Denkgeheimen

Over olifantenpaadjes, hersenscheten, 85 miljard cellen en andere wonderen van ons brein

Sven Graumans (illustraties Marian Latour)

Nadenken is handig, maar kan ook verwarrend zijn. Want waarom denk jij eigenlijk de dingen die je denkt? Heb je die zelf bedacht, of geleerd van anderen? En hoe weet je zeker dat ze waar zijn? Weet je zelf wel altijd precies wat je vindt of lijkt het af en toe echt onzin? Vraag je je ook wel eens af of je eigenlijk wel de baas bent in je eigen hoofd?

Denkgeheimen is een boek over denken, over de vraag wat gedachten zijn en waar je gedachten vandaan komen.

Het boek is ingedeeld in drie delen. In het eerste deel ‘Hersenen en Denken’ gaat het over hoe de hersenen werken als een goed georganiseerde fabriek door middel van 85 miljard cellen en draadjes. Die georganiseerde chaos in de hersenen is als een soort bouwplaats, waar continu veranderingen plaatsvinden door wat we doen en leren. Het leert ons het verschil tussen langzaam en snel denken. Een olifantenpaadje in je hoofd gaat lekker snel, maar wat doe je nou als je misschien liever niet meer wilt denken zoals je altijd denkt. Je komt te weten of één enkele hersencel kan denken en of het je hoofd is dat denkt of dat je ook met je buik, of arm, of je grote teen kan denken.

In het tweede deel ‘Hoe kom je aan gedachten?’ gaat het over dat de zekerheden die we meekrijgen in ons leven misschien wel niet zo zeker zijn als we denken. We moeten een heleboel, maar ‘moet’ het wel echt? En gedachten worden vergeleken met hersenscheten, die soms ineens in je hersenen kunnen oppoppen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Wat is de invloed van reclame, de invloed van een groep, de evolutie, onze emoties en alles wat we doen op ons denken.

Het laatste deel ‘Je mag alles denken?!’ gaat over de vraag of je alles mag denken, of je kunt stoppen met denken en wie er nu eigenlijk de baas is in je hoofd.

Ik ben enthousiast over dit originele, vrolijke aangeklede boek voor nieuwsgierige denkers. Er worden allerlei interessante denkgeheimen op een begrijpelijke en humoristische wijze ontrafeld. Het staat vol interessante weetjes over ons brein, zoals bijvoorbeeld dat we wel 50.000 gedachten per dag hebben (die we dan niet allemaal serieus hoeven te nemenJ). Het boek bevat grappige illustraties, in kleur gearceerde zinnen in de tekst, kreten in de kantlijn en prikkelende denkvragen aan het eind van elk hoofdstuk om verder over te praten. Het is een aantrekkelijk boek om thuis samen te lezen en te filosoferen, maar zeker ook op school met een groep kinderen. De grappige tekeningen en de leuke manier waarop de denkgeheimen worden uitgelegd vallen in de smaak bij de tienjarige hier in huis.

De auteur heeft dit boek geschreven met de intentie om kinderen bewuster te maken van de werking van hun brein. Het doel is om aan te sluiten bij de interesse en belevingswereld van meer-/hoogbegaafde kinderen. De auteur hoopt deze doelgroep met dit boek extra uitdaging te geven en te prikkelen op het gebied van denken. De leeftijdsindicatie is vanaf ongeveer 11 jaar, maar wat mij betreft is het ook te gebruiken voor jongere kinderen die hier al interesse in hebben. Het is daarbij een dyslexie vriendelijke uitgave.

Denk jij… dat je er klaar voor bent? Veel denkplezier!

Uitgeverij BLOP (2018) , Hilversum

ISBN 978-90-828515-1-9

Floor Paulissen

Deze recensie verscheen in Signaal 62.