Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

Campagne oprichting bijzondere leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact

Onder welke voorwaarden krijgt hoogbegaafdheid echt meerwaarde in organisaties en samenleving? Welke interventies zijn mogelijk om hoogintelligent talent (blijvend) te benutten? Het is nog nauwelijks onderzocht. Help die omissie te herstellen: steun de oprichting van de bijzondere leerstoel aan Tilburg University. 

Veelbelovende sporters worden begeleid en getraind om hun talent tot bloei te laten komen. Wat als dat ook zou kunnen met hoogintelligente denkers en doeners? Verrassend genoeg zijn er maar weinig wetenschappelijke onderzoeksresultaten over de ontplooiing van hoogbegaafd potentieel en het nut daarvan voor het individu en de samenleving in haar geheel. Dat moet anders. Daarom steunt Dick Swaab de campagne van het Mensa Fonds voor de oprichting van de bijzondere leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact.

Uniek wetenschappelijk onderzoek
Wij willen wetenschappelijke antwoorden vinden op vragen als: Onder welke voorwaarden krijgt hoogbegaafdheid echt meerwaarde in organisaties? Hoe beïnvloedt hoogbegaafdheid de overgang naar andere fasen in een mensenleven?? Wat is nodig om het potentieel van hoogintelligente mensen te ontwikkelen en te benutten?

Doneer hier!

Lees meer

WereldKidz Balans zoekt een Topklasleraar (voltijds HB onderwijs)

We zijn met ingang van 1 augustus 2022 op zoek naar een topklas leraar. De functie kan worden ingevuld met een fulltimer, of parttimers.

Topklas groep 6-7 maandag, dinsdag en woensdag (0,6 wtf) en Topklas groep 8 donderdag en vrijdag (0,4 wtf), of een leraar Topklas groep 8  van 1,0 wtf. 

Heb je ervaring als leraar en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of ben je bijna klaar met je PABO opleiding en heb je interesse? Je sollicitatie is van harte welkom. We gaan graag met je in gesprek.

Petitie passend voltijd onderwijs voor HB-kinderen

De samenwerkende directeuren van scholen met voltijd HB-onderwijs hebben de handen ineengeslagen. Zij hebben een brandbrief opgesteld en aan de betrokken ministers en Commissie Onderwijs van de Tweede Kamer toegezonden. In deze brief kun je meer lezen over de problematiek die zij als directeuren signaleren. Deze brief vind je hier.

Zij hebben Loek Zonnenberg opdracht gegeven een situatieanalyse voltijd HB-onderwijs in Nederland op te stellen. Deze is als bijlage bij de brandbrief gevoegd. In het rapport en het onderzoek dat Zonnenberg heeft uitgevoerd, wordt onomstotelijk aangetoond dat Voltijd HB-onderwijs bestaansrecht heeft en noodzakelijk is. Zij nodigen je van harte uit dit rapport te lezen! De samenvatting en de volledige versie van het rapport vind je hier.

Op 30 maart 2022 debatteert de Commissie Onderwijs van de Tweede Kamer over passend onderwijs. De directeuren van scholen met voltijd HB-onderwijs willen bereiken dat de inhoud van hun brandbrief wordt besproken in dit debat. Via hun website houden zij je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Voor meer informatie ga je naar hun website: https://hbscholen.nl/

Ben jij ook voor erkenning en structurele ondersteuning van voltijd HB-onderwijs? En wil je hun brandbrief steunen? Dat kan! Je kunt de steunpetitie voor de brandbrief ondertekenen die door ouders is opgestart. Deze petitie vind je hier.

De steun van jouw (HB-)school is belangrijk. Schrijf in via de knop op de website op de lijst van scholen die de brandbrief steunen. Deze lijst wordt eind maart aangeboden aan de Tweede Kamer. Inschrijven kan hier.

Zo wordt de oproep om structurele financiering voor voltijd HB-onderwijs nog krachtiger!

Open brief aan de minister van OCW – stichting HOE

Graag brengen we het initiatief van Stichting HOE onder de aandacht. Zij schreven een open brief aan de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dr. Robbert Dijkgraaf. De brief vertelt de minister over hoogbegaafde drop-outs. Zij fungeren als de ‘canaries in de coalmine’. De wet “Passend Onderwijs” heeft voor (uitzonderlijk) hoogbegaafden nauwelijks iets opgeleverd. De gevolgen van niet-passend onderwijs zijn groot.

Nieuwsgierig naar stichting HOE? Ga naar hun website.

Hieronder kun je open brief lezen. Het staat een ieder vrij om onder vermelding van copyright deze brief te delen.