lezing Van ‘onpasselijk onderwijs’, naar balans in het gezin en op school

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
vrijdag 31 maart 2023
19:00 - 21:00 uur

Locatie
academisch genootschap

Categorieën


HB-Café Eindhoven in samenwerking met Pharos Eindhoven

Door: Saskia Moerman, directeur Valeo Basisschool, valeo-ps.nl

Het reguliere onderwijs kan voor prikkelgevoelige kinderen zeer belastend zijn. De wetenschap spreekt bij voorkeur over ‘differently wired’ of anders bedraad zijn. Dit verwijst naar kinderen die bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn, ADHD hebben of binnen het autismespectrum vallen. Deze termen worden vaak gebruikt om deze kinderen te beschrijven, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze slechts een label zijn en niet de hele persoon definiëren. Wat deze kinderen echter gemeen hebben is dat ze gedurende de dag zoveel prikkels krijgen dat het hun functioneren op school en thuis belemmert. Omdat veel kinderen in de klas gewenst gedrag aangeleerd krijgen, kan juist thuis de situatie escaleren. Andere kinderen worden door hun docenten en klasgenoten vaak negatief benaderd, wat hun zelfbeeld en functioneren (op lange termijn) negatief beïnvloedt. Het kind is zichtbaar ongelukkig, maar de rest van het gezin ondervindt hier ook direct de gevolgen van.

Wellicht herken je dit van je eigen hoogbegaafde kinderen, in je eigen gezin. Of misschien wel uit de strubbelingen die je in je eigen schoolloopbaan hebt ervaren. En vallen de kwartjes nu omdat je de worsteling van je kind in het reguliere onderwijs herkent.

Saskia Moerman laat ons zien wat de impact is die slecht passend onderwijs kan hebben op de ontwikkeling van een (differently wired) kind. Ook zal aandacht besteed worden aan hoe ouders hier thuis mee om zouden kunnen gaan om zo het kind, en daarmee het gezin, beter te laten gedijen. Het herstellen van de balans voor het kind en het gezin is het centrale thema van dit HB Café. Er zullen succesverhalen gedeeld worden en oefeningen uitgelegd die ouders thuis kunnen doen.

Ook zal er een overzichtelijke uiteenzetting gegeven worden van de ontwikkeling van prikkelgevoelige kinderen, met alle uitdagingen en kansen die daarbij horen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om contact te leggen met andere ouders. We nodigen je van harte uit om met ons kennis en ervaring te delen, zodat we samen kunnen werken aan een betere toekomst voor onze kinderen.

Dit HB Café komt mede tot stand op initiatief van vrijwilligers van Oudervereniging Pharos, de landelijke vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen. Voor meer informatie zie www.pharosnl.nl.

Tot ziens op vrijdag 31 maart.

Namens HB Café Eindhoven
Wilfried, Monique, Jantine

Namens Oudervereniging Pharos
Meltem Rijkers-Oktay

 

Locatie: Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven. Er is volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein achter het Genootschap. Toets daarvoor in het navigatiesysteem het adres Fazantlaan 16 in Eindhoven in. De slagboom bij het parkeerterrein gaat vanzelf voor je open en van daaraf loop je via een klein voetpad naar de hoofdingang van het gebouw. Kom je met de trein, dan is het ongeveer 10-15 minuten lopen.

Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur. Afsluiting ca. 21:30 uur, met aansluitend gelegenheid om na te praten met een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon incl. 1 consumptie, Pharosleden betalen €10,-

Aanmelden:
Pharos leden: mail sturen naar eindhoven@pharosnl.nl. Dit kan tot 17 maart (2 weken voor de lezing). Daarna vervallen de voor Pharos gereserveerde plekken en moet je aanmelden bij HB-cafe zelf (als daar nog plek is)

Als er een aantal aanmeldingen binnen is, versturen we een mail met  de gegevens om de bijdrage te voldoen. Aanmelding is pas definitief als de betaling op de rekening staat.

niet-leden: aanmelden  op de website van het HB-cafe

https://hb-cafe.nl/evenementen/31-03-2023-hb-cafe-eindhoven-van-e2-80-98onpasselijk-onderwijs-e2-80-99-naar-balans-in-het-gezin-en-op-school/