Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

Oproep: Rathenau Instituut zoekt 3 ouders van hoogebgaafde kinderen en 3 jongeren voor deelname aan project

Draag bij aan onderzoek en verbeter het onderwijs voor hoogbegaafden!

Pharos gaat samenwerken met onderwijsonderzoekers, leraren en onderwijsadviseurs om de onderwijspraktijk voor hoogbegaafden te verbeteren. Dit project is een initiatief van het Rathenau Instituut.

Wij nodigen ouders van hoogbegaafde kinderen en jongeren, en hoogbegaafde jongeren zelf, van harte uit om deel te nemen aan dit bijzondere project!

Onderzoek naar publieke betrokkenheid bij de wetenschap

Het Rathenau Instituut doet onder andere onderzoek naar de betrokkenheid van de samenleving bij wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk belangrijk dat de samenleving een stem heeft in onderzoek en er de vruchten van kan plukken.

Dit project gaat over hoe we mensen van buiten de wetenschap kunnen betrekken bij onderwijsonderzoek naar hoogbegaafdheid. In een participatief actieonderzoek brengen we onderzoekers, ouders, leerlingen, docenten en onderwijsprofessionals bij elkaar om: i) samen te komen tot een onderzoeksagenda, en/of ii) gezamenlijk uitvoering te geven aan onderzoek, en/of iii) samen onderzoeksresultaten te vertalen naar de onderwijspraktijk.

Met dit project verbeteren we de aansluiting van het hoogbegaafdheidsonderzoek op de praktijk. Daarnaast doen we ervaringen op die in het algemeen de publieke betrokkenheid bij de wetenschap kunnen verbeteren.

Lees meer

Oproep hoogbegaafde jongeren van 15 t/m 25 jaar voor onderzoek naar psychische problemen

Help de wetenschap!

Binnen mijn werk als orthopedagoog tref ik met name met hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen, jongeren en hun ouders. De beschikbare methoden die ik ooit geleerd heb toe te passen blijken bij deze doelgroep veelal kortdurend, of maar weinig effect te hebben.

De komende jaren ga ik in samenwerking met de universiteit Utrecht diverse onderzoeken uitrollen. Binnen deze onderzoeken gaan we kijken welke vormen van therapie nu het meest effectief zijn voor hoogbegaafde jongeren/ jong volwassenen.

Voor het eerstvolgende onderzoek zijn we op zoek naar hoogbegaafde jongeren in de leeftijd 15 t/m 25, die kampen met verschillende psychische problemen (waaronder angststoornissen, depressieve stoornissen, gedragsproblemen, etc.) Mail voor meer informatie naar chantal.berens@gmail.com

Lees meer

Oproep voor jongeren van 15 – 18 voor survey over de impact van sociale isolatie voor thesisonderzoek

Mentale gezondheid adolescenten tijdens sociale isolatie

Hallo iedereen!

Ik ben Hares en ben een psychologiestudent aan de Universiteit van Twente. Om maar met de deur in huis te vallen; voor mijn thesisonderzoek ben ik op zoek ben naar deelnemers bij wie hoogbegaafdheid is geconstateerd in de leeftijdscategorie 15-18 jaar. Ook als je niet hoogbegaafd bent maar wel in deze leeftijdscategorie valt ben je welkom om deel te nemen aan het onderzoek! Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst (met meerkeuzevragen) aangevuld met een aantal vragen, en zal niet meer dan 15 minuten in beslag nemen.

Deelname aan het onderzoek is volledig anoniem: je krijgt een willekeurige ID die je kunt gebruiken om je resultaten op te vragen. Zie voor meer informatie het informatieblad, deze is ook opgenomen in de survey als document.

Lees meer

Stichting Hoogbegaafd! is op zoek naar ervaringsverhalen over passend onderwijs

Hoogbegaafdenonderwijs dat past. Daar maken wij ons hard voor. Want helaas zijn er veel, heel veel hoogbegaafde kinderen en jongeren in Nederland die niet het onderwijs krijgen dat aansluit bij hun ontwikkel-, leer- en ondersteuningsbehoefte. Gezonde, leerbare en slimme kinderen en jongeren die nú dagelijks vastlopen, ziek worden door school, ‘ongewenst’ gedrag vertonen, zichzelf ‘uitschakelen’, uitvallen of zeer ernstig beschadigd raken. Dit dwingt sommige ouders om hun baan op te zeggen. Anderen belanden in de ziektewet.

Verandering is nodig. Nú! De Werkgroep Onderwijs (voorheen Landelijk Collectief Hoogbegaafd en Onderwijs) van Stichting Hoogbegaafd! roept hiertoe op met een manifest om te ondertekenen (in ontwikkeling). En willen jullie, als ouders of jongeren, de noodzaak van deze onmiddellijke actie illustreren aan de hand van jouw ervaringsverhaal? Deel dan hieronder jouw verhaal.
Laten we hoogbegaafdheid samen een stem geven en – als je dat wilt – een gezicht. Als we samen laten zien wie we zijn en met hoeveel mensen we zijn, kan de overheid niet meer om ons heen. Samen staan we sterk. Op naar hoogbegaafdenonderwijs dat past!

Deel jij ook jouw verhaal? Als we samen laten zien wie we zijn en met hoeveel we zijn dan kan de overheid niet meer om ons heen. Samen staan we sterk! Je kunt je ervaringsverhaal hier delen.

Oproep ervaringen met afstandsonderwijs

Oproep

De Koepel HB wil graag uw eigen ervaringen met afstandsonderwijs weten, zodat we sterker staan in de discussie rond dit onderwerp. U kunt ze delen via info@koepelhb.nl.

Afstandsonderwijs

Tijdens de lockdown dit voorjaar bleken de meeste scholen vrij snel te kunnen overschakelen op afstandsonderwijs. Veel ouders van thuiszitters hadden daar de afgelopen jaren al vaak tevergeefs om gevraagd. Corona zorgde bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een heroverweging van het standpunt dat dat niet mogelijk zou zijn.

Lees meer