Luisteren

Wij zijn dol op podcasts! We verzamelden een aantal podcasts over hoogbegaafdheid en andere relevante onderwerpen rondom hoogbegaafdheid en maakten hier een overzicht van. In de begeleidende tekst staat meestal de link naar de website van de podcastmaker.

Deze lijst is vanzelfsprekend niet uitputtend. Weet jij of maak jij een podcast die hier niet vermeld is maar zeker een plekje in dit overzicht zouden moeten hebben, laat dan een suggestie achter in de comments of stuur een mail naar secretariaat@pharosnl.nu

————————————-

Hoogbegaafd de podcast is de podcast van Kristel van Eijk. Deze podcasts zijn gemaakt voor ouders en verzorgers van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen, maar natuurlijk zijn onderwijsprofessionals en coaches ook van harte welkom. De nieuwe serie ‘de 10’ is (ook) bedoeld voor hoogbegaafde tieners en jongvolwassenen:
Hoogbegaafd de Podcast | Podcast on Spotify
Ook is Kristel te gast in de podcast ‘Leven zonder stress’ van Patrick Kicken. 

In de podcasts van Marije Hofland, auteur van ‘Een intense reis’, gaat Marije in gesprek met diverse (ervarings)deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het boek:
Een intense reis podcast | Podcast on Spotify
Ook kun je hier haar overzicht van relevante podcasts vinden:
https://www.eenintensereis.nl/de-podcast/podcasts-spotify/

Op haar website heeft Renata Hamsikova van ieku.nl interessante podcasts staan:
Renata Hamsikova podcast – Uitzonderlijk begaafd 145 plus – IEKU

Ook de podcasts van lifecoach Wendy Borst zijn de moeite waard: 
Wendy Borst – jouw online coach | Podcast on Spotify

Inge Corstiaans en Lonneke Snijder van Platform Mindset bespreken in deze tweewekelijkse podcast allerlei ins en outs over mindset, positieve psychologie en persoonlijk leiderschap, oftewel: alles voor optimale ontwikkeling!
Platform Mindset – De Podcast | Podcast on Spotify

Het Beelddenkende Brein is hoog gevoelig, associeert, schakelt snel en heeft daardoor mogelijkheden dat een taaldenkbrein niet heeft. In een beelddenkvriendelijke wereld zijn taal- en beeldenkers in hun element. Beide denkwijzen zijn van groot belang voor onze samenleving. Samen maken ze de wereld compleet. Deze podcasts van Miranda Meijer en Natasja Esmeijer zijn geschikt voor volwassen beelddenkers, ouders, leerkrachten en verder iedereen die met kinderen werkt:
De Beelddenkers Podcast | Podcast on Spotify

De podcast van meesterwerk van Jan Jaap Hubeek is een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap. Zij die de kanteling of de versnelling van het onderwijssysteem inzetten:
Meesterwerk Hoogbegaafd | Podcast on Spotify

Een podcast over mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag “hoe werkt mijn hoofd?” En dat ik dan in dat proces allemaal interessante inzichten en kennis ontsluit die ten goede kunnen komen aan andere hoogbegaafde volwassenen en de mensen die last van ze hebben. Dat zou tof zijn. Luister de podcast van Sven Oostrik, Hoogbegaafd; en nu?:
Hoogbegaafd; en nu? | Podcast on Spotify

De Talent & Groei Podcast over leren, ontwikkeling en een andere kijk op leerproblemen. Karen Dijsktra gaat in gesprek met onderwijsprofessionals, ouders, auteurs en experts op het gebied van leren en ontwikkeling. Bij kinderen, jongeren en volwassenen waarbij het leren niet vanzelf gaat. Over een andere kijk op leerproblemen, met de focus op talent, kijken naar wat er wél kan bij leren op school en daarna:
Talent & Groei Podcast | Karen Dijkstra | Podcast on Spotify

 In deze podcast gaan wetenschapper en oprichter van het Kenniscentrum Makkelijk Lerenden Willy de Heer, Advieslijn coördinator Jazz Magdelijns en ervaringsdeskundige ouder Karin van Ooijen-Kooreman in op veelgestelde vragen aan de advieslijn van Balans:
Balans: Hoogbegaafdheid in het (passend) onderwijs | Podcast on Spotify

Of luister naar de podcast van Dineke van Kooten:
Dineke | Podcast on Spotify

 Een podcast van Saskia Huizer voor de ouder van een hoogbegaafd kind en de leerkrachten die een hoogbegaafd kind in de klas hebben. Je hoort verhalen uit de praktijk, persoonlijke ervaringen en je krijgt concrete tips rondom opvoeding, mindset en onderwijs die je kunt inzetten om je kind beter te ondersteunen zodat je zoon of dochter zich fijn voelt en ontwikkelt vol zelfvertrouwen:
Saskia Huizer | Hoogbegaafd & Opvoeden Podcast | Podcast on Spotify

De podcast over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en alles wat daarmee te maken heeft van Karen Peuteman van Praktijk Zebra:
Studio Zebra | Podcast on Spotify