Online is van alles te vinden om van te leren, naar te luisteren en naar te kijken.
Bol.com heeft voor kinderen een digitale boekenclub: https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/ .
Om het binnenblijven een beetje aangenamer te maken voor de jongere thuisblijvers in Nederland en België is er een speciale digitale boekenclub geopend. Hier kunnen kinderen zowel e-books lezen als verhalen luisteren die door bekende Nederlanders worden voorgelezen.
Iedere ochtend om 09.00 uur verschijnen nieuwe video’s van BN’ers die voorlezen in de leeftijdcategorie 2-4, 4-6, 6-8 en 8-10. De video’s kunnen ook bekeken worden op YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxST3-VSfa6Zs8hWG2w_LLMLtMjy-CWfn
In de boekenclub vinden kinderen elke week nieuwe e-books en luisterboeken voor verschillende leeftijdscategorieën en interesses. De verhalen kunnen stoer, spannend, leerzaam en grappig zijn. De boeken van de digitale boekenclub zijn voor 0,01 euro per stuk te lezen en beluisteren Voor de keuze in boeken wordt samengewerkt met uitgeverij Overamstel, uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, uitgeverij Querido en uitgeverij Lannoo.
Verken de ruimte vanuit je huis!
Door het coronavirus moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Een leven dat lijkt op die van een astronaut.
André Kuipers zette deze website samen met verschillende organisaties op. Ontdek vanuit jouw huis de ruimte en ruimtevaart.
Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland. Elke dag nieuwe content! https://www.thuisinderuimte.nl/
Corona nieuws voor en door kinderen met de kidscoronakrant
Door het Corona virus zijn de scholen en bedrijven gesloten en zit jij ineens thuis. Deze situatie is heel bijzonder en natuurlijk heb jij contact met je vriendjes en vriendinnetjes via WhatsApp en social media.
Ook jij moet vast even wennen aan de nieuwe omstandigheden en daarom willen wij graag van jou weten wat je hiervan vindt en wat het verplicht thuisblijven met jou doet. Je beleeft andere dingen door het thuis zijn. Je mag niet meer naar je sportles en maakt je zorgen.
Als je het opschrijft, tekent, foto’s maakt of een filmpje dan kun je dat delen met andere kinderen en jij kunt op jouw beurt weer lezen wat zij doen.
https://www.kidscoronakrant.nl/
Lesmateriaal voor toekomstkunde van het Wereldnatuurfonds:
https://www.wwf.nl/jeugd/educatie/toekomstkunde/lessen-thuis
Vogelbescherming Nederland heeft op Beleef de Lente: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente webcams waarop de lenteactiviteiten van verschillende vogels wordt gevolgd.
NB: Let eventueel op waar je kind naar kijkt omdat de natuur ook wreed kan zijn.
Op Mijn vogeltuin kun je een Postcode Vogelcheck doen om te ontdekken welke vogels bij jou in de buurt leven. Als je 5 vogels uitkiest kun je tips ontvangen wat je voor deze vogels kan doen in jouw tuin: https://www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin/
Voor thuiszitters biedt de vogelescherming 2 cursussen over vogels gratis aan: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen. Leer meer in 10 lessen over vogels in Nederland en/of over tuinvogels en leer hun geluiden herkennen!
Tips voor (ouders van) hoogbegaafde kinderen; De kinderen krijgen in deze weken dat ze verplicht thuis zitten en dus niet naar school gaan wel werk op van school. Maar we kunnen ons natuurlijk voorstellen dat er voor veel kinderen behoefte is aan extra, ander werk. Werk waar ze helemaal in op kunnen gaan, waar hun interesse echt ligt. Dat is voor veel kinderen steeds weer wat anders. Dus het blijft soms ook zoeken. Dat maakt ook dat hier een behoorlijke lijst volgt met tips. En er zouden er nog veel meer op kunnen. Hier nu bij elkaar gezocht voor jullie. Heel veel plezier ermee.
Richelle de Deugd, www.hobega.nl
Mus geeft je online challenges op instagram: https://www.instagram.com/hetlevenvanmus/
Het Haagse Boekids heeft besloten de fysieke colleges van Boekids University dit jaar volledig virtueel aan te bieden en het aantal colleges uit te breiden. De collegereeks voor basisscholen en middelbare scholen die van 25 tot en met 29 mei in Den Haag zou plaatsvinden, komt te vervallen. In plaats daarvan kunnen kinderen de komende weken gratis virtuele lessen volgen. Zo leren zij aanstaande vrijdag van topkok Pierre Wind hoe zij ‘happy drinks’ kunnen maken en zijn er workshops als handlettering, Japans rekenen en sieraden maken van restafval. Voor deelname aan de workshops en virtuele lessen: www.boekids.nl.
Nu.nl maakt een overzicht van vitrueel aanbod van musea: https://www.nu.nl/cultuur-overig/6039808/overzicht-virtueel-aanbod-van-musea-tijdens-coronacrisis.html
Als je thuis bent en de muren op je afkomen.. beeld je favoriete kunstwerk uit en deel dat Tussen kunst & quarantaine: https://www.instagram.com/tussenkunstenquarantaine/
Wetenschap voor kinderen bij Science in School: https://www.scienceinschool.org/search-page?search_api_views_fulltext=&search=1&f%5B%5D=search_api_language%3Anl
Geluiden uit een lege dierentuin
Zeker bij mooi weer wordt de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo druk bezocht. Nu is het er stil. Zo stil, dat je er alleen nog de geluiden van de dieren hoort. Op het YouTube-kanaal van Burgers’ Zoo kun je luisteren naar urenlange opnames van giraffenvoetstappen, parelhoengekwetter en zebragebalk bij Silent Zoo. Heerlijk rustgevend.
Er is ook een afspeellijst met Feel Good Facts met daarin video’s vol weetjes over de verschillende dieren uit de dierentuin.
Op de website van het Rijksmuseum zijn meer dan 700.000 kunstwerken online te bekijken.
Op Instagram worden virtuele tours gegeven waarin curators uitleg geven over schilderijen. Het eerste schilderij dat aan bod kwam is Het vrolijke huisgezin van Jan Steen. Het beeldt een nogal chaotische thuissituatie uit, die voor veel thuiswerkende ouders met kinderen van nu herkenbaar zal zijn! Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum vertelt hierover. Zoek naar Pieter about the merry family.
Op de website kun je een virtuele tour in het museum maken: https://www.rijksmuseum.nl/nl/ontdek-meesterwerken, sla rechts af voor Het vrolijke huisgezin 😉
Kijk nu ongestoord rond tussen de kunstschatten van het Vaticaan. De online virtuele tours nemen je o.a. mee naar de Sixtijnse Kapel, die voornamelijk door Michelangelo is beschilderd: http://m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.html
Wat als Anne Frank een camera had gehad in plaats van een dagboek? Op het YouTube-kanaal van het Anne Frank Huis vind je het videodagboek van Anne Frank. Totaal zal het 15 afleveringen bevatten. Actrice Luna Cruz Perez speelt Anne Frank. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in deze serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven. Jacqueline van Maarsen, de inmiddels 91-jarige vriendin van Anne Frank zegt hierover: “Ik ben enthousiast over dit videodagboek. Door het dagboek te vervangen door een camera kunnen jonge mensen zich goed verplaatsen in de situatie van toen, de tijd waarin Anne Frank leefde. Ik moest wel even wennen aan het idee, maar vind het goed dat het verhaal van Anne frank naar de moderne tijd is gebracht.”
“Als jij niet naar de Keukenhof kan komen, brengen wij de Keukenhof naar jou!” zegt Bart Siemerink in de openingsvideo van het virtueel heropende bloemenpark. Zo kun je thuis genieten van de bloemenpracht. Tuinmannen André, Owen, Michael en Daan komen ook in beeld en vertellen over hun favoriete bloemen en plekken in het park.
Ook in het Automuseum Louwman in Den Haag is het stil. Het museum voor historische auto’s, koetsen en motorfietsen heeft o.m. de enige overgebleven Eysink in de collectie, evenals zeldzame Spykers en de Aston Martin uit de James Bond film Goldfinger. Je kunt de collectie online bekijken: https://www.louwmanmuseum.nl/autos/
In samenwerking met vijf nationale parken in Amerika biedt Google Arts & Culture virtuele tours door de Bryce Canyon, Dry Tortugas, de Kenai fjorden, de vulkamen van Hawaii en de grotten van Carlsbad Caverns:
https://artsandculture.withgoogle.com/en-us/national-parks-service/parks
Voor de volledigheid staat hieronder het introductiefilmpje van Google Arts & Culture omdat er nog veel meer te ontdekken valt. Alles is wel in het Engels.
Filmpjes