Lezing executieve functies door Novilo

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
dinsdag 20 september 2022
19:00 - 20:30 uur

Locatie
Bornego College

Categorieën


Thomas krijgt het maar niet voor elkaar om zijn gymspullen mee te nemen naar school, Lieke begint vaak zomaar te praten terwijl haar ouders in gesprek zijn, en als Jan zijn rekenschrift zoekt, komt hij terug met voetbalplaatjes die hij nog zou ruilen…
Deze kinderen kunnen last hebben van zwakke executieve functies. Hoe komt dit en vooral, wat kun je er samen met het kind aan doen? Daar gaan we tijdens deze lezing dieper op in. Hieronder alvast een tipje van de sluier.
De hersenontwikkeling van hoogbegaafden verloopt sneller dan gemiddeld en de hersencellen maken meer verbindingen. Hoogbegaafden pakken alles aan vanuit het denken. Dat maakt het lastig het ene automatisch te doen en over iets anders na te denken. Al dat denken kost tijd, waardoor ze soms traag werken. En door al dat denken, al die cognitieve prikkels, zijn ze vaak snel afgeleid. Zo kan het dat een razend slim kind grote moeite heeft met plannen, organiseren, doelgericht gedrag of taakinitiatie, maar ook met emotieregulatie, impulscontrole en flexibiliteit. Duidelijk wordt, dat het vaak geen onwil maar onmacht is. De hersenen van hoogbegaafde kinderen zijn te vergelijken met
een groot vliegveld – maar de verkeerstoren is nog in aanbouw. Hoe kunnen wij helpen bij het voltooien van die toren, ofwel hoe kunnen we kinderen leren hun executieve functies te versterken?
Novilo Opleidingen is een opleidingscentrum op het gebied van talentontwikkeling en hoogbegaafdheid, actief in Nederland en België. De opleidingen, kenniscolleges, specialisatiemodules en ouderavonden zijn actueel en direct toepasbaar in de praktijk.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in executieve functies en hoogbegaafdheid.
Aanmelding via friesland@pharosnl.nl (leden o.v.v. lidnummer)
Kosten: Leden € 5,-. Niet leden € 10,-.
Koffie en thee is tegen betaling verkrijgbaar.