Signaal 65

Deze Signaal gaat over verbinding. Tijdens deze pandemie is verbinding meer dan ooit van belang, we zullen er met elkaar uit moeten komen. Ook kan verbinding wat letterlijker worden genomen en daar heeft Lucaseen tekening over gemaakt. Het afstandsonderwijs en alle vormen van online meetings hebben ook weleens ‘verbinding verbroken’ tot gevolg!

Betty schrijft haar column over de verbinding met jezelf.

Mayken schrijft over het combineren van (thuis)werk en het vormgeven van afstandsonderwijs aan je kinderen. En hoe zit het eigenlijk met privacy?

In verbinding blijven met je kind, daar schrijft Marianne over. Wat kun je zoal doen als de gemoederen oververhit raken?

Femke heeft goed nieuws, de nieuwe IQ-test KIQT+ is een feit. Lees in haar stuk hoe de test tot stand kwam en waarom.

Ilse heeft tien tips over het leren van zinnen. Het blijkt voor veel scholieren een struikelblok en er wordt over het algemeen niet apart les in gegeven.

Eva heeft tien mooie doe-tips bedacht voor als je thuis moet blijven. Het leuke is, als je niet meer thuis hoeft te blijven, zijn het nog steeds leuke dingen om te doen!

Joséphine heeft 2 boekrecensies voor ons gemaakt. Ze heeft een boek van een uitgeverij ontvangen en gerecenseerd en ze vertelt over haar favoriete boek.

In het eerste deel van Emma’s verhaal maken we kennis met Kitty en Coco.

In zijn artikel schrijft Willem Wind over het topdown onderwijs. Het artikel werd eerder elders gepubliceerd.

Veel leesplezier!

Signaal 64

In Signaal 64 schrijft Femke Hovinga over executieve functies. Wat is nu eigenlijk het probleem?
Ilse Reijgwart schrijft over de vier factoren die van grote invloed kunnen zijn op de creatief (hoog)begaafde leerling op school. Hoe begeleid je kinderen die zijn gericht op steeds iets nieuws uitvinden en niet op routines en automatiseren?
Marianne Rietveld poetst parels.
Mayken de Roon legt uit hoe het zit met het inschrijven van je kind op een andere school en wat je dan van school mag verwachten.
Betty Moll van Charante schrijft in haar column over waarom. Waarom? Daarom!
Floor Paulissen recenseert voor ons het boek ‘Wat is jouw talent’ van Gloria van Donge. Aan de hand van vijf cheeta’s worden de unieke eigenschappen van de vijf overexcitabilities uit de Theorie van Positieve Desintegratie van Dabrowski uitgelegd. Ook beschrijft zij haar ervaringen met de cursus ‘Basiskennis hb’ van Suzanne Buis.
Ginny de Jong schrijft een stukje over het prentenboek ‘In het bos’ van Maria Dek. Wat beleeft jouw kind in het bos?

Bij de jeugdredactie recenseert Eva voor ons twee boeken uit de Lizzy-serie van Suzanne Buis. Lizzy verhuist van Amsterdam naar een oude boerderij op het platteland. Daar is ze in eerste instantie helemaal niet blij mee.
Tim, Teun en Kirsten schrijven over hun ervaringen met afstandsonderwijs tijdens quarantaine.

Nieuwe bestuursleden stellen zich voor.

Van Koepel Hoogbegaafdheid ontvangen we een bijdrage en oproep over afstandsonderwijs. In een digitale vergadering op 10 september j.l. overlegden 25 mensen uit verschillende organisaties over dit onderwerp met het ministerie van OCW.

Blij zijn we met het gedicht ‘Hoogbegaafd’ dat Willek Herwig voor haar dochter schreef. Daar zullen andere kinderen zich vast in herkennen.

Dit en meer in onze nieuwste editie! De sluitingsdatum voor kopij voor Signaal 65 is 1 februari 2021. Heb jij of je kind iets voor ons? Stuur je bijdrage, je ervaringsverhaal, je gedicht, je weetje, je schilderij, je verhaal, je stukje over een leuk uitje, je favoriete boek, je favoriete app, je favoriete website naar:
signaal.redactie@pharosnl.nu.

Oproep voor de aankomende leeshoek op de website

foto: Gaelle Marcel via Unsplash

Leeshoek
We willen graag een leeshoek inrichten op de website. In Signaal 62 staat een stuk over lezen met een oproep om jullie verhalen over lezen, artikelen over lezen en boektitels in te sturen.

Uitgangspunt is de leeslijst dat kortgeleden gelukkig weer digitaal in ons bezit kwam van twee Friese vrijwilligers die dit jarenlang tot eind 2012 bijhielden. De lijst zal worden gepubliceerd.

Vijf jaar geleden was er ook een leesoproep waar een Signaal over is gemaakt. Er kwamen toen veel reacties binnen. De resultaten hiervan zullen ook terug te vinden zijn in de leeshoek.

Nu willen we graag de boekenlijst actualiseren en aanvullen. Vertel ons waar je kind van houdt. Is er een genre waar je kind het meest van houdt? Welke boektitels worden verslonden? Wat lees je voor? Vertel je verhaal of stuur je boektitels naar secretariaat@pharosnl.nu.

Kopij gezocht

We zijn altijd op zoek naar kopij voor Signaal, het verenigingsblad van Pharos, en voor de website.

Voor onze rubriek ‘SignaalVerhaal’ zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Mensen vinden graag herkenning en ook kan een ervaringsverhaal tot steun zijn. De ervaringsverhalen kunnen gaan over de moeilijkere kanten van hb maar zeker ook over de mooie dingen.

Ook zouden we onze rubriek ‘Trots op…’ nieuw leven in willen blazen. Natuurlijk zijn we allemaal trots op onze kinderen! Wil je erover vertellen, wij lezen er graag over.

Dan zijn we ook altijd op zoek naar informatieve stukken. Dus heb jij iets te vertellen dat andere ouders van hoogbegaafde kinderen graag zouden lezen, of misschien juist iets voor kinderen of jongeren, laat het ons weten. Het kan themagerelateerd zijn maar het kan ook over iets anders gaan.

Bovendien horen wij graag over interessante websites, handige apps, fijne uitjes, huis-tuin-en-keukenactiviteiten en toffe spellen en games.

Kijk voor kopij voor de jeugdredactie bij de oproep bij de jeugdredactie, daar vind je inspiratie.

Heb je wat voor ons, mail dan naar signaal.redactie@pharosnl.nu.

Jeugdredactie


Heb je een bijdrage voor Signaal?

Ons jeugdredactieteam is compleet maar we zijn ook altijd geïnteresseerd in (eenmalige)  bijdragen van jullie. Dat kan van alles zijn: een mooi gedicht, een verhaal, een mooi schilderij of tekening, een interview, een recept, een verhaal over je hobby of over je huisdier of over een interessant beroep, een stuk over je favoriete spel of game, een favoriete website of app, wat je later wil gaan doen, we vinden heel veel leuk.

We horen graag van je en  zien we je bijdrage tegemoet op: signaal.redactie@pharosnl.nu. 

Bedankt alvast.