SpeelDagHB Amersfoort 21-04-2018

 

De SpeelDagHB kenmerkt zich door een zeer gevarieerd programma aan te bieden voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 en hun ouders. De dag staat bol van activiteiten, informatie, ervaring, uitwisseling, experimenteren en beleven.

Kijk voor tijden, entree en locatie op: http://www.speeldaghb.nl/nltijdentreelocatie

Kijk voor meer informatie op: http://www.speeldaghb.nl/programmas/amersfoort

 

 

 

 

 

 

Thema-avond leervaardigheden Leiden 11-04-2018

Bij Bureau Talent begeleiden we al 10 jaar leerlingen die wel heel intelligent zijn en toch tegen problemen aanlopen op school. Vaak hebben die problemen te maken met leervaardigheden en motivatie. Graag nodigen we u als ouders uit voor onze thema-avond over leervaardigheden. Uw zoon en/of dochter is ook van harte welkom.
 
De avond zal een combinatie zijn van theorie en praktijk. We vertellen over verschillende typen leervaardigheden, spelen het leervaardighedenspel en gaan in gesprek over manieren om leervaardigheden te verbeteren.
 
Datum en tijd: woensdag 11 april van 19.30 – 21.30 uur
Plaats: Middelstegracht 87-F, 2312 TT in Leiden
Kosten: € 7,50 per persoon

Lezing ‘Behandel me als een dame’ over autisme bij vrouwen 17-04-2018

   

 

 

Autisme lijkt minder vaak voor te komen bij meisjes en vrouwen dan bij jongens en mannen. Het wordt waarschijnlijk minder vaak bij hen herkend. Oorzaken hiervoor zijn o.a. dat autisme bij vrouwen zich ogenschijnlijk anders presenteert, waardoor symptomen enerzijds als minder beperkend worden beoordeeld en anderzijds als ‘niet typisch autisme’. Veel vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden, maar het constante camoufleren (door te maskeren en te compenseren) eist een hoge tol. Dit resulteert vaak in allerlei bijkomende lichamelijke en psychische problemen (zoals angst, depressie, burn-out klachten, eetstoornissen). Behandeling van deze problematiek sluit vervolgens niet goed aan, of werkt zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme.

Balans en NVA Zwolle organiseren op dinsdagavond 17 april om 19.30 uur een lezing over autisme bij vrouwen: “Behandel me als een dame”

Dr. Els Blijd-Hoogewys, voorzitter Female Autism Network of the Netherlands, zal de lezing geven.
In de bijlage staat de informatie over de locatie en hoe u zich kunt opgeven. Vol is vol, dus als u wilt komen is het verstandig om u vlot op te geven.

Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen en samen verder te praten.

Sinds vorige maand staan wij met de NVA-Balans informatiestand elke eerste woensdagmiddag van de maand van 14.00-16.00 uur met onze informatiestand in de Stadskamer in Zwolle. Heeft u vragen of kent u mensen die vragen hebben of informatie willen dan bent u van harte welkom om hier naartoe te komen. De eerstvolgende keer is woensdagmiddag 4 april.

Flyer 17 april 2018 NVA-Balans

HB-Café Groningen 20-04-2018

Ken je KernTalenten, verzilver je hoogbegaafdheid

Op 20 april komt Frans Corten spreken in het HB café in Groningen. In een interactieve workshop maak je kennis met wat KernTalenten zijn.

Hoogbegaafden kunnen vaak heel veel verschillende dingen en kunnen die vaak ook goed. Toch gaat het werk snel vervelen als je sterke KernTalenten onvoldoende worden aangesproken. Dan wil je elke twee jaar weer weg naar een volgende baan. Hoe vind je een werkplek waar je duurzaam je ei in kwijt kan? Een eigen bedrijf is dan één van de opties om te verkennen.

Het is niet alleen het niveau van het werk dat telt. Ook dingen als fysieke actie, bezig zijn met kleur en vorm, of eigenhandig dingen maken, kunnen in een profiel heel wezenlijk zijn. Allemaal dingen die niet direct met hoge intelligentie van doen hebben. Soms wordt je leven een stuk leuker door b.v. een houtbewerkingshobby weer op te pakken en naar het werk te fietsen en zit de uitdaging niet in het schrijven van nog moeilijkere rapporten met nog complexere berekeningen.

Je ontdekt wat je er mee kunt doen, bij welke vragen je een analyse kunt laten maken en hoe belangrijk dit voor jou als persoon kan zijn.

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje in de bar.

Locatie HB café Groningen: Hampshire Hotel – Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: www.hampshire-groningen.nl. Let op: vanaf 1 april 2018 heet dit hotel: Best Western Hotel Groningen Centre.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen en vervolgens direct online te betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Lees meer

Workshop Succesangst 22 maart

Onder de titel:  “Succesangst”, biedt Kunsthuis Art-it-is, te Buitenpost op donderdag 22 maart 2018 de gelegenheid aan hoogbegaafden, creatieven en anders getalenteerden, om deel te nemen aan een workshop van een expert op dit gebied, Sandra Leefmans.

De interactieve avond duurt van 19.30 tot 21.30 en kost ter dekking van de onkosten €10,- (inclusief koffie/thee).
Succesangst is de logische tegenhanger van het meer bekende begrip faalangst. Over faalangst is veel bekend, minder bekend is dat de angst om te slagen evenzeer belemmerend kan werken. Beeldend kunstenaars, musici, topsporters en allen die getalenteerd zijn hebben kans op groot succes. En kans op succesangst. Aan de hand van beroemde voorbeelden, uitleg over de werking van succesangst en enkele creatieve opdrachten werkt Sandra Leefmans met ons het begrip succesangst verder uit en krijg je de kans om een eerste stap te zetten om succesangst de baas te worden.

Sandra Leefmans (1972) is momenteel de belangrijkste expert in Nederland op het gebied van succesangst bij hoogbegaafden. Ze is coach, adviseur, trainer, cultureel antropoloog en auteur van het op 3 maart jl. gepresenteerde boek “Te slim om te slagen; over succesangst bij hoogbegaafden”.
Het boek is (gesigneerd) te verkrijgen op deze avond.
Opgave vooraf is gewenst en kan via info@art-it-is.nl .

 

Locatie: Kunsthuis Art-it-is, Kuipersweg 2A, Buitenpost
Datum: donderdag 22 maart 2018
Tijd: 19.30-21.30
Titel: “Succesangst. Workshop voor hoogbegaafden, creatieven en anders getalenteerden.”

Prijs: €10,- (inclusief koffie/thee)
Opgave via info@art-it-is.nl

Meer informatie: https://www.art-it-is.nl/
of tel. 06-57609221 (Klaske van der Weide)

Sanyu Onderwijs in de week van de Hoogbegaafdheid 17 maart

Sanyu organiseert op zaterdag 17 maart een activiteiten- en ontmoetingsdag voor hoogbegaafde kinderen op de basisschool en ook voor hun ouders , broertjes en zusjes.

In de workshop Kunstkids gaan we op zoek naar de verbinding tussen het Kubisme en architectuur.
In het kubisme wordt gebruikgemaakt van verschuivende standpunten. Een tafel kan vanuit verschillende hoeken worden bekeken. Van bovenaf als je staat, vanaf de zijkant als je zit of van onderaf als je iets van de vloer wil oppakken. Dit principe gaan we toepassen op gebouwen. Hoe? Kom maar meedoen!

Aanmelden voor de workshops is gewenst en kan via info@Sanyu-Onderwijs.nl onder vermelding van de naam en leeftijd van kinderen.

Programma (wijzigingen voorbehouden)

Tijdstip Wat Waar
9.30-12.30uur Inloop koffie, thee en ontmoeting Kleine Hal
10.00-12.00uur Rustige speelplek Klein lokaal
10.00uur en 11.15uur (start uitleg), doorlopend maken kunstcreatie Workshop Kunstkids

(door Annemarie Wissmann)

Groot lokaal Sanyu
voor kinderen vanaf +/- 7 jaar
10.00uur Workshop Mindfulness voor ouders

(door Maike Nieuwenhuizen)

Gymnastieklokaal
11.30-12.15 uur Workshop coachen met paarden voor ouders en kinderen
(door Aye de Kuijer)
Vooraan in de hal of lokaal HWB

 

12.30uur Afronding en iedereen naar huis  
     
     

https://www.weekvandehoogbegaafdheid.nl/

Mini-festival over Ruimte & Hoogbegaafdheid 10 maart 2018

 

Ons eerste mini-festival over ruimte en hoogbegaafdheid! Dankzij de bijdrage van 18 deelnemende organisaties staat er een prachtig divers en dynamisch programma. We hebben er ontzettend veel zin in en hopen op jullie komst! Dit event is ook een goede gelegenheid voor ouders, docenten en hb-professionals om met elkaar kennis te maken en om informatie en ervaringen uit te wisselen.

Mapping Space editie #1
Mini-festival over 
RUIMTE & HOOGBEGAAFDHEID

Zaterdag 10 maart 2018
12.00 – 17.00 uur
OBA Bijlmerplein 393, Amsterdam
Gratis toegang

Lees meer

Festival van Talent 24 maart 2018

Op 24 maart 2018 wordt het jaarlijks terugkerende Festival van Talent georganiseerd op het Eckart College in Eindhoven. Veel organisaties die zich bezighouden met hoogbegaafdheid zullen weer aanwezig zijn met kraampjes, lezingen en inloopactiviteiten op het Eckart College in Eindhoven. En wij zijn er als Pharos natuurlijk ook weer bij!
Wij zijn aanwezig in een lokaal met spelletjes en een – nog nader te bepalen – activiteit voor kinderen. Terwijl de kinderen zich vermaken, kunnen ouders bij ons en elkaar hun verhaal kwijt en ontdekken wat Pharos voor hun kinderen én voor hen kan doen. We hebben nu eenmaal veel ontzettend gezellige, maar vooral ook begripvolle leden, waar ouders zich gehoord voelen.

In het Pharos-lokaal willen we goed vertegenwoordigd zijn, zodat ouders meteen weten dat ze bij ons terecht kunnen voor een luisterend oor, herkenning en wellicht wat adviezen. Daarom doen wij een beroep op u; bent u in de gelegenheid om een deel van de dag (tussen 10.00 uur en 17.00 uur) in ons lokaal ouders te woord te staan? Dan héél graag!

En als u eventueel wat eerder kunt komen om mee op te bouwen, of wat later kunt blijven om mee op te ruimen, zijn wij daar natuurlijk heel blij mee! Laat ons weten wanneer u in het lokaal aanwezig wilt en kunt zijn via werkgroep.onderwijs@pharosnl.nu.

Ik hoop dat we op 24 maart 2018 met een grote groep Pharos-ouders in het lokaal aanwezig kunnen zijn en u daar – als bezoeker of meewerkende ouder – te ontmoeten!

Miriam Gianotten – werkgroep onderwijs

Speeldag voor hoogbegaafde kinderen in Schiedam – 10 maart 2018

Na meerdere gezellige, leerzame en succesvolle edities van de Speeldag voor Hoogbegaafde kinderen in 2016 en 2017 op verschillende locaties in Nederland, zal op 10 maart  2018 de 1e editie in Schiedam plaatsvinden op het Stedelijk Gymnasium Schiedam, Valeriusstraat 31, 3122 AM Schiedam. Tussen 10.15 en 16.00 zijn kinderen en ouders van harte welkom.

De SpeelDagHB kenmerkt zich door een zeer gevarieerd programma aan te bieden voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 en hun ouders. De dag staat bol van activiteiten, informatie, ervaring, uitwisseling, experimenteren en beleven.

Er zijn heel veel bordspellen te spelen, verschillende coöperatieve en verbindende (inloop)activiteiten, workshops zoals filosoferen, voorbereiden op de brugklas, hoogsensitiviteit, en knutselen. Op vele verzoek zal hoogbegaafdheids-expert Noks Nauta namens het IHBV weer aanwezig zijn en ook Peers4Parents is aanwezig en geeft ouders de kans onderling ervaringen uit te wisselen. Ook voor jongere kinderen is er een leuk programma. Vooraf aanmelden voor deze SpeelDagHB editie kan (tot 2 maart 2018) online via www.speeldaghb.nl of koop direct je entreekaartje aan de deur (beperkt beschikbaar).

Mail bij vragen met nina@speeldaghb.nl of marjolijn@speeldag.nl 
Entree online en aan de deur: 7,50 voor kinderen onder de 3 jaar / ouders hebben gratis toegang.

‘Een leuke, ontspannen manier om een dag met alle facetten van hoogbegaafdheid bezig te zijn’ (een ouder, SpeelDagHB 2017)

Facebook; Speeldaghb
Twitter: @speeldaghb