Onderzoek naar de behoeften van grootouders met hoogbegaafde kleinkinderen

Wat willen grootouders met kleinkinderen weten over hoogbegaafdheid? En waar hebben ze naast kennis nog meer behoefte aan? Dat vroegen mensen van verschillende verenigingen en stichtingen zich af. Ze sloegen de handen ineen en vragen hierbij door middel van een poll onder hun achterban om input.

Het gaat om de ouderverenigingen Pharos, HINT Nederland en Choochem, En de stichtingen IHBV, iQ+ en de Koepel Hoogbegaafdheid.

Met de uitkomsten van deze poll hopen we gezamenlijk een aanbod te gaan ontwikkelen dat voldoet aan de onder de doelgroep levende vragen en behoeften.

De poll vind hier je op de website van Koepel Hoogbegaafdheid.

Vul je hem ook in? En vraag je anderen dit ook te doen?

Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

Crowdfundactie voor Papieren Tijgers

Met subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ondersteuning van Stichting Hoogbegaafd! is het fotomagazine Papieren Tijgers ontwikkeld door Marije van Miltenburg, Marijke van der Pal en Iris van ’t Riet. Een fotomagazine met daarin 30 portretten met onderwijsverhalen van hoogbegaafde kinderen en jongeren. Hoogbegaafde kinderen en jongeren zijn Papieren Tijgers; mooi en zeldzaam, sterk met veelzijdige talenten en tegelijkertijd bedreigd in de kansen om volledig tot ontwikkeling te kunnen komen.

Het fotomagazine Papieren Tijgers vergroot bewustwording rondom hoogbegaafdheid en benadrukt hoe divers hoogbegaafdheid eruit kan zien. Een magazine met hoogbegaafden van verschillende leeftijden, achtergronden en met verschillende onderwijsverhalen. Het wil hiermee stereotyperingen van hoogbegaafdheid doorbreken en de passendheid van het huidige onderwijs aan hoogbegaafden onder de aandacht brengen.

Met de subsidie van het ministerie kon het fotomagazine worden ontwikkeld en online verspreid. Echter, de grootste wens van de makers is om dit magazine ook daadwerkelijk te drukken en verspreiden waarmee de impact en zichtbaarheid van dit project nog veel meer wordt vergroot. Dit magazine wordt dan via congressen en onderwijsbijeenkomsten verspreid onder scholen, samenwerkingsverbanden, gemeenten en overheden, en in de zorg.

Maar dat kan niet zonder donaties, daarom deze crowdfundingsactie. Doe jij ook mee?

Oproep voor Signaal 77

Signaal 76 is een themanummer over HB meisjes en vrouwen!

De belangstelling voor dit thema is groot. We ontvingen veel ervaringsverhalen en artikelen.
Bovendien is het een belangrijk thema aangezien HB meisjes minder vaak gesignaleerd worden als hoogbegaafd. Zij uiten zich doorgaans anders dan HB jongetjes. Dit blijkt ook maar weer uit het onderzoek van SCALIQ zie:
Onderzoek ‘(On)gezien’ van SCALIQ – Oudervereniging Pharos (pharosnl.nl)
(On)gezien – SCALIQ

HB vrouwen komen vaak achter hun hoogbegaafdheid als zij zelf HB kinderen krijgen. Hoewel, velen van hen zullen in ieder geval als eerste reactie zeggen, “dat heeft hij/zij van zijn/haar vader!” Graag dragen we bij aan meer zichtbaarheid en erkenning, zodat vrouwen in de toekomst zullen zeggen: “Dat heeft hij/zij van mij!”

Daarom gaan we door met dit thema in Signaal 77!

Doe je mee? Je kunt jouw bijdrage sturen naar signaal.redactie@pharosnl.nl.

Afbeelding van sai de silva via unsplash

Kinderombudsman

De Kinderombudsman wil graag weten hoe het gaat met kinderen en jongeren in Nederland. Iedere twee jaar doen zij daarom groot onderzoek.

Net als voorgaande jaren is er een online vragenlijst die kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen invullen. Er wordt kinderen en jongeren gevraagd naar wat er goed gaat in hun leven en wat beter kan. Dit jaar is er extra aandacht voor de online ervaringen van de kinderen en jongeren.

Hoe meer kinderen de vragenlijst invullen, hoe duidelijker het is welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn. En hoe beter de kinderombudsman hun werk dan kan doen om aandacht te vragen voor deze onderwerpen in Den Haag en bij andere relevante organisaties.

Meer dan 3000 kinderen en jongeren hebben de vragenlijst al ingevuld. Daar zijn ze enorm blij mee. Maar ze willen graag van nog veel meer kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat. Omdat meer kinderen dan jongeren tot nu toe de vragenlijst hebben ingevuld, zijn zij nog meer op zoek naar de mening van jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar. De vragenlijst invullen kan tot 20 juli.

De resultaten van dit onderzoek worden op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, 20 november, gepresenteerd. 

Papieren Tijgers

Stichting Hoogbegaafd! maakt met onder meer subsidie van het ministerie van OCW het (digitale) magazine Papieren Tijgers in samenwerking met fotografe Iris van ’t Riet.

In dit magazine worden hoogbegaafde kinderen geportretteerd en komen ze zelf aan het woord met niet alleen de vooroordelen waar ze tegenaan lopen, maar ook hun wensen en dromen voor het onderwijs. Door een mix van kinderen en jongeren met verschillende leeftijden, verhalen, achtergronden en talenten willen wij de diversiteit van hoogbegaafdheid benadrukken.

Papieren Tijgers
Hoogbegaafde kinderen hebben een prachtig talent: ze zijn in potentie, op papier, tijgers. Als zij hun potentie en talenten weten te benutten, zijn ze tot hoge ontwikkelingen in staat. Ze zijn krachtig, uniek, zeldzaam, maar  worden in hun ontwikkeling en kansen, zonder passend onderwijs, bedreigd.

In het dagelijks leven komen hoogbegaafden veel vooroordelen tegen die hun ontwikkeling in de weg staan. In het onderwijs krijgen kinderen daardoor vaak niet de kansen en ondersteuning die ze nodig hebben. De vooroordelen zijn de papieren tijgers in figuurlijke zin.

Magazine met portretten
Door hoogbegaafde kinderen te portretteren, krijgen de kinderen voor wie passend onderwijs geen dagelijkse realiteit is, een gezicht. Beleidsmakers, politici, bestuurders en mensen die met kinderen werken krijgen zo een ‘beeld’ bij deze kinderen voor wie veranderingen nodig zijn om een eerlijke kans te krijgen.

Om nog meer verschillen in beeld te brengen doen we een laatste gerichte oproep aan kinderen en jongeren (4-19 jaar) met één van deze kenmerken:

  • regio Groningen/Friesland
  • LHBTIQ+ achtergrond
  • vrijstelling van onderwijs
  • diverse culturele achtergronden
  • expat/migratiegezin

Ben jij of ken jij een Papieren Tijger niet ouder dan 19 jaar? En vind jij dat er nog te weinig oog is voor
jou, jouw talenten of jouw verhaal? Wil jij delen wat fijn en minder fijn is aan het onderwijs? Wat gaat
goed en wat gaat er minder goed? Wil jij met jouw foto en verhaal in ons magazine staan?
Meld je dan aan via werkgroeponderwijs@stichtinghoogbegaafd.nl.
Wij vragen:

  • Een recente foto
  • Beknopte informatie over jou (leeftijd, regio, school/klas/opleiding)
  • Jouw reden om mee te willen doen aan Papieren Tijgers
  • Toestemming van jouw ouders wanneer je nog geen 18 bent.

Wanneer je geselecteerd wordt, maken we in overleg een afspraak voor een fotoshoot en interview.
Dit zal plaatsvinden in maart en april, in Den Haag.

Bij selectie letten wij op de mix aan verschillende leeftijden, verhalen, achtergronden en talenten die naar voren gaat komen in Papieren Tijgers.

Meer informatie over Papieren Tijgers: Steun ons fotoproject Papieren Tijgers – Stichting Hoogbegaafd!
Meer over fotografe Iris van ’t Riet: Iris van ’t Riet fotograaf (irisvantriet.nl)

In Kaart

In Kaart, het register voor kinderen en volwassenen met ontwikkelingsproblemen, is gestart. De eerste deelnemers zijn al binnen maar we zijn nog op zoek naar ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind en hun ervaringen via een vragenlijst willen delen. De gegevens gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek en belangenbehartiging. Samen weten we meer en bundelen we onze kennis voor onderwijs, zorg en samenleving. 

Omdat we weten dat hoogbegaafdheid in jonge jaren vaak voor zorgen bij de ouders kan zorgen en veel overeenkomsten heeft en soms ook samen voorkomt met autisme of ADHD zou het heel waardevol zijn als ook ouders van hoogbegaafde kinderen hieraan deel zouden willen nemen. We hebben een filmpje gemaakt waarin kort wordt uitgelegd wat het register inhoudt, dat is te vinden op onze website: www.inkaart.org

Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind? Doe dan mee en deel uw ervaringen door het invullen van een vragenlijst. Hierdoor krijgen we samen meer kennis en begrip en dragen we bij aan oplossingen en goede ondersteuning. Dit is hard nodig want er is nog veel onbekend over de aanpak van ontwikkelingsproblemen in de zorg, op school, op het werk of in het gezin.

Meedoen? Schrijf je in via: https://formulieren.inkaart.org/meedoen/aanmelden-ouder-kind/

Meer weten? Ga naar www.inkaart.org 

In Kaart is een samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en hun naasten, de Vrije Universiteit, Viveon-Academische Werkplaats’s Heeren Loo – VU, Rijksuniversiteit Groningen, Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Autisme Register (NAR), Landelijke Oudervereniging Balans, Stichting Dyslexie Nederland (SDN), Revalidatie Friesland, Roessingh Centrum voor Revalidatie en het Landelijk DCD netwerk.