Kampen 2022

Nog even gevuld, hier zullen binnenkort de data voor de kampen van 2022 gepubliceerd worden.

Kampen in 2021

De kampen vinden plaats op het scoutingterrein in Uitgeest

Kampdata 2021 VO (Voortgezet Onderwijs) voor middelbare scholieren

Vrijdag 4 tot en met zaterdag 5 juni 2021
Zaterdag 18 tot en met zondag 19 september 2021
Zaterdag 20 tot en met zondag 21 november 2021 – dit kamp is geannuleerd wegens te weinig begeleiding

Kampdata 2021 BO (Basis Onderwijs) voor basisscholieren (zie bij uitleg kamp minimum leeftijd)

zaterdag 5 tot en met zondag 6 juni 2021
Zaterdag 25 tot en met zondag 26 september 2021

Zaterdag 27 tot en met zondag 28 november 2021 – geannuleerd vanwege Corona

Welkom bij het Pharoskamp Noord-Holland

Al naar schatting 25 jaar organiseren wij de Pharoskampen in de regio Amsterdam. De kampen zijn drukbezocht door kinderen uit heel Nederland.

Pharoskampen Noord- Holland

Vijf weekenden per jaar organiseren wij twee kampen, een voor de middelbaar scholieren (VO), een voor de basisscholieren (BO). De kampen veranderen mee met de tijd maar een ding staat altijd centraal: er is geen dichtgetimmerd programma. De deelnemers bepalen zelf, samen met de leiding, de activiteiten. En natuurlijk hebben we daarvoor een enorme hoeveelheid ervaring, spellen en spullen om dat te faciliteren.

Vanaf juni 2021 wordt het kamp georganiseerd bij Scouting Uitgeest. Deze locatie biedt zowel buiten als binnen meer ruimte dan in het fort, waar we de laatste jaren te gast waren. De combinatie van COVID-19 én het steeds grotere aantal kinderen dat dit kamp bezoekt heeft ons doen uitwijken. Daarnaast hebben we het basisschoolkamp en het voortgezet-onderwijskamp gesplitst – ieder kamp is van zaterdag tot zondag. Zo lopen de kinderen elkaar niet in de weg.

De kampen zijn voor kinderen vanaf zeven jaar (basisschool) tot grofweg een jaar of zeventien (voortgezet onderwijs). 

Op de kampen komen kinderen uit alle regio’s van Pharos.

Kinderen van niet-leden zijn een eerste keer welkom zonder lidmaatschap. Wil je kind nog een keer komen (en dat is gebruikelijk) dan verwachten we dat je lid wordt van oudervereniging Pharos.

Informatie over de kampen

Wat en voor wie

De kampen zijn van zaterdag 14:00 uur tot zondag 15:00 uur.

Het basisschoolkamp (BO-kamp) is voor kinderen vanaf 7 jaar tot ongeveer 12 jaar (tot ze eraan toe zijn om naar het voortgezet-onderwijskamp te komen, of tot ze willen stoppen).

Het voortgezet-onderwijskamp (VO-kamp) is voor kinderen die op de middelbare school zitten. De meeste kinderen hier zijn tussen de 12 en 17 jaar oud.

Kosten
De kosten inclusief overnachting bedragen € 30,- voor Pharos-leden en € 34,- voor niet-leden.

Locatie en organisatie
De kids zijn welkom op het scoutingterrein van Scouting Don Bosco in Uitgeest. Slaapspullen zelf meenemen! De organisatie bestaat uit 5 vrijwillige ouders die samen het reilen en zeilen (vooraf, tijdens en achteraf) samen organiseren.

Procedure aanmelden voor de kampen
Soms zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen voor de kampen. Om iedereen een gelijke kans te geven op een plek, werkt de inschrijving voor het kamp als volgt: na het ontvangen van alle inschrijvingen bekijken we hoeveel dit er zijn. We hopen uiteraard iedere keer weer dat het past, maar als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, loten we. Mocht uw kind dan onverhoopt uitgeloot zijn, plaatsen we het op de reservelijst voor als een ander kind toch niet kan.

Uiterlijk een week voor het kamp maken we de indeling bekend aan de inschrijvers. Als er dan nog plaatsen beschikbaar zijn of komen, worden die op volgorde van aanmelding toegewezen.

Begeleidende ouders
Om de beide Pharoskampen ook in de toekomst te laten bestaan zijn we immer op zoek naar helpende handjes: liefdevolle begeleiders (tijdens het kamp) en opruim-wonders (bij afloop kamp); die samen met ons aan de kids een onvergetelijke Pharos-ervaring willen meegeven. Helpen mag structureel (er zijn 5 kampen per jaar) en incidenteel. Mocht je iets willen betekenen, schroom niet en  neem dan alsjeblieft contact op met ons, dan bellen we u om door te spreken wat uw input zou kunnen zijn!

ZONDER VOLDOENDE BEGELEIDING KAN DIT KAMP HELAAS NIET DOORGAAN, dus meld jij je ook aan?

Als begeleider zorgen we voor het welbevinden van de kinderen, dus dat betekent dat we zorgen voor voldoende eten en drinken, dat we af en toe samen spelletjes spelen, pleisters plakken of even in gesprek gaan met een kind als dit nodig is. Maar vooral: dat we het met elkaar heel gezellig maken! Alle organisators én begeleiders zijn óók vrijwillige ouders, die óók de hele week gewerkt hebben, die óók hoogbegaafde kinderen hebben

Ervaring van begeleiding

Na lange tijd kon begin juni 2021 weer een Pharos-kamp georganiseerd worden. Voor mijn zoon een uitgelezen moment om met denkgenoten samen te zijn. Peers die hem nemen zoals hij is. Maar ook peers die net als hij snel denken, zich niet laten zeggen wat ze moeten doen of laten. Met de humor en lol eigen aan kinderen zoals mijn zoon.

Ik ben deze keer weer als leiding meegegaan. Zonder ouders kan dit kamp niet bestaan. Leiding is een groot woord. Je kunt op je eigen ouderinstinct vertrouwen en omdat je met elkaar goed afspreekt wat je doet in welke situatie is het in meer dan 90 % van de tijd een feestje voor de kinderen (én voor jezelf). Bovendien, de kinderen zijn het grootste deel van de tijd zo druk met spelen dat je ze nauwelijks ziet. Ja, als de tosti’s en de vlaflip op tafel komen.

Komt bij dat de plek deze keer niet het fort van Penninsgveer was, maar het terrein van de scouting in Uitgeest. Prachtige plek, met een plek voor een kampvuur, water om te zwemmen of met een bootje te varen, grasveld om spellen te doen, en in het geval van mijn zoon en ik: een kampeerplek. Het gebouw heeft voldoende slaapplekken, en boven, onder het dak, is een ruimte waar gegeten en spelletjes gedaan kunnen worden.

Ik hoop dat de kampen door kunnen gaan de komende jaren. De waarde van de omgang met peers kan ik niet genoeg benadrukken. Daarvoor is de hulp van ouders onontbeerlijk. Ik wil dan ook met deze ‘testimonial’ ouders oproepen mee te doen. Al was het maar een keer in de zoveel jaar.

Rick

Wat wordt er tijdens het kamp georganiseerd?
Deze vraag komt vaak voorbij in de mailbox. Eigenlijk organiseren we vrijwel niets… De kinderen doen daarentegen wél heel veel, zoals spelletjes spelen met elkaar, kletsen, hutten bouwen, varen, knutselen, verkleden, noem het maar op.
Verder wordt er vooral veel gelachen, gespeeld, gekletst én gegeten. Deze kampen zijn bedoeld om de kinderen samen te laten zijn en om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Inschrijven

U kunt uw kind aanmelden via onderstaande link naar het formulier. Uw inschrijving wordt direct bevestigd. Dit betekent echter nog niet, dat uw kind ook daadwerkelijk geplaatst is. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen (zie bij ‘procedure’). De plaatsing wordt uiterlijk een week van tevoren bekend gemaakt.

Inschrijven voor het september-kamp kan via deze link:  inschrijfformulier novemberkampen en uiterlijk tot 9 november 2021.

Vragen?

Als u vragen nog hebt over de kampen die in Haarlem georganiseerd worden, kunt u mailen naar: pharoskamp.noord-holland@pharosnl.nl

Als u vragen hebt over andere onderwerpen, kunt u mailen naar: amsterdam-kennemerland@pharosnl.nl

Data Pharoskampen 2021

Kampdata 2021 middelbare scholieren

Vrijdag 4 tot en met zaterdag 5 juni 2021
Zaterdag 18 tot en met zondag 19 september 2021
Zaterdag 20 tot en met zondag 21 november 2021

Kampdata 2021 basisscholieren (zie bij uitleg kamp minimum leeftijd)

zaterdag 5 tot en met zondag 6 juni 2021
Zaterdag 25 tot en met zondag 26 september 2021
Zaterdag 27 tot en met zondag 28 november 2021
(geannuleerd wegens Corona)