijn in minstens 20 talen vertaald.

Mini-samenvatting: Dit boek gaat over Sophie is een meisje van 8 jaar. Ze woont in een weeshuis in Londen. Op een nacht, als ze niet kan slapen, kijkt ze uit het raam en ziet dan iets heel groots met armen en benen. Het is de GVR, die met een soort trompet dromen in de hoofden van kinderen gaat blazen. Als hij merkt dat Sophie hem ziet schrikt hij zich een hoedje en neemt haar mee naar Reuzenland, waar ze erachter komt dat hij geen mensen eet, maar snoskommers, dat zijn komkommers maar dan heel vies. Het boek is verfilmd in 1986, toen was het een tekenfilm. In 2016 is het boek nogmaals verfilmd, ditmaal met echte mensen en slechts gebaseerd op het echte verhaal.

2.            Het Ministerie van Oplossingen (Serie)
Het ministerie van Oplossingen is een superleuke, spannende serie over Nina, Alfa, Ruben en Mevrouw Vis. De schrijfster is Sanne Rooseboom. Zij heeft ook het supergrappige boek “Jippie, een humeurig sprookje” geschreven. De serie bestaat uit drie boeken en het vierde boek is onderweg. Alle delen zijn los van elkaar te lezen, maar voor de plezierigste leeservaring (in normale woorden: zodat je alles kan volgen) lees je ze toch maar in de goede volgorde.

Mini-samenvatting over boek 1: Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen dit op te lossen. Nina besluit dan om samen met haar beste vriendin, Alfa, Ruben te gaan helpen, aangezien zo’n ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw Janneke Vis ontdekken ze dat ze zich daarin vergissen: er heeft wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…

3.            Het ouderbureau
Het ouderbureau is geschreven door David Baddiel, hij is een bekende Britse komiek. Het ouderbureau (The parent agency) is zijn eerste kinderboek. Intussen heeft hij nog meer kinderboeken geschreven, zoals Jarige Job, de Mysterieuze Controller en Beestenbende. Zijn nieuwste boek is in augustus uitgekomen en heet Directeur Lolbroek. Die zijn allemaal zeker aandacht waard, maar eerst Het Ouderbureau.

Mini-samenvatting: Het Ouderbureau gaat over Barry Binder. Barry heeft altijd al een hekel aan zijn naam gehad. Sterker nog, het is nummer 2 op zijn lijst met dingen waarvan hij zijn ouders beschuldigt, naast 1) ‘saai zijn’ en 3) ‘altijd moe zijn’. Wanneer hij voor de zoveelste keer ruzie met zijn ouders heeft, doet Barry een wens, en komt hij terecht in een vreemde wereld. Vóór zijn verjaardag (die al over een paar dagen is), moet Barry daar een nieuw paar ouders kiezen.

Je eigen ouders kiezen: dat klinkt een stuk makkelijker dan het is. Gaat hij voor de rijke ouders, voor de sportieve ouders, of voor de wereldberoemde ouders? De tijd begint te dringen, en geen enkel paar ouders lijkt echt bij Barry te passen…

4.            Niet thuis
Niet thuis is een boek van Jacques Vriens. Hij heeft ook Achtste-groepers huilen niet geschreven. Herkenbaar en gelaagd verhaal, voor jongens en meiden vanaf 9 jaar. Door Jacques’ positieve benadering en zijn rake humor doet het onderwerp niet zwaar aan, wat je misschien wel zou verwachten. Het boek is spannend en grappig, het lezen waard.

Mini-samenvatting: Niet thuis gaat over Hannah, een meisje met ouders in vechtscheiding. Hierom woont Hannah in leefgroep De haven, met 6 andere kinderen: Rosalie, Amber, Julius, Mathijs, Twanneke en Bjorn. Dan krijgt Hannah een gesprek tussen een groepsleider en de baas van de leefgroep. Er moet bezuinigt worden in de jeugdzorg en daarom moet De haven gesloten worden!

Maar gelukkig heeft Julius een plan…

Sarah (12 jaar)

Deze boekentips schreef Sarah van de jeugdredactie voor Signaal 61.