Welkom bij het Pharoskamp Noord-Holland

UPDATE DD. 5-7-2020:

HALF AUGUSTUS ZULLEN WE DE DAN GELDENDE MAATREGELEN BEKIJKEN EN BESLUITEN OF WE HET KAMP IN SEPTEMBER KUNNEN LATEN DOORGAAN EN IN WELKE VORM.

Al naar schatting twintig jaar of langer organiseren wij de Pharoskampen in de regio Amsterdam. De kampen zijn drukbezocht door kinderen van onze leden (en incidenteel ook enkele niet-leden) uit heel Nederland.

Pharoskampen nabij Amsterdam

Vijf weekeinden per jaar organiseren wij twee kampen, een voor de middelbaar scholieren, een voor de basisscholieren. De kampen veranderen mee met de tijd maar een ding staat altijd centraal: er is geen dichtgetimmerd programma. De deelnemers bepalen zelf, samen met de leiding, de activiteiten. En natuurlijk hebben we daarvoor een enorme hoeveelheid ervaring, spellen en spullen om dat te faciliteren.

We zijn alweer jaren te gast op het Fort bij Penningsveer in Haarlem (dicht bij de Ikea). Dit fort behoort tot de vestingwerken van de Stelling van Amsterdam en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De mensen op het fort zijn betrokken met ons doel en ongelofelijk behulpzaam.

De kampen zijn voor kinderen vanaf zeven jaar (basisschool) tot grofweg een jaar of zestien (voortgezet onderwijs). Kinderen van zes jaar kunnen voor een dag komen.

Op de kampen komen kinderen uit alle regio’s van Pharos.

Kinderen van niet-leden zijn een eerste keer welkom zonder lidmaatschap. Wil je nog een keer komen (en dat is gebruikelijk) dan verwachten we dat je lid wordt.

Informatie over de kampen

Wat en voor wie

 • Het VO (voortgezet onderwijs) kamp is van vrijdag 18:00 uur tot zaterdag 19:00 uur en is voor middelbare scholieren.
 • Het BSO (basisschool) kamp is van zaterdag 11:00 uur tot zondag 14:30 uur voor kinderen vanaf 7 jaar.
 • Voor kinderen die eerst willen komen proberen op zaterdag, begint het kamp om 11:00 uur en het eindigt om 18:00 uur.
 • Voor kinderen van 6 jaar en voor nieuwe kinderen van 7 jaar oud is een heel weekend op kamp erg inspannend door de vele indrukken en prikkels. Daarom mogen deze kinderen een dagje komen op de zaterdag (mits voldoende plek). Na een dag vol indrukken is het wel zo fijn om daarna weer de rust van thuis te ervaren.

Kosten
De kosten inclusief overnachting bedragen € 30,- voor Pharos-leden en € 34,- voor niet-leden. De kosten voor de zaterdag zijn € 15,-.

Locatie
De kampen worden georganiseerd in het Buitenverblijf van Fort Penningsveer in Haarlemmerliede. Met de vo-kinderen gaan we op zaterdag naar de Poterne.

Procedure aanmelden basisschoolkamp
Vaak zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen voor het basisschoolkamp (bso-kamp). Om iedereen een gelijke kans te geven op een plek, werkt de inschrijving voor het bso-kamp als volgt: na het ontvangen van alle inschrijvingen bekijken we hoeveel dit er zijn. We hopen uiteraard iedere keer weer dat het past, maar als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, loten we. Mocht uw kind dan onverhoopt uitgeloot zijn, plaatsen we het op de reservelijst voor als een ander kind toch niet kan. Soms is er ook nog plek op alleen de zaterdag, dan zullen we deze plek aanbieden.

Uiterlijk een week voor het kamp maken we de indeling bekend aan de inschrijvers. Als er dan nog plaatsen beschikbaar zijn of komen, worden die op volgorde van aanmelding toegewezen.

Procedure aanmelden voortgezet-onderwijskamp
Indien ook hier meer kinderen worden aangemeld dan er plaatsen zijn, dan zal de procedure van het BSO-kamp gevolgd worden.

Begeleidende ouders
Deze kampen worden door vrijwillige ouders georganiseerd en begeleid. Zij zijn niet ieder kampweekend beschikbaar, daarom is een ruime poule van ouders noodzakelijk. Zonder voldoende ouders kunnen we het kamp helaas niet door laten gaan, dus geef je op via het inschrijvingsformulier!

Ouders van wie kinderen voor het eerst komen, kunnen niet meteen begeleiden. Dit is om de kinderen ‘vrij’ te laten wennen, contacten te laten leggen. Onze ervaring heeft ons geleerd dat nieuwe kinderen minder vrij rondlopen als een van hun ouders er ook is. Een andere keer maken we graag gebruik van jullie aanbod te helpen in de begeleiding!

Wat wordt er tijdens het kamp georganiseerd?
Deze vraag komt vaak voorbij in de mailbox. Eigenlijk organiseren we vrijwel niets… De kinderen doen daarentegen wél heel veel, zoals spelletjes spelen met elkaar, kletsen, hutten bouwen, varen, knutselen, verkleden, noem het maar op.
Er zijn bij het basisschoolkamp geen georganiseerde activiteiten, tenzij deze door de kinderen zelf bedacht zijn. Bij het kamp voor het voortgezet onderwijs is er soms een activiteit op de zaterdag.
Verder wordt er vooral veel gelachen, gespeeld, gekletst én gegeten. Deze kampen zijn bedoeld om de kinderen samen te laten zijn en om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Voor in de agenda, de data voor de volgende kampen (onder voorbehoud):

 • Vrijdag 27 t/m zondag 29 maart 2020
  • geannuleerd i.v.m. coronavirus
 • Vrijdag 05 t/m zondag 07 juni 2020
  • geannuleerd ivm coronavirus
 • Vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2020
  • de inschrijving wordt geopend zodra bekend wordt of dit kamp wel kan doorgaan
 • Vrijdag 20 t/m zondag 22 november 2020
  • inschrijven kan vanaf 13 september tot en met 8 november 2020

Inschrijven

U kunt uw kind aanmelden via onderstaande link naar het formulier. Uw inschrijving wordt direct bevestigd. Dit betekent echter nog niet, dat uw kind ook daadwerkelijk geplaatst is. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen (zie bij ‘procedure’). De plaatsing wordt uiterlijk een week van tevoren bekend gemaakt.

Het junikamp gaat helaas ook niet door. De inschrijving voor het septemberkamp stellen we nog even uit tot zeker is dat dit kamp kan doorgaan.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier

Vragen?

Als u vragen nog hebt over de kampen die in Haarlem georganiseerd worden, kunt u mailen naar: pharoskamp.noord-holland@pharosnl.nl

Als u vragen hebt over andere onderwerpen, kunt u mailen naar: amsterdam-kennemerland@pharosnl.nl

Pharoskampen in 2020

Voor in de agenda, de komende kampen:

Kampdata 2020, voortgezet onderwijs
Vrijdag 17 t/m zaterdag 18 januari 2020
Vrijdag 27 t/m zaterdag 28 maart 2020
Vrijdag 5 t/m zaterdag 6 juni 2020
Vrijdag 11 t/m zaterdag 12 september 2020
Vrijdag 20 t/m zaterdag 21 november 2020

Kampdata 2020, basisscholieren
Zaterdag 18 t/m zondag 19 januari 2020
Zaterdag 28 t/m zondag 29 maart 2020
Zaterdag 6 t/m zondag 7 juni 2020
Zaterdag 12 t/m zondag 13 september 2020
Zaterdag 21 t/m zondag 22 november 2020

De Pharoskampen Organisatie 

Data Pharoskampen 2021

Kampdata 2021 middelbare scholieren

Vrijdag 5 tot en met zaterdag 6 februari 2021
Vrijdag 9 tot en met zaterdag 10 april 2021
Vrijdag 4 tot en met zaterdag 5 juni 2021
Vrijdag 17 tot en met zaterdag 18 september 2021
Vrijdag 26 tot en met zaterdag 27 november 2021
(onder voorbehoud)

Kampdata 2021 basisscholieren (zie bij uitleg kamp minimum leeftijd)

zaterdag 6 tot en met zondag 7 februari 2021
zaterdag 10 tot en met zondag 11 april 2021
zaterdag 5 tot en met zondag 6 juni 2021
zaterdag 18 tot en met zondag 19 september 2021
zaterdag 27 tot en met zondag 28 november 2021
(onder voorbehoud)