5 t/m 13 maart, de Week van de Hoogbegaafdheid

Week van de Hoogbegaafdheid

Waarom een Week van de Hoogbegaafdheid?

Het organisatieteam brengt met de Week van de Hoogbegaafdheid het onderwerp positief onder de aandacht. Wij willen kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Want hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept. Mede hierdoor kunnen hoogbegaafden niet altijd en overal zichzelf zijn en hun talenten optimaal inzetten. En dat is enorm jammer, want hoogbegaafden hebben de maatschappij veel te bieden. Daarom dus deze week met een positieve insteek!

Wat gaan we doen?

Wij streven ernaar dat er in iedere gemeente in Nederland en Vlaanderen in deze week minimaal één activiteit plaatsvindt met hoogbegaafdheid in de hoofdrol.

Voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Open dag van een plusklas of school
  • Spelletjesmiddag
  • Lezing of training
  • Workshop rondom een van de vooroordelen-spellen (kinderen en volwassenen)
  • Bezoek van HB-kinderen bij HB-senioren in een verzorgingshuis
  • Wandeling met coaches of filosofen
  • Puzzeltocht
  • Een voorlichtingsbijeenkomst voor artsen en/of psychologen

Alle activiteiten staan vermeld op deze website. We vermelden de diverse activiteiten op de kaart van Nederland en België. Zo kunnen bezoekers zien wat er in hun regio te doen is en hun eigen programma samenstellen.

Vind een activiteit: https://weekvandehoogbegaafdheid.nl/

Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

8-2-2022, ‘Door de bomen’ Teledoc Campus op NPO2

‘Door de bomen’ over hoogbegaafdheid dinsdag 15 februari op NPO 2

The Publicity Company

Dinsdag 15 februari 2022 bij de NTR in 2doc kort op NPO 2: Door de bomen, een Teledoc Campus van regisseur Marlies Smeenge en producent BIND Film over de keerzijde van extreme intelligentie. De korte documentaire is na de uitzending nog te bekijken via NPO Start.

Hoewel de zeventienjarige Tim extreem slim is, lukt het maar niet op school. Diverse keren zat hij daardoor langdurig thuis. Dan kwam hij nauwelijks zijn bed uit en wilde of kon hij bijna niets meer. Omdat hij nog geen achttien was kregen hij en zijn ouders te maken met leerplichtambtenaren en instanties die eisten dat hij terug naar school ging. Maar was dat wel de beste oplossing?

Lees meer

Actie ‘Aan de nieuwe onderwijsminister’ van Stichting Hoogbegaafd!

Met de actie ‘Aan de nieuwe onderwijsminister’ kunnen leerlingen en studenten van jong tot oud aangeven wat de nieuwe minister van onderwijs écht moet weten over hoogbegaafdheid, hoe zij leren en wat zij nodig hebben om succesvol onderwijs te kunnen volgen.

De formatie voor het nieuw kabinet lijkt te gaan lukken, er is een onderhandelaarsakkoord . Daarom zijn wij nu reacties aan het verzamelen, om deze te kunnen aanbieden aan de nieuwe minister van Onderwijs zodra dit bekend gemaakt wordt. En ook hierbij geldt: hoe meer reacties, hoe meer impact.

De Werkgroep Onderwijs van Stichting Hoogbegaafd! biedt kinderen en jongeren een platform om ook hun verhaal te kunnen delen. Er wordt vaak over leerlingen gepraat en maar weinig mét ze. Terwijl ze vaak prima weten en kunnen inschatten wat er misgaat en wat ze nodig hebben. Daarom grijpen wij deze kans aan om hun reacties te kunnen delen met de nieuwe minister van Onderwijs.

Een reactie achterlaten kan hierDeze reacties verwerken wij anoniem en publiceren wij hooguit geanonimiseerd. Wel zal de volledige reactie (zonder e-mailadres) worden aangeboden aan de nieuwe onderwijsminister.

Leerlingen en studenten die meer willen doen, die bijvoorbeeld ook publiekelijk politici en journalisten te woord willen staan, kunnen zich bij ons melden via Werkgroep Onderwijs van Stichting Hoogbegaafd!

Website Hoogbegaafd Haarlem

“Hoogbegaafd Haarlem verbindt als expertisecentrum voor Hoogbegaafdheid vragen van ouders, scholen professionals en andere instanties met informatie, activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden rondom het thema Hoogbegaafdheid .”

Neem een kijkje op de website!

Lees meer