Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Deze berichten en activiteiten zijn in categorieën ingedeeld. Op het prikbord vind je laagdrempelige activiteiten en activiteiten waar Pharosleden korting voor krijgen. Voor volwassenen is er een aparte categorie en ook voor ouders van hoogbegaafde kinderen. De rest vind je bij overige activiteiten.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

Je kunt aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Televisieproducent zoekt HB gezinnen

Voor een nieuw tv-programma over gezinnen met hoogbegaafde kinderen zoekt televisieproducent Tuvalu Media, bekend van o.a. Maestro en Het Verhaal van Nederland, gezinnen die bereid zijn hun deuren te openen. Lijkt het je als gezin interessant om deel te nemen? Hier vind je meer informatie en kun je je gelijk aanmelden via de link: https://pages.inthepicture.com/hbgezinnen

Onderzoek: hoe wordt HB (h)erkend bij kinderen met een migratieachtergrond

Heeft u een kind met een migratieachtergrond dat op de basisschool zit? Denkt u dat uw kind hoogbegaafd is, of is dit al vastgesteld? Wij nodigen u graag uit voor een online groepsgesprek om uw ervaringen met het onderwijs en de begeleiding buiten het onderwijs in Nederland te bespreken.

Een kind heeft een migratieachtergrond wanneer het kind zelf niet in Nederland geboren is, of wanneer een van de ouders in het buitenland geboren is.

Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) doet onderzoek naar hoe hoogbegaafdheid wordt (h)erkend bij kinderen met een migratieachtergrond. Hiervoor praten wij met experts, professionals zoals orthopedagogen en psychologen, en leerkrachten. Maar we willen ook graag van ouders horen. U kunt ons helpen begrijpen welke uitdagingen u tegenkomt en hoe het onderwijs en daarbuiten ouders beter kunnen ondersteunen.

Het groepsgesprek vindt online plaats op woensdag 19 maart van 10:00-11:30.

Als dank voor uw deelname aan het groepsgesprek ontvangt u een VVV-cadeaubon van €20.

In het groepsgesprek horen we graag uw verhalen en ideeën over hoe scholen, leerkrachten en andere professionals omgaan met hoogbegaafdheid bij kinderen met een migratieachtergrond.

  • Doe mee aan het groepsgesprek op woensdag 19 maart van 10:00-11:30
  • Het groepsgesprek zal online via Teams zijn
  • Uw inzichten en ervaringen maken het verschil!

Heeft u interesse? U kunt zich aanmelden via dit formulier: https://forms.office.com/e/U0rCmqw2n3

Heeft u vragen? Neem contact met ons op via iarslan@verwey-jonker.nl

(Hoog)begaafdheidsonderwijs – Hoe gaat het ermee? Laat het weten!

Passend onderwijs voor (hoog)begaafde Leerlingen: Deel uw ervaring!

Oberon voert in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een onderzoek uit de subsidieregeling ‘Begaafde leerlingen po en vo 2023-2025’. Met deze vragenlijst brengen we graag de ervaringen van ouders van (hoog)begaafde kinderen in kaart. We zijn onder andere benieuwd naar de mate waarin u ervaart dat het onderwijsaanbod voor uw kind passend is. Zo kunnen we het perspectief van ouders naast dat van scholen en samenwerkingsverbanden in beeld brengen.

We horen graag je mening! Vul dan de vragenlijst in. Het invullen duurt slechts 5 minuten en kan tot en met 28 maart 2025.

Wil je meedoen? Klik op de volgende link: https://oberon.survalyzer.eu/metingouders

Kinderombudsman

High school student and her friends using their smart phones in a hallway.

De Kinderombudsman wil graag weten hoe het gaat met kinderen en jongeren in Nederland. Iedere twee jaar doen zij daarom groot onderzoek.

Net als voorgaande jaren is er een online vragenlijst die kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen invullen. Er wordt kinderen en jongeren gevraagd naar wat er goed gaat in hun leven en wat beter kan. Dit jaar is er extra aandacht voor de online ervaringen van de kinderen en jongeren.

Hoe meer kinderen de vragenlijst invullen, hoe duidelijker het is welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn. En hoe beter de kinderombudsman hun werk dan kan doen om aandacht te vragen voor deze onderwerpen in Den Haag en bij andere relevante organisaties.

Meer dan 3000 kinderen en jongeren hebben de vragenlijst al ingevuld. Daar zijn ze enorm blij mee. Maar ze willen graag van nog veel meer kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat. Omdat meer kinderen dan jongeren tot nu toe de vragenlijst hebben ingevuld, zijn zij nog meer op zoek naar de mening van jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar. De vragenlijst invullen kan tot 20 juli.

De resultaten van dit onderzoek worden op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, 20 november, gepresenteerd. 

In Kaart

In Kaart, het register voor kinderen en volwassenen met ontwikkelingsproblemen, is gestart. De eerste deelnemers zijn al binnen maar we zijn nog op zoek naar ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind en hun ervaringen via een vragenlijst willen delen. De gegevens gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek en belangenbehartiging. Samen weten we meer en bundelen we onze kennis voor onderwijs, zorg en samenleving. 

Omdat we weten dat hoogbegaafdheid in jonge jaren vaak voor zorgen bij de ouders kan zorgen en veel overeenkomsten heeft en soms ook samen voorkomt met autisme of ADHD zou het heel waardevol zijn als ook ouders van hoogbegaafde kinderen hieraan deel zouden willen nemen. We hebben een filmpje gemaakt waarin kort wordt uitgelegd wat het register inhoudt, dat is te vinden op onze website: www.inkaart.org

Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind? Doe dan mee en deel uw ervaringen door het invullen van een vragenlijst. Hierdoor krijgen we samen meer kennis en begrip en dragen we bij aan oplossingen en goede ondersteuning. Dit is hard nodig want er is nog veel onbekend over de aanpak van ontwikkelingsproblemen in de zorg, op school, op het werk of in het gezin.

Meedoen? Schrijf je in via: https://formulieren.inkaart.org/meedoen/aanmelden-ouder-kind/

Meer weten? Ga naar www.inkaart.org 

In Kaart is een samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en hun naasten, de Vrije Universiteit, Viveon-Academische Werkplaats’s Heeren Loo – VU, Rijksuniversiteit Groningen, Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Autisme Register (NAR), Landelijke Oudervereniging Balans, Stichting Dyslexie Nederland (SDN), Revalidatie Friesland, Roessingh Centrum voor Revalidatie en het Landelijk DCD netwerk.