Lezing: Executieve functies en hoogbegaafdheid (VOL)

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
woensdag 29 november 2017
20:00 - 22:00 uur

Locatie
basisschool de Krommen Hoek

Categorieën


Heeft uw kind moeite met aanpassen als plannen door onvoorziene omstandigheden veranderen?

Vergeet uw kind regelmatig iets mee te nemen of iets te doen wat afgesproken was?

Kan uw kind opdrachten of gegeven instructies niet onthouden?

Heeft uw kind moeite met prioriteiten stellen of een plan maken en dat volgen?

 

Ik ben Esther Scheepers, remedial teacher, leerspecialist én gedragsspecialist. Tevens ben ik trainer “Ik leer leren”. Ik werk al jaren met (hoogbegaafde)  kinderen en jeugdigen met comorbiditeit. Mijn interessegebied is hoogbegaafdheid, heb daar diverse trainingen en opleidingen in gevolgd. Medio November mag ik mij dan ook gespecialiseerd HB begeleidster noemen.

In een interactieve lezing wil ik jullie meenemen in een  “wandeling” door de executieve functies.

 

Executieve functies zijn de regelfuncties van de hersenen. Zij maken het mogelijk om je gedrag goed te organiseren, zodat je op tijd bent op school bent, je zelfstandig je kamer op kunt ruimen, kunt plannen wanneer je huiswerk maakt, kunt focussen op belangrijke zaken en kunt leren van feedback. Deze functies zijn zeker van belang op school: starten met een taak, weten wat eerst moet en wat daarna, (huiswerk) kunnen plannen, aandacht kunnen vasthouden, en nog veel meer. Deze vaardigheden kan een kind aanleren en juist leren gebruiken ter bevordering van schoolresultaten maar ook ter bevordering van het welzijn.

 

Executieve functies vormen de basis van elke ontwikkeling. Wanneer deze functies niet aangesproken worden bij een kind, zal het kind deze ook niet ontwikkelen waardoor hij minder zelfvertrouwen krijgt en denkt ‘het toch niet te kunnen’. Hierdoor kunnen frustraties en zorgen toenemen. Een hoge intelligentie impliceert niet automatisch een evenredige ontwikkeling van de executieve functies. Juist doordat er vaak sprake is van structurele didactische ondervraging worden bepaalde executieve functies nauwelijks aangesproken en dus nauwelijks gebruikt, dit terwijl juist veel oefening nodig is om al de executieve functies te ontwikkelen en deze ook vast te kunnen houden. Het welbevinden van een kind kan hierdoor (ernstig) verstoord raken.

 

vanaf 19.30 staan de koffie en thee klaar.

Eigen bijdrage 3 euro voor leden, 7 euro voor niet-leden.

Aanmelden is verplicht (via eindhoven@pharosnl.nl)