27 mei 2023, boeklancering ‘Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf’ van Fleur Terpstra

Persbericht

Eigenlijk is het te gek voor woorden. Een juridisch handboek voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Elk kind heeft namelijk recht op onderwijs, passend onderwijs zelfs… Dat zoiets met een juridische wapenrusting afgedwongen moet worden is eigenlijk heel raar, maar ook gewoon de realiteit. 

Toch zijn we blij dat dit boek er komt. Want wat begon met de veelvoorkomende vraag naar ‘een lijstje met de belangrijkste wetgeving’ groeide uit tot het eerste juridische handboek voor ouders. Dat lijstje, daar heb je namelijk niet zoveel aan. Wetgeving heeft pas betekenis als je ook de context kent waarbinnen deze moet worden toegepast. En de praktijk is vaak erg weerbarstig. 

Met de verschijning van dit boek bereiken we een belangrijke mijlpaal in Nederland, omdat ouders zichzelf nu kunnen informeren over hun rechtspositie, en toegang krijgen tot praktische kennis die zij nodig hebben om passend onderwijs voor hun kind te kunnen vormgeven.

We kunnen wel heel lang stil blijven staan bij hoe het systeem niet werkt, en wat er allemaal anders zou moeten, maar daarmee vestigen we de hoop op iets buiten onszelf en geven we onze eigen kracht weg. Het is veel krachtiger als ouders zelf de regie terugnemen en hun energie steken in het onderzoeken en creëren van een oplossing. 

Dat hoeven zij trouwens niet alleen te doen, want natuurlijk kunnen ook anderen zoals schoolbestuurders, orthopedagogen, psychologen, leerplichtambtenaren en consulenten bij samenwerkingsverbanden kennisnemen van het boek en zich zo laten inspireren om daadwerkelijk passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen te realiseren.

Boeklancering 27 mei

Op 27 mei verschijnt het boek Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf. Een juridisch handboek voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Bestellen kan via https://fleurterpstra.com

Tijdens de boeklancering zullen ook voormalig onderwijs advocate Katinka Slump, o.a. bekend van het onthullen van de Miep ziek-contracten en de podcast “Meisje van het Vossius” en Renata Hamsikova, specialist uitzonderlijke begaafdheid en auteur van het boek “Intens, authentiek en vrij” aanwezig zijn. We sluiten af met een borrel.

Wanneer: zaterdag 27 mei
Programma:
13:00: inloop met koffie en thee
13:30 – Boekpresentatie met Katinka Slump, Renata Hamsikova en Fleur Terpstra. Onthulling van het eerste exemplaar!
14:15 – Borrel, en mogelijkheid om het boek te laten signeren.  
Waar: Kantorenhuis de Merseberghen, Ambachtsweg 4 in Maarsbergen
(er is voldoende gratis parkeerruimte)

Het boek zal verkrijgbaar zijn op dag van de presentatie.

RSVP
Laat even weten of je komt, dan kan de catering zich een beetje voorbereiden 😉 Je kunt je registreren via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-boeklancering-hoogbegaafde-kinderen-leren-vanzelf-600545396447

Welkom op ons prikbord

Op dit prikbord staan berichten van activiteiten en andere informatie die van derden komen. Deze activiteiten worden niet door Pharos aangeboden maar doorgegeven. Zo heb je als websitebezoeker een idee van wat er nog meer wordt georganiseerd. Je kan aan deze informatie geen rechten ontlenen.

Op het prikbord staan ook oproepen. Ook deze zijn bedoeld ter informatie. Je bepaalt natuurlijk zelf of je er gehoor aan wil geven.

9 maart 2023, Uitdagend en inspirerend leermateriaal voor de (hoog)begaafden op de basisschool, online

In de Week van de Hoogbegaafdheid van 4 tot 12 maart kan iedereen kiezen voor een onderwerp over hoogbegaafdheid waar de meeste  interesse naartoe uitgaat. Kijk rustig eens rond welke activiteiten er aangeboden worden op de website van de organisatie: https://weekvandehoogbegaafdheid.nl/

Graag wil ik u uitnodigen om naar de online meeting te komen op 9 maart om 19:30 uur.

In deze meeting wil ik u graag meer vertellen over hoe uitdagend en inspirerend leermateriaal voor (hoog)begaafden leerlingen op de basisschool eruit ziet. Al sinds 2004 ligt mijn focus op de groep leerlingen die de uitdaging missen in de klas van “leren op school” omdat ze niets uitdagends en moeilijks te doen hebben. Dit leermateriaal is in staat om de leerlingen uit te dagen om door zelfreflectie te ontdekken op welke wijze ze diverse leerstrategieën kunnen aanleren en voor welke wijze ze zelf de voorkeur ontwikkelen. Zo worden ze zelf verantwoordelijk gemaakt voor hun eigen leerproces. 

Kom luisteren naar de manier waarop dit leermateriaal is ingericht. Het is uniek, zelf ontwikkeld aan de hand van het duidelijke en heldere TASC-model van Belle Wallace voormalig President of London NACE (National association for Able Children in Education) dat omgebouwd is in een leerlijn die zes jaar Spaans leert aan kinderen op de basisschool niet als doel maar als middel om het leren te leren. Daarnaast ontwikkelen we nu ook met dit zelfde model projecten van 8 weken in Projectpark, een samenwerking tussen Cino Spaans en Jeroen Hollander van PONTE Psychologisch adviesbureau hoogbegaafdheid. 

Deelname is gratis.

Details:
Organisator: Cino Spaans
Donderdag 9 maart van 19.30 – 20.30
www.cinospaans.nl

Aanmelden via e-mail: cinospaans@gmail.com

Meer informatie vind je hier.

De Minecraft Club, online

De Minecraft Club is opgericht voor hoogbegaafde en uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen en start nu met het derde jaar. Samen spelen en bouwen onder toezicht (maandag- en vrijdagochtend voor kinderen die niet naar school gaan) en verder elke middag op maandag tot en met vrijdag is de Adventure server 2,5 uur vrij beschikbaar (beperkt toezicht). Er is ook een tienerserver sinds dit jaar. De Minecraft servers en de Discord servers (hierin wordt met elkaar gepraat en gechat) zijn besloten, er zijn geen onbekenden bij de MCC. 

Bij het abonnement krijg je ook 24/7 toegang tot de Creative Server. Daarin kun je jezelf creatief uitdagen, er zijn geen regels. Op basis van thema’s, maar ook elkaar motiveren en samen bouwen. Dat is wel zo gezellig! Er is een maandelijks thema (meestal een land) met interactieve educatieve content in handige thema flipbooks.

Toezicht van ouders is gewenst. We gaan ervan uit dat je kunt lezen en schrijven (vanaf 8 jaar is advies leeftijd). De sfeer is altijd heel gezellig, de spelers hebben het erg naar hun zin. Extrovert, introvert, jonge spelers, wat oudere. In Nederland en Belgie. Jongens en meisjes. Je kunt een of twee keer gratis mee doen om te kijken of je het leuk vindt.

Een paar keer per jaar ontmoeten we elkaar en maken we een wandeling, stoken een vuurtje of volgen we een leuke workshop. Ook eten we dan gezellig met zijn allen. Op De Minecraft Club vind je meer informatie, de abonnementsvormen en -kosten en een filmpje.

Speciaal aanbod voor Pharos leden 10% korting op elk gewenst abonnement. Geef je lidmaatschapsnummer door bij aanmelden. 

De spelregels vind je hier.