Signaal 72

Van de redactie

We hebben goed nieuws. Anne Weber sluit zich aan bij ons en heeft dit keer een kort verhaal. En met Mathijs Uittenbroek hebben we een cartoonist in onze redactie.Dat is nog niet alles, bij de jeugdredactie komen Mette en Emma ons team versterken. Mette stelt zich aan ons voor en maakte een mooie foto van haar geweldige kippen en Emma deelt een kunstwerk met ons. Van harte welkom in ons team allemaal!

Helaas gaat Judith Ribbers ons bestuur verlaten. Dank je wel voor al je inzet, Judith! Dat betekent dat we weer op zoek zijn naar een nieuw algemeen bestuurslid. Lijkt het je wat? Lees de vacature elders in Signaal en meld je aan.

Ilse geeft 10 tips voor Latijn en Grieks in de onderbouw van het gymnasium. Ook heeft zij weer een mooi verhaal voor ons in de nieuwe serie ‘Het kan wel’. Dit keer het verhaal van Anne en haar zoon. Wat gebeurt er als de school wel durft!

Femke en Anita hebben een mooie speltip voor ons waarbij de executieve vaardigheden worden aangesproken. Betty vaart in haar column haar eigen koers. En Claudia  en Lilian schrijven wat er kan gebeuren als je inmiddels kleuter naar school gaat.

Marianne schrijft over wat er nodig is om vervroegde doorstroming goed en gedegen voor te bereiden. En Floor heeft weer een mooie boekrecensie voor ons. Dit keer over het boek ‘Hoogbegaafdheid ont-wikkelt’. De auteur neemt je mee in de zoektocht naar haar identiteit.

Natasja en Miranda vertellen verder over beelddenken in het tweede deel van hun drieluik. Een beeldddenker is meer dan een visuele leerling.

Cees heeft een recensie over Metis voor ons. Door goed samen te werken en te communiceren runnen teams een eigen restaurant in dit online restaurantspel. Riannette vertelt over het Sanyu onderwijs. En Nicole schrijft over de kracht van de nieuwsgierigheid, een eigenschap die een grote rol speelt in het om kunnen gaan met veranderingen

We wensen je een fijne zomer en veel leesplezier!

Redactie Signaal

Binnenkort op de mat: Signaal 72

De zomereditie van Signaal is in de maak.

Onze redactie breidt zich uit met twee nieuwe leden. Anne Weber schrijft gedichten en korte verhalen en Mathijs Uittenbroek maakt cartoons met als onderwerp hoogbegaafdheid. En dat is nog niet alles. Onze jeugdredactie wordt uitgebreid met Mette en Emma. Welkom in ons team allemaal!

Helaas gaat Judith Ribbers ons bestuur verlaten. Dank je wel voor al je inzet, Judith! Dat betekent dat we weer op zoek zijn naar een nieuw algemeen bestuurslid. Lijkt het je wat? Lees de vacature in Signaal en meld je aan.

Ilse geeft 10 tips voor Latijn en Grieks in de onderbouw van het gymnasium. Ook heeft zij weer een mooi verhaal voor ons in de nieuwe serie ‘Het kan wel’. Dit keer het verhaal van Anne en haar zoon. Wat gebeurt er als de school wel durft!

Femke en Anita hebben een mooie speltip voor ons waarbij de executieve vaardigheden worden aangesproken. Betty vaart in haar column haar eigen koers. En Claudia en Lilian schrijven wat er kan gebeuren als je inmiddels kleuter naar school gaat.

Marianne schrijft over wat er nodig is om leertijdverkorting goed en gedegen voor te bereiden. En Floor heeft weer een mooie boekrecensie voor ons. Dit keer over het boek ‘Hoogbegaafdheid ont-wikkelt’. De auteur neemt je mee in de zoektocht naar haar identiteit.

Natasja en Miranda vertellen verder over beelddenken in het tweede deel van hun drieluik. Een beeldddenker is meer dan een visuele leerling.

Cees heeft een recensie over Metis voor ons. Door goed samen te werken en te communiceren runnen teams een eigen restaurant in dit online restaurantspel. Riannette vertelt over het Sanyu onderwijs. En Nicole schrijft over de kracht van de nieuwsgierigheid, een eigenschap die een grote rol speelt in het om kunnen gaan met veranderingen

We wensen je een fijne zomer en veel leesplezier!

Signaal 70

Signaal 70. Onze redactie heeft weer mooie bijdragen geschreven.

Femke vertelt ons over de polyvagaal theorie van Stephen Porges: hoe kun  je je zenuwstelsel beïnvloeden om te leren dat het zich niet onveilig hoeft te voelen?

“Ik ben de expert van mezelf”, is dat geen mooie gedachte? Marianne legt uit waarom dit zo.

De column van Betty  gaat ook over iets dat al in ons zit. Zij schrijft over potentie. Als de focus op talent en kunde kan worden gelegd, kan de aanwezige potentie tot bloei komen.

Herken je dit? Je peuter past niet lekker op de peuterspeelzaal of kinderopvang? UkIQ vertelt over deze mismatch in hun column.

Ilse schrijft over Latijn en Grieks. Kan het gymnasium een goede match zijn voor een hoogbegaafde scholier en hoe pak je dat dan aan met Latijn en Grieks?

We hebben in deze Signaal twee boekrecensies, een voor jou en een prentenboek voor kinderen. Floor recenseerde ‘Leren met je hart’. Dit is een bundel artikelen en vertalingen over unschooling, thuisonderwijs en schoolsysteem.

Aap en Olli organiseren een feest in een prachtig vormgegeven prentenboek. Aap stort zich overal in terwijl Olli overal over nadenkt en niet zo goed tegen drukte kan, twee zijden van het hoogsensitieve, intense kind.

Leonieke vertelt over de ECHA conferentie 2022.

Jasperine  heeft weer mooie boekentips voor ons voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Wat is Kidsafety en Total Defense, en wat hebben zij met vechtsporten en weerbaarheid te maken? Roald legt het uit in een interview met zijn juf van Total Defense.

Sebastiaan is eigenaar van spellenwinkel De Dondersteen en vertelt hierover. 17 november geeft hij een webinar bij ons over hoe spellen in te zetten bij hoogbegaafde kinderen.

Deel twee van een serie artikelen over optische illusies gaat over trompe l’oeil en anamorfose; ‘bedrieg het oog’ en ‘breng terug in vorm’. Er is een puzzel van Mignon. En ken je De Waanzinnige podcast al?

In de Achterhoek werkten de samenwerkingsverbanden PO en VO samen met het preventieplatform jeugd van de gemeentes aan een routekaart met informatie waar men het beste terecht kan met (opvoed)vragen rondom hoogbegaafdheid. Pharos werkte hier aan mee. Bernadet legt uit hoe de routekaart tot stand kwam. Welke gemeenten volgen?

Signaal 71

Of je nu gelooft dat het leven aan elkaar hangt door toevalligheden of je gelooft dat toeval niet bestaat, deze keer kwamen er een paar artikelen wondermooi samen.

Ilse start een nieuwe rubriek succesverhalen. Deze keer gaat het over een meisje dat uiteindelijk helemaal op haar plekje zit op een kleine reguliere dorpsschool. En toen paste ze wel, schrijft haar moeder. Tegelijkertijd kwam ook het verhaal van Eline binnen. Het verhaal van Tim laat zien dat als alle neuzen dezelfde kant op staan ook een hoogbegaafd kind kan floreren op een openbare basisschool.

Om die neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen schrijft Marianne over de vragen van de leerkracht die een versneld kind in zijn of haar groep ontvangt, kan hebben. Ze geeft antwoord op een aantal van die onzekerheden.

Lilian en Claudia gaan in op de schoolkeuze die je moet maken als je kind nog zo jong is. Hoe stelt school zich op en welke vragen kun je stellen?

Natasja en Miranda schrijven een drieluik over beelddenken. Deel een gaat over het dominantieprofiel en hoe dat bepaalt hoe jij leert en hoe jij daar in de klas last of juist voordeel van kan hebben.

Floor heeft weer twee boekrecensies voor ons. In ‘Creatief communiceren met kinderen en jongeren’ willen de auteurs inspiratie geven voor hoe je op een kindvriendelijke manier kunt communiceren. En in ‘HB positief bekeken’ wil de auteur jongeren laten onderzoeken wat hoogbegaafdheid is en wat dat wel en niet over jou als persoon zegt.

De titel ‘Intens, authentiek en vrij’ en de ondertitel ‘Hoogbegaafd in deze wereld’ geven al een goede indruk van dit inspirende en complete handboek voor ouders en professionals.

De recensie van ‘De Operapiraat’ gaat over een muzikale doeboek met 25 liedjes om mee te zingen of zelf te spelen, thuis en in de klas.

Ilka heeft een artikel over spellen die een korte speelduur hebben. Leuk om te doen als er wat minder tijd is om spellen te spelen.

Betty heeft weer een mooie column voor ons. Wat valt die appel toch dicht bij de boom.

Regio Zuid-Holland is weer volop actief. Het nieuwe regioteam stelt zich aan je voor.

Oproep voor de leeshoek op de website

foto: Gaelle Marcel via Unsplash

Leeshoek
We willen graag een leeshoek inrichten op de website. In Signaal 62 staat een stuk over lezen met een oproep om jullie verhalen over lezen, artikelen over lezen en boektitels in te sturen.

Uitgangspunt is de leeslijst dat kortgeleden gelukkig weer digitaal in ons bezit kwam van twee Friese vrijwilligers die dit jarenlang tot eind 2012 bijhielden. De lijst zal worden gepubliceerd.

Vijf jaar geleden was er ook een leesoproep waar een Signaal over is gemaakt. Er kwamen toen veel reacties binnen. De resultaten hiervan zullen ook terug te vinden zijn in de leeshoek.

Nu willen we graag de boekenlijst actualiseren en aanvullen. Vertel ons waar je kind van houdt. Is er een genre waar je kind het meest van houdt? Welke boektitels worden verslonden? Wat lees je voor? Vertel je verhaal of stuur je boektitels naar secretariaat@pharosnl.nu.

Kopij gezocht

We zijn altijd op zoek naar kopij voor Signaal, het verenigingsblad van Pharos, en voor de website.

Voor onze rubriek ‘SignaalVerhaal’ zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Mensen vinden graag herkenning en ook kan een ervaringsverhaal tot steun zijn. De ervaringsverhalen kunnen gaan over de moeilijkere kanten van hb maar zeker ook over de mooie dingen.

Ook zouden we onze rubriek ‘Trots op…’ nieuw leven in willen blazen. Natuurlijk zijn we allemaal trots op onze kinderen! Wil je erover vertellen, wij lezen er graag over.

Dan zijn we ook altijd op zoek naar informatieve stukken. Dus heb jij iets te vertellen dat andere ouders van hoogbegaafde kinderen graag zouden lezen, of misschien juist iets voor kinderen of jongeren, laat het ons weten. Het kan themagerelateerd zijn maar het kan ook over iets anders gaan.

Bovendien horen wij graag over interessante websites, handige apps, fijne uitjes, huis-tuin-en-keukenactiviteiten en toffe spellen en games.

Kijk voor kopij voor de jeugdredactie bij de oproep bij de jeugdredactie, daar vind je inspiratie.

Heb je wat voor ons, mail dan naar signaal.redactie@pharosnl.nu.

Jeugdredactie


Heb je een bijdrage voor Signaal?

Ons jeugdredactieteam is compleet maar we zijn ook altijd geïnteresseerd in (eenmalige)  bijdragen van jullie. Dat kan van alles zijn: een mooi gedicht, een verhaal, een mooi schilderij of tekening, een interview, een recept, een verhaal over je hobby of over je huisdier of over een interessant beroep, een stuk over je favoriete spel of game, een favoriete website of app, wat je later wil gaan doen, we vinden heel veel leuk.

We horen graag van je en  zien we je bijdrage tegemoet op: signaal.redactie@pharosnl.nu. 

Bedankt alvast.