Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

3-12-202 jongerenavond HB coaching Uitgeest

IEDERE MAAND EEN AVOND CONTACT MET ANDERE HOOGBEGAAFDE JONGEREN!

Veel hoogbegaafde jongeren missen het contact met andere hoogbegaafden, vooral van hun eigen leeftijd. Contact met andere leeftijdsgenoten is vaak moeilijker doordat bij hoogbegaafden de gedachtes sneller gaan. Hierdoor verloopt de communicatie veelal niet goed. Hoogbegaafden worden dan niet goed begrepen, ze communiceren in een andere dimensie, als het ware.

Hoe fijn is het dan, als je met andere hoogbegaafden van gedachten kunt wisselen, een spelletje kunt spelen, of ‘gewoon lekker kunt chillen’.

Vanaf september start bij HB Coaching Uitgeest dan ook HB Jongerenavond Uitgeest!

Iedere eerste donderdagavond van de maand, van 19:00 tot 21:00 uur.

Voor alle hoogbegaafde middelbare scholieren.

Om iedereen een kans te geven te komen, hanteer ik een laag tarief hiervoor. Dit betekent dan wel dat er tijdens deze avonden geen ‘coaching’ kan plaatsvinden. Het gaat om het samenzijn. Kosten per avond: € 15,-

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met mij opnemen: info@hbcoachinguitgeest.nl

Inschrijven: https://hbcoachinguitgeest.nl/inschrijfformulier/

Op zoek naar ervaringsverhalen over passend onderwijs

Het Landelijk Collectief Hoogbegaafd en Onderwijs roept de overheid op te voorzien in passend – specialistisch – onderwijs voor elk hoogbegaafd kind. Hiertoe is het Manifest Hoogbegaafdenonderwijs opgesteld, welke binnenkort ter ondertekening online komt. Dat niet slechts enkele maar vele kinderen vastlopen, zal op de website door ervaringsverhalen geïllustreerd worden.

Passend onderwijs. Een mooi streven maar geen realiteit voor het merendeel van de hoogbegaafde kinderen in Nederland. Er is de laatste jaren weliswaar meer aandacht gekomen voor hoogbegaafdheid maar de hiervoor opgerichte voorzieningen zijn schaars en slechts voor een beperkte groep passend. Het gevolg is dat psychisch gezonde kinderen – kinderen die als onbezorgde, positieve en hoopvolle kleuters hun schoolcarrière begonnen – reeds in hun vroege basisschooljaren door het schoolsysteem zeer ernstig beschadigd raken.

Verandering is noodzakelijk en wel NU! Het Landelijk Collectief Hoogbegaafd en Onderwijs bouwt momenteel aan een website ter ondertekening van een Manifest Hoogbegaafdenonderwijs en wil op deze site de noodzaak van onmiddellijke actie illustreren aan de hand van schrijnende ervaringsverhalen.

Deel jij ook jouw verhaal? Als we samen laten zien wie we zijn en met hoeveel we zijn dan kan de overheid niet meer om ons heen. Samen staan we sterk!

Je verhaal inzenden kan middels dit invulformulier op Google Forms.

Het Landelijk Collectief Hoogbegaafd en Onderwijs is te vinden op Facebook en LinkedIn.

Oproep ervaringen met afstandsonderwijs

Oproep

De Koepel HB wil graag uw eigen ervaringen met afstandsonderwijs weten, zodat we sterker staan in de discussie rond dit onderwerp. U kunt ze delen via info@koepelhb.nl.

Afstandsonderwijs

Tijdens de lockdown dit voorjaar bleken de meeste scholen vrij snel te kunnen overschakelen op afstandsonderwijs. Veel ouders van thuiszitters hadden daar de afgelopen jaren al vaak tevergeefs om gevraagd. Corona zorgde bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een heroverweging van het standpunt dat dat niet mogelijk zou zijn.

Lees meer

GelukkigHB groep 11 en 12 jaar, Enschede

Vaak hebben hoogbegaafde kinderen behoefte aan contact met ontwikkelingsgelijken. Hiervoor is op school niet altijd de mogelijkheid. Gelukkig zijn er plusklassen, maar ook buiten school is het fijn om contact te hebben met andere hoogbegaafde kinderen en samen leuke dingen te doen. Pienter&Co biedt hiervoor GelukkigHB groepen aan, waarbij kinderen in een niet schoolse omgeving leren om de verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen ontwikkeling. Hierbij wordt het creatief denken gestimuleerd, worden kinderen gemotiveerd om ideeën te verzinnen voor projecten en samen te werken.

Projecten kunnen dingen zijn als:
– Samen een film maken
– Lasergamen
– Koekjes bakken zonder recept

Daarnaast geeft de groep ruimte voor hoogbegaafde kinderen om te praten over hun denk- en belevingswereld. Hierbij kunnen onderwerpen naar voren komen als:
– Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn
– Wat doe ik als het moeilijk wordt
– Ik voel mij ‘anders’ maar wat betekent dat anders zijn

We starten binnenkort met een nieuwe GelukkigHB groep voor kinderen van 11 en 12 jaar. Wil je jouw kind hiervoor aanmelden, stuur dan een berichtje naar info@pienterenco.nl of bel 06 – 29 22 20 36.

De GelukkigHB groep wordt vergoed vanuit de OZJT/Samen14 (de 14 Twente gemeenten).

Terpstra Legal stapt naar College voor de Rechten van de Mens wegens discriminatie van hoogbegaafde leerling

Terpstra Legal stapt naar College voor de Rechten van de Mens wegens discriminatie van hoogbegaafde leerling

Al lange tijd ervaren (uitzonderlijk) hoogbegaafde leerlingen grote problemen in het Nederlandse onderwijssysteem. Ondanks het feit dat wetenschappers al jarenlang publiceren over de noodzaak van aanpassingen aan het onderwijs voor deze groep leerlingen, gebeurt er voor veel leerlingen nog steeds weinig tot niets. Gevolg hiervan is dat leerlingen te maken krijgen met leer- en gedragsproblemen.

Hoogbegaafdheid is een handicap in de context van het systeem

Omdat Nederlandse onderwijssysteem slecht aansluit op de behoeften van (uitzonderlijk) hoogbegaafde leerlingen, vormt hoogbegaafdheid een handicap in de context van het systeem. Daarom stappen wij naar het College van de Rechten van de Mens. Op grond van de gelijke behandelingswetgeving mogen onderwijsinstellingen leerlingen met een handicap niet discrimineren en dit gebeurt wel! Dit verbod omvat niet alleen directe discriminatie maar ook het niet bieden van doeltreffende aanpassingen.

Sluit je aan bij deze zaak

Wij zullen overgaan tot het indienen van een klacht namens een van onze cliënten, en moedigen leerlingen en ouders aan zich aan te sluiten bij deze zaak door een melding te maken van discriminatie op grond van hoogbegaafdheid in hun individuele geval. Hiervoor hebben wij een speciaal formulier gemaakt, dat u kunt invullen en opsturen naar terpstra@terpstralegal.com. Uw formulier zal dan als melding worden toegevoegd aan de klacht die wij indienen.

(zie: https://terpstralegal.com/2020/terpstra-legal-stapt-naar-college-voor-de-rechten-van-de-mens-wegens-discriminatie-van-hoogbegaafde-leerling/)


Met vriendelijke groet,


Mevrouw mr. Fleur Terpstra