Mapping Space editie #2, 30 juni 2018, Amsterdam

Kom zaterdag 30 juni naar het gratis mini-festival over RUIMTE & HOOGBEGAAFDHEID.

Een middag vol inspirerende workshops, informatieve lezingen en uitdagende activiteiten voor (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen, jongeren en volwassenen.

Met o.a. de bekende astrofysicus prof. Vincent Icke met een spannende lezing over reizen door ruimtetijd en de kans op buitenaardse buren!

Een dynamische presentatie over de ‘zwaarte der dingen’ door zwaartekracht wetenschapper dr. ing. Jack van Loon, een korte en intense workshop over de zogeheten overexcitabilities uit de theorie van positieve desintegratie door Lotte van Lith, informatieve presentaties over hoogbegaafdheid door HIQ en het ABC, creatieve workshops door Wired To Create en In Infinity productions en nog vele anderen!

Nuttige informatie:
Datum & Tijd
Zaterdag 30 juni 2018, 13:00 uur – 16:00 uur

Locatie
OBA Bijlmerplein
393 Bijlmerplein
1102 DK Amsterdam

Voor meer informatie en aanmelden: http://www.hb020.nl/

Presentatie over passend onderwijs Zorgplicht en Leerrecht 13-06-2018

Op 13 juni organiseren wij weer een bijeenkomst in Leiden, dit ‘ter ere’ van de landelijke actieweek Thuiszitters. https://www.vo-raad.nl/bijeenkomsten/landelijke-actieweek-thuiszitters-1-t-m-8-juni

Passend onderwijs – Wat is dat nou eigenlijk?

Binnenkort (weer) een gesprek op school?
Weet je niet wat je (nog) van school kan en mag verwachten?
Wil je hier wel eens met andere ouders over praten?

Kom dan op 13 juni 2018 naar de gratis bijeenkomst in Galerie De Leidse Lente. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom.

Voor aanmelding en vragen mail naar: power4parents@gmail.com

Lees meer

Landelijke Actieweek Thuiszitters: 1 t/m 8 juni

Van 1 t/m 8 juni vindt de Landelijke Actieweek Thuiszitters plaats. Een week barstensvol activiteiten, georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs van de VO-raad en PO-Raad, samen met de MBO-raad, de VNG, de ministeries OCW en VWS, Gedragswerk, Ingrado, het NJI, Ouders & onderwijs, LECSO, IederIn, LAKS, het NCJ, de Raad van de Kinderbescherming, Lansbrekers, Bureau Onderwijsconsulenten en de Inspectie van Onderwijs.

Start Landelijke Actieweek op 1 juni

De Actieweek wordt geopend door het aanbieden van een digitaal ‘boeket’ bloemen aan alle betrokken wethouders in Nederland. Met dit boeket inspireren de PO- en VO-raad, de VNG, Ingrado en het NJI hen om in hun gemeente het onderwerp ‘thuiszitters’ actief op te pakken. Tegelijkertijd is het boeket een inspirerende wegwijzer met relevante informatie om aan de slag te gaan om zo weer een stap vooruit te zetten op weg naar een onderwijssector waarin geen enkele leerling meer thuis hoeft te zitten.

Groeiagenda

Het programma van de actieweek groeit! Onderstaande agenda wordt steeds aangevuld. Wilt u ook deelnemen aan de actieweek? Stuurt u dan een mail naar steunpuntpassendonderwijs@vo-raad.nl o.v.v. Landelijke Actieweek Thuiszitters.

Kijk voor de agenda op: https://www.steunpuntpassendonderwijs-povo.nl/actieweek

Oproep! Onderzoek Zicht op Studiemotivatie door Radboud Universiteit in Nijmegen

Onderzoek naar studiemotivatie bij studenten aan hogescholen en universiteiten

Momenteel voert de Radboud Universiteit in Nijmegen een landelijk vragenlijstonderzoek uit op het gebied van studiemotivatie onder studenten aan hogescholen en universiteiten.
Het is van belang dat er voldoende hoogbegaafde studenten deelnemen aan dit onderzoek. 

Voor deelname aan een online-vragenlijstonderzoek naar studiemotivatie worden studenten van 18 jaar en ouder gezocht, die ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit in Nederland en de Nederlandse taal voldoende beheersen.
Middels deze oproep nodigen wij specifiek hoogbegaafde studenten uit om deel te nemen.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de folder Zicht op Studiemotivatie: Zicht op studiemotivatie – folder voor studenten

De vragenlijst kan worden ingevuld via de volgende link:  Vragenlijst studiemotivatie
Werkt deze link niet? Plak deze URL dan in je browser: https://survey.socsci.ru.nl/index.php/737886/lang-nl

 

Voor registratie wordt eenmalig naar je naam en e-mailadres gevraagd. Deze gegevens worden verder niet gebruikt. De resultaten worden anoniem verwerkt.

Bij vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met drs. Sacha Geerlings: S.Geerlings@pwo.ru.nl of 06-27057464.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door:
Dr. Marjolijn van Weerdenburg, universitair docent Behavioral Science Institute
Dr. Lianne Hoogeveen, Programmadirecteur ECHA Specialist in Gifted Education

Drs. Sacha Geerlings, student ECHA Specialist in Gifted Education.
Radboud Universiteit, Nijmegen.

 

 

SpeelDagHB Amersfoort 21-04-2018

 

De SpeelDagHB kenmerkt zich door een zeer gevarieerd programma aan te bieden voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 en hun ouders. De dag staat bol van activiteiten, informatie, ervaring, uitwisseling, experimenteren en beleven.

Kijk voor tijden, entree en locatie op: http://www.speeldaghb.nl/nltijdentreelocatie

Kijk voor meer informatie op: http://www.speeldaghb.nl/programmas/amersfoort

 

 

 

 

 

 

Thema-avond leervaardigheden Leiden 11-04-2018

Bij Bureau Talent begeleiden we al 10 jaar leerlingen die wel heel intelligent zijn en toch tegen problemen aanlopen op school. Vaak hebben die problemen te maken met leervaardigheden en motivatie. Graag nodigen we u als ouders uit voor onze thema-avond over leervaardigheden. Uw zoon en/of dochter is ook van harte welkom.
 
De avond zal een combinatie zijn van theorie en praktijk. We vertellen over verschillende typen leervaardigheden, spelen het leervaardighedenspel en gaan in gesprek over manieren om leervaardigheden te verbeteren.
 
Datum en tijd: woensdag 11 april van 19.30 – 21.30 uur
Plaats: Middelstegracht 87-F, 2312 TT in Leiden
Kosten: € 7,50 per persoon

Lezing ‘Behandel me als een dame’ over autisme bij vrouwen 17-04-2018

   

 

 

Autisme lijkt minder vaak voor te komen bij meisjes en vrouwen dan bij jongens en mannen. Het wordt waarschijnlijk minder vaak bij hen herkend. Oorzaken hiervoor zijn o.a. dat autisme bij vrouwen zich ogenschijnlijk anders presenteert, waardoor symptomen enerzijds als minder beperkend worden beoordeeld en anderzijds als ‘niet typisch autisme’. Veel vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden, maar het constante camoufleren (door te maskeren en te compenseren) eist een hoge tol. Dit resulteert vaak in allerlei bijkomende lichamelijke en psychische problemen (zoals angst, depressie, burn-out klachten, eetstoornissen). Behandeling van deze problematiek sluit vervolgens niet goed aan, of werkt zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme.

Balans en NVA Zwolle organiseren op dinsdagavond 17 april om 19.30 uur een lezing over autisme bij vrouwen: “Behandel me als een dame”

Dr. Els Blijd-Hoogewys, voorzitter Female Autism Network of the Netherlands, zal de lezing geven.
In de bijlage staat de informatie over de locatie en hoe u zich kunt opgeven. Vol is vol, dus als u wilt komen is het verstandig om u vlot op te geven.

Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen en samen verder te praten.

Sinds vorige maand staan wij met de NVA-Balans informatiestand elke eerste woensdagmiddag van de maand van 14.00-16.00 uur met onze informatiestand in de Stadskamer in Zwolle. Heeft u vragen of kent u mensen die vragen hebben of informatie willen dan bent u van harte welkom om hier naartoe te komen. De eerstvolgende keer is woensdagmiddag 4 april.

Flyer 17 april 2018 NVA-Balans