Signaal 70

Net op de mat, Signaal 70. Onze redactie heeft weer mooie bijdragen geschreven.

Femke vertelt ons over de polyvagaal theorie van Stephen Porges: hoe kun  je je zenuwstelsel beïnvloeden om te leren dat het zich niet onveilig hoeft te voelen?

“Ik ben de expert van mezelf”, is dat geen mooie gedachte? Marianne legt uit waarom dit zo.

De column van Betty  gaat ook over iets dat al in ons zit. Zij schrijft over potentie. Als de focus op talent en kunde kan worden gelegd, kan de aanwezige potentie tot bloei komen.

Herken je dit? Je peuter past niet lekker op de peuterspeelzaal of kinderopvang? UkIQ vertelt over deze mismatch in hun column.

Ilse schrijft over Latijn en Grieks. Kan het gymnasium een goede match zijn voor een hoogbegaafde scholier en hoe pak je dat dan aan met Latijn en Grieks?

We hebben in deze Signaal twee boekrecensies, een voor jou en een prentenboek voor kinderen. Floor recenseerde ‘Leren met je hart’. Dit is een bundel artikelen en vertalingen over unschooling, thuisonderwijs en schoolsysteem.

Aap en Olli organiseren een feest in een prachtig vormgegeven prentenboek. Aap stort zich overal in terwijl Olli overal over nadenkt en niet zo goed tegen drukte kan, twee zijden van het hoogsensitieve, intense kind.

Leonieke vertelt over de ECHA conferentie 2022.

Jasperine  heeft weer mooie boekentips voor ons voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Wat is Kidsafety en Total Defense, en wat hebben zij met vechtsporten en weerbaarheid te maken? Roald legt het uit in een interview met zijn juf van Total Defense.

Sebastiaan is eigenaar van spellenwinkel De Dondersteen en vertelt hierover. 17 november geeft hij een webinar bij ons over hoe spellen in te zetten bij hoogbegaafde kinderen.

Deel twee van een serie artikelen over optische illusies gaat over trompe l’oeil en anamorfose; ‘bedrieg het oog’ en ‘breng terug in vorm’. Er is een puzzel van Mignon. En ken je De Waanzinnige podcast al?

In de Achterhoek werkten de samenwerkingsverbanden PO en VO samen met het preventieplatform jeugd van de gemeentes aan een routekaart met informatie waar men het beste terecht kan met (opvoed)vragen rondom hoogbegaafdheid. Pharos werkte hier aan mee. Bernadet legt uit hoe de routekaart tot stand kwam. Welke gemeenten volgen?

Oproep voor de leeshoek op de website

foto: Gaelle Marcel via Unsplash

Leeshoek
We willen graag een leeshoek inrichten op de website. In Signaal 62 staat een stuk over lezen met een oproep om jullie verhalen over lezen, artikelen over lezen en boektitels in te sturen.

Uitgangspunt is de leeslijst dat kortgeleden gelukkig weer digitaal in ons bezit kwam van twee Friese vrijwilligers die dit jarenlang tot eind 2012 bijhielden. De lijst zal worden gepubliceerd.

Vijf jaar geleden was er ook een leesoproep waar een Signaal over is gemaakt. Er kwamen toen veel reacties binnen. De resultaten hiervan zullen ook terug te vinden zijn in de leeshoek.

Nu willen we graag de boekenlijst actualiseren en aanvullen. Vertel ons waar je kind van houdt. Is er een genre waar je kind het meest van houdt? Welke boektitels worden verslonden? Wat lees je voor? Vertel je verhaal of stuur je boektitels naar secretariaat@pharosnl.nu.

Kopij gezocht

We zijn altijd op zoek naar kopij voor Signaal, het verenigingsblad van Pharos, en voor de website.

Voor onze rubriek ‘SignaalVerhaal’ zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Mensen vinden graag herkenning en ook kan een ervaringsverhaal tot steun zijn. De ervaringsverhalen kunnen gaan over de moeilijkere kanten van hb maar zeker ook over de mooie dingen.

Ook zouden we onze rubriek ‘Trots op…’ nieuw leven in willen blazen. Natuurlijk zijn we allemaal trots op onze kinderen! Wil je erover vertellen, wij lezen er graag over.

Dan zijn we ook altijd op zoek naar informatieve stukken. Dus heb jij iets te vertellen dat andere ouders van hoogbegaafde kinderen graag zouden lezen, of misschien juist iets voor kinderen of jongeren, laat het ons weten. Het kan themagerelateerd zijn maar het kan ook over iets anders gaan.

Bovendien horen wij graag over interessante websites, handige apps, fijne uitjes, huis-tuin-en-keukenactiviteiten en toffe spellen en games.

Kijk voor kopij voor de jeugdredactie bij de oproep bij de jeugdredactie, daar vind je inspiratie.

Heb je wat voor ons, mail dan naar signaal.redactie@pharosnl.nu.

Jeugdredactie


Heb je een bijdrage voor Signaal?

Ons jeugdredactieteam is compleet maar we zijn ook altijd geïnteresseerd in (eenmalige)  bijdragen van jullie. Dat kan van alles zijn: een mooi gedicht, een verhaal, een mooi schilderij of tekening, een interview, een recept, een verhaal over je hobby of over je huisdier of over een interessant beroep, een stuk over je favoriete spel of game, een favoriete website of app, wat je later wil gaan doen, we vinden heel veel leuk.

We horen graag van je en  zien we je bijdrage tegemoet op: signaal.redactie@pharosnl.nu. 

Bedankt alvast.