Signaal 68

Floor Heeft voor ons twee boeken gerecenseerd. De titel van het ene boek spreekt voor zich: Bijna alles wat je moet weten over psychologie van kinderen en jongeren. Zebra is een prentenboek dat gaat over verdriet, vriendschap en mogen zijn wie je bent. Dit kleurrijke prentenboek is waardevol in het bespreekbaar maken van gevoelens van depressie en somberheid.

De tekening van Betty Moll van Charante gaat over dat er soms veel in de bol zit maar dat je er door de overvloed daarvan, geen woorden aan kan geven.

We gaan weer Parels poetsen met Marianne, dit keer Parels van Wijsheid.

Gewoon even een lijst maken en inplannen wanner je wat doet. Het lijkt zo makkelijk. Ilse legt uit hoe je dit kunt aanpakken op het VO.

Femke schrijft dit keer over rivaliteit bij hoogbegaafde broers en zussen. De intensiteit van de beleving kan leiden tot uitersten. Voor ouders kan dit heel pittig zijn.

In de vorige editie vertelde we al over Hoogbegaafd de podcast. Karin interviewde Kristel van Eijk. Wat heeft haar ertoe gezet om deze podcasts te gaan maken? Een openhartig interview waar velen van ons herkenning in zullen vinden.

Eva houdt een bullet journal bij. Zij schrijft daarin haar mooiste herinneringen op. Maar wat is een bullet journaal en waar kun je het nog meer voor gebruiken.

Nieuw bij de jeugdredactie: tips van Talentissimo! Dit keer heeft Marlies een mooie spelletjestip voor ons. Ken je Yinsh al?

Leonieke schrijft over het project ‘De vele gezichten van hoogbegaafdheid’ dat de Koepel Hoogbegaafdheid samen met stichting IQ+  gestart om meer aandacht te vragen voor hoogbegaafden met een bi-culturele achtergrond.

Met Lilya at Sea maken we de scheepsovername van de Thalassa mee. Het schip wordt drie dagen gezeild door de leerlingen onder leiding van kapitein Lilya!

Wat weten we over hoogbegaafde kinderen en angst? Babelle vertelt het ons.

In Signaal 67 oa

Doe jij mee aan de boekenclub voor 14-18 jarigen? Lees de oproep in Signaal en reageer.

In de kleine selectie jeugdredactie deze keer staan twee oproepen. Er is weer een plekje vrij in de jeugdredactie. Of misschien heeft je kind een goed idee voor de kidspagina van de website. 3 mooie tips worden beloond met een Bol.com-bon! Neem verder een kijkje bij De Waanzinnige Podcast waar kinderen vertellen over hun favoriete boek, en los een oude puzzel van Mignon op.

Lilian en Claudia schrijven over hoogbegaafde peuters, in deze editie over grenzen stellen.

Marianne verzorgde samen met Pharos het webinar ‘Maak van de leerkracht jouw bondgenoot’. Daarin werd de ecologie van het hoogbegaafde kind beschreven. In deze Signaal staat een artikel hierover.

Ken je dat? Het intense leven met hoogbegaafde kinderen is geweldig maar kost ook geweldig veel energie. Femke schrijft over ‘parental burn-out’.

Betty vraagt zich af, wat als de jas niet past?

Ilse geeft 12 tips voor je voor passend onderwijs voor creatief begaafden op de basisschool. Dit artikel is deel vijf van een serie over onderwijs, school en jeugdzorg met als focus: voorkomen en ‘genezen’ van schooluitval. Dit artikel gaat over het voorkómen.

Karin en Floor houden zich bezig het boek ‘Een Intense Reis’ van Marije Hofland. Floor schrijft een boekrecensie en Karin interviewt Marije bij haar thuis.

Herken je deze verhalen? Mineke en Iris beschrijven een situatie rondom hun kind. Het gedicht van Sharon roept vast nog meer herkenning op.

Pharos sponsort jaarlijks een kind of jongere met een goed plan. Lilya maakt een reis met School at Sea. In deze Signaal schrijft zij over haar motivatie en voorbereidingen. In de volgende edities zal zij ons meenemen op haar reis.

Karin vertelt over hoe paarden een mooie verrijking in het leven van hoogbegaafde kinderen kunnen zijn. Paarden oordelen niet.

Signaal 66

In deze Signaal schrijft de stagiaire van ons redactielid Mayken de Roon over corona en onderwijs: een stand van zaken. Wat valt er te zeggen na ruim een jaar met corona en veel afstandsonderwijs?
Ilse Reijgwart schetst in het derde deel van haar serie artikelen over onderpresteren, school en Jeugdzorg de in grote lijnen wat er gedaan kan worden binnen de scholen, zoals ze nu zijn.
Marianne Rietveld beschrijft hoe sociaal en emotioneel twee heel verschillende zaken zijn. Ze zouden dus niet in een adem genoemd moeten worden. Dat ze elkaar beïnvloeden is een heel ander verhaal.
Femke Hovinga beschrijft een verhaal van een 7-jarige jongen uit haar praktijk. Wat gebeurt er Levie zich kan ontwikkelen als hij wordt gezien en lesstof op zijn tempo en zijn manier kan verwerken. Versnellen kan daar een onderdeel van zijn.

Floor recenseert voor ons 2 boeken. Het Toverballenparadijs nodigt uit tot bladeren, pakken en weer even wegleggen, reflecteren, denken, een momentje rust voor jezelf. De Kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies gaat onder andere over hoogbegaafdheid in alle leeftijdsfases, ook die van senioren.

Voor de jeugdredactie maakt Mignon een puzzel over driehoeken. In de doe-opdrachten ontdek je iets verrassends..
Joséphine vertelt over de Science YouTube kanalen die ze heeft ontdekt. En wat nou handig is, je leert meteen goed Engels te luisteren.
Story Cubes is een spel met dobbelstenen met plaatjes. Eva legt uit wat je er allemaal mee kunt doen. Je kunt er ook schrijfopdrachten mee maken.
Antoinette Gerichhausen vertelt over Spaans leren. Wist je dat kinderen juist gemakkelijk een andere taal leren?

Karin van regio Tilburg schrijft in regionieuws over de Weerwolven van Wakkerdam, de online activiteit met kinderen dat heel succesvol is. In juli is er ook een.

Fabien van der Ham legt in haar stuk uit hoe je kunt filosoferen met kinderen. Hoe er interessante en boeiende gesprekken ontstaan waar gedachten alle kanten op kunnen gaan. Ik mocht haar laatste kinderboek Een Goudvis in de Zee recenseren. Over gebeurtenissen in het dagelijks leven die grote vragen en gedachten kunnen oproepen.

Babelle van ’t Hullenaar schrijft een stuk over angst bij hoogbegaafde kinderen. Aan de hand van een gratis cursus voor kinderen wordt onderzoek gedaan naar angst bij kinderen.

Heb jij of heeft jouw kind ook iets voor ons? Fijn! Stuur je bijdrage naar signaal.redactie@pharosnl.nu

Oproep voor de leeshoek op de website

foto: Gaelle Marcel via Unsplash

Leeshoek
We willen graag een leeshoek inrichten op de website. In Signaal 62 staat een stuk over lezen met een oproep om jullie verhalen over lezen, artikelen over lezen en boektitels in te sturen.

Uitgangspunt is de leeslijst dat kortgeleden gelukkig weer digitaal in ons bezit kwam van twee Friese vrijwilligers die dit jarenlang tot eind 2012 bijhielden. De lijst zal worden gepubliceerd.

Vijf jaar geleden was er ook een leesoproep waar een Signaal over is gemaakt. Er kwamen toen veel reacties binnen. De resultaten hiervan zullen ook terug te vinden zijn in de leeshoek.

Nu willen we graag de boekenlijst actualiseren en aanvullen. Vertel ons waar je kind van houdt. Is er een genre waar je kind het meest van houdt? Welke boektitels worden verslonden? Wat lees je voor? Vertel je verhaal of stuur je boektitels naar secretariaat@pharosnl.nu.

Kopij gezocht

We zijn altijd op zoek naar kopij voor Signaal, het verenigingsblad van Pharos, en voor de website.

Voor onze rubriek ‘SignaalVerhaal’ zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Mensen vinden graag herkenning en ook kan een ervaringsverhaal tot steun zijn. De ervaringsverhalen kunnen gaan over de moeilijkere kanten van hb maar zeker ook over de mooie dingen.

Ook zouden we onze rubriek ‘Trots op…’ nieuw leven in willen blazen. Natuurlijk zijn we allemaal trots op onze kinderen! Wil je erover vertellen, wij lezen er graag over.

Dan zijn we ook altijd op zoek naar informatieve stukken. Dus heb jij iets te vertellen dat andere ouders van hoogbegaafde kinderen graag zouden lezen, of misschien juist iets voor kinderen of jongeren, laat het ons weten. Het kan themagerelateerd zijn maar het kan ook over iets anders gaan.

Bovendien horen wij graag over interessante websites, handige apps, fijne uitjes, huis-tuin-en-keukenactiviteiten en toffe spellen en games.

Kijk voor kopij voor de jeugdredactie bij de oproep bij de jeugdredactie, daar vind je inspiratie.

Heb je wat voor ons, mail dan naar signaal.redactie@pharosnl.nu.

Jeugdredactie


Heb je een bijdrage voor Signaal?

Ons jeugdredactieteam is compleet maar we zijn ook altijd geïnteresseerd in (eenmalige)  bijdragen van jullie. Dat kan van alles zijn: een mooi gedicht, een verhaal, een mooi schilderij of tekening, een interview, een recept, een verhaal over je hobby of over je huisdier of over een interessant beroep, een stuk over je favoriete spel of game, een favoriete website of app, wat je later wil gaan doen, we vinden heel veel leuk.

We horen graag van je en  zien we je bijdrage tegemoet op: signaal.redactie@pharosnl.nu. 

Bedankt alvast.