Luisterlezen

‘Ik zou Harry Potter willen lezen, maar de letters zijn zo klein en de zinnen zo lang.’
‘Ik wil begrijpen wat ik lees, maar boeken van mijn Avi-niveau zijn saai.’
‘Waar vind ik een boek dat bij me past?’

Spannende boeken, fantasy-boeken, boeken met humor, stripboeken, informatieboeken, dichtbundels…. voor ieder kind en elke smaak is er wel een boek te vinden. Maar als je leesproblemen hebt kan het een hele klus zijn om het juiste boek te vinden.

Als het technisch lezen achterblijft, om wat voor reden dan ook, is het leesplezier vaak ver te zoeken. Want wat als je graag een boek wil lezen op jouw belevingsniveau, maar daar technisch gezien nog niet aan toe bent? Of dat je boeken krijgt aangereikt die volledig buiten je belevingswereld zijn?

Heb je een onderwerp gevonden dat je aanspreekt, is de bladspiegel te druk, zijn de zinnen te lang of is het lettertype niet geschikt. Vind je een boek dat prettig oogt, is het niveau te laag, het onderwerp niet aantrekkelijk voor jou of het boek te dik. Daar kan je soms flink moedeloos van worden.

En daar moeten we wat aan doen! Gelukkig zijn er al veel mooie initiatieven en hulpmiddelen om ook voor kinderen met leesproblemen het leesplezier weer op gang te brengen. Zodat zij ook kunnen wegduiken in een verhaal, kijken door andermans ogen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. Met behulp van een (online) luisterboek, bijvoorbeeld.

 ‘Maar luisteren is toch geen lezen?’

Klopt. Maar wanneer er sprake is van leesweerstand is luisteren juist een manier om laagdrempelig weer te kunnen genieten van een verhaal. Je ervaart de rijkheid van de taal van de schrijver, je ontdekt nieuwe woorden, legt verbanden, leeft mee met de personages en… je kunt meepraten met kinderen die het boek ook hebben gelezen.

Ook zijn er hele mooie toepassingen, zoals Yoleo of Superboek, waar kinderen kunnen karaoke-lezen: het boek wordt voorgelezen, en tegelijkertijd kan het kind meelezen op het scherm.

Yoleo is gratis voor alle kinderen die lid zijn van de bibliotheek. Superboek is een gratis service van Passend Lezen voor kinderen die een aantoonbaar leesprobleem hebben. Probeer het eens!

www.yoleo.nl
www.superboek.nl

Mirjam Wolters,
Taal-/mediacoach bij de Bibliotheek op School