Beste ouder(s),
Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Pom Schouten, ik ben 40 jaar oud en woonachtig in Wageningen. Als hoogbegaafde en moeder van twee (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen heb ik tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie een speciale interesse ontwikkeld voor het gebied van de hoogbegaafdheid. De verscheidenheid aan problematiek die ontstaat bij hoogbegaafde kinderen samen met het relatief weinige wetenschappelijke onderzoek en de inzichten van specialisten die aangeven dat veel problematiek voorkomen kan worden, zijn voor mij de aanleiding geweest om dit onderzoek te starten.
Na gesprekken te hebben gevoerd met een aantal specialisten uit het veld kwamen we tot de conclusie dat uit de praktijk blijkt dat hoogbegaafde kinderen zich vaak aanpassen aan hun (niet passende) omgeving en dat dit weerslag heeft op hun psychische gezondheid en veerkracht. Het ervaren van veerkracht is belangrijk bij het aangaan van uitdagingen, welke hoogbegaafde kinderen dagelijks kunnen ervaren. Specialisten (coaches, behandelaren etc.) merken dat de veerkracht bij hoogbegaafde kinderen in rap tempo afneemt naarmate ze zich langer aanpassen en ervaren niet zichzelf te kunnen zijn. Een belangrijk onderdeel van veerkracht is het ervaren van een positief zelf en het ‘gevoel van erbij horen’. Om die reden is mijn onderzoek gericht op het meten van de eigenwaarde van hoogbegaafde kinderen tussen de 7 en 12 jaar (basisschool leeftijd). Want hoe is het eigenlijk gesteld met die eigenwaarde? En wat vinden zij zelf belangrijk in het contact met hun omgeving?
Graag zou ik u willen vragen of uw zoon of dochter mee zou mogen doen aan dit onderzoek door het invullen van een vragenlijst. De vragenlijst bestaat uit 5 algemene vragen, 10 stellingen en 2 open vragen. Alle antwoorden die ze invullen blijven geheim en worden anoniem verwerkt. Indien uw zoon of dochter niet meer verder wil met de vragenlijst mag hij of zij altijd stoppen. De gegevens worden gebruikt voor de paper van mijn opleiding. Indien u zelf graag de resultaten wilt ontvangen is dit mogelijk, deze kunnen na afronding van de paper met u gedeeld worden.
Klik hier voor de vragenlijst!
Alvast hartelijk bedankt!
Met vriendelijke groet,
Pom Schouten