Meer dan Intelligent

Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx
ISBN: 9789401446884]


Het boek ‘Meer dan intelligent, de vele gezichten van hoofbegaafdheid bij jongeren en volwassenen’ ziet er veelbelovend uit. Veelbelovend, zo zien we hoogbegaafdheid vaak, maar is dat ook zo? Dat stellen Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx in deze uitgave aan de kaak. Ben je als hoogbegaafde per definitie veelbelovend of zijn er ook valkuilen?

Op de voorkant prijkt een symbolische (maatschappelijke?) ladder. De inhoudsopgave belooft uitleg, vergelijkingen maar vooral tools. Vol verwachting begin ik te lezen. Het boek oogt in eerste instantie vrij theoretisch en droog maar de schrijfstijl is vlot en leesbaar. Mocht je tijd hebben, zou je dit boek in één keer prima uit kunnen lezen, iets wat ik met vergelijkbare theoretische boeken vaak niet heb. Dit heeft ook te maken met de talloze praktijkvoorbeelden die het duo gebruikt om een en ander te illustreren. Dit komt de ene keer beter uit de verf dan de andere. Op het laatst begin ik me wat te storen aan de uitgebreide omschrijvingen van Pieter die bij een multinational in de voedingsindustrie werkt en Bert de vrachtwagenchauffeur.

Het doel van de schrijfsters is om een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen met een uitgesproken intellectueel talent. Daar maken ze een start mee door de vergelijking te trekken met sportief of muzikaal talent. Een aardige vergelijking die ik in ieder geval niet eerder had gehoord. Het model van Mönks, het zijnsluik en Carol Dweck passeren de revue. Wat ze toevoegen zijn de zogenaamde embodio’s; de barrières waar de hoogbegaafde mens mogelijk tegen aanloopt. Denk aan jezelf als de norm zien, beschikken over een te lege toolbox en het ervaren van heftige emoties. De laatste twee hoofdstukken richten zich op het trainen van deze embodio’s en de zes succeswetten van intellectueel talent. 

Hier en daar heeft het boek wat weg van een verkapt reclameblaadje voor Exentra, het expertisecentrum waar zij beiden aan verbonden zijn. Er wordt in het boek meerdere malen aan gerefereerd waar het eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Daarnaast staan er wat spel- en tikfouten in het boek waar ze nog even goed naar moeten kijken. Los van deze kritische noot vind ik ‘Meer dan intelligent’ een aanvulling op de reeds bestaande literatuur over hoogbegaafdheid.

Tamara Bardega

Deze recensie verscheen in Signaal 60.