Voorlichtingsavond depressie en schermverslaving voorjaar 2020

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
woensdag 29 januari 2020
19:30 - 21:30 uur

Locatie
Basisschool de Tweesprong lokatie Duivenkamp

Categorieën


Graag nodigen we jullie uit voor de voorlichtingsavond “Depressie en schermverslaving” in samenwerking met Yes We Can Clinics

Tien procent van de jongeren en jongvolwassenen gebruiken bepaalde middelen (bijvoorbeeld alcohol of drugs) en bepaald gedrag (gamen, gokken) om zichzelf te verdoven en zich anders te voelen. Voor hen zijn deze middelen en dit gedrag de oplossing voor onderliggende problemen waar ze niet mee om kunnen gaan. Als jongeren en jongvolwassenen afhankelijk worden van bepaalde middelen of gedrag, kan er sprake zijn van een verslaving of problematisch middelengebruik. Op dat moment kan de jongere niet meer stoppen met het gedrag of het middel, treedt dit gedrag of het gebruik vaker op dan hij of zij zich heeft voorgenomen en is de jongere constant bezig met zijn verslaving. De afhankelijkheid van een gewoonte of middel kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. De jongere voelt zich dan zonder ‘gebruik’ niet op zijn of haar gemak en/of er is sprake van ontwenningsverschijnselen (nachtmerries, slapeloosheid, trillen en zweten). Veel voorkomende verslavingen zijn: blowen, gamen, drugs, alcohol, eten, gokken, seks en medicijnen.

Bij Pharos zien we een verhoogd risico voor verslavingen bij hoogbegaafde kinderen en jongeren. Depressie onder hoogbegaafde kinderen en jongeren komt helaas veel voor. En met name schermverslaving, waaronder gamen, social media en YouTube, is een groeiend probleem dat nog erg onderschat wordt.

Daarom hebben wij Eva de Lange van Yes We Can Clinics gevraagd om samen met collega Derek van Enk over verslavingen te vertellen. Zij zullen de nadruk leggen op depressie en schermverslaving. Wat is een verslaving, hoe herken je een verslaving en wat kun je doen. Daarna zullen twee hoogbegaafde oud fellows vragen van ouders beantwoorden. Oud fellows zijn jongeren, die in de kliniek opgenomen zijn geweest gedurende 10 weken, het nazorg programma doorlopen hebben en al een tijdje in herstel zijn.

Praktische details:

  • Woensdag 29 januari 2019: 19:30-21:30 uur
  • Minimaal 10 maximaal 25
  • Pharos leden 2,50 euro, niet-leden 5 euro
  • Inclusief thee/koffie/koekjes

Er zal ook iemand van Pharos Utrecht/Gooi- en Eemland zijn aan wie je vragen kunt stellen.

Graag aanmelden vóór 22 januari 2020 op: utrecht-gooi-eemland@pharosnl.nl onder vermelding van naam, lidnummer & regio.

VOL=VOL

Inschrijving geldt pas na betaling van het entreegeld, op volgorde van binnenkomst. In de bevestigingsmail ontvang je de details.

Georganiseerd door Pharos regio Utrecht-Gooi-Eemland