Wat is er zoal te doen in de kerstvakantie?

Winteropeningen van kastelen
Wat dacht je van rondwandelen in sprookjesachtig verlichte kastelen? Kijk op de websites van kastelen om te kijken wat daar deze kerstvakantie te doen is. We lichten er een aantal uit.

Slot Loevestein
Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie (21 december 2024 – 5 januari 2025). De Keucken en Grote Zael van het kasteel zijn aangekleed in een prachtige 19e-eeuwse setting. In de vesting schijnen overal fonkelende lichtjes en er zijn warme verhalen op deze koude winterdagen.

Op zaterdag 21 december wordt in het soldatenstraatje de set opgebouwd voor de live uitzending van Scrooge Live op zondag 22 december.

Kerst op het Muiderslot
Ontdek tijdens de kerstvakantie hoe het was om op een winters kasteel te leven. Hoe koud was het eigenlijk? Kon je in de Middeleeuwen schaatsen op de slotgracht? Laat je lekker voorlezen in de slotkapel, wees creatief in het kasteelatelier en creëer zelf een winters tafereel of volg een winterse workshop. En bouw mee aan het grote LEGO kasteel. Kortom, in de kerstvakantie hoef je je niet te vervelen! 

De Lumineuze Nachten van kasteel de Haar
Stap binnen in een wereld van verwondering bij Kasteel de Haar. Deze winter wordt het majestueuze kasteelpark omgetoverd tot een betoverend lichtspektakel dat jong en oud zal betoveren. Laat je meevoeren door het magische verhaal van het Maancircus, waar licht en verbeelding samenkomen in een adembenemende show. Wandel langs fascinerende lichtinstallaties, bewonder indrukwekkende projecties op de kasteelmuren en beleef de magie van de nacht zoals nooit tevoren.

De Lumineuze Nachten: een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin, waar dromen en realiteit vervagen onder de sterren

Kerstfeest op Kasteel Amerongen (19 december t/m 5 januari)
Kerstfeest op Kasteel Amerongen is altijd uniek en speciaal. Dit jaar strijken vogels neer in de prachtige bloemstukken en in de fonkelende kerstbomen. Kom de handgemaakte vogels bewonderen en ontdek met de hele familie welke vogels er allemaal te zien zijn. Als symbolen van vrede en als kwinkelerende boodschappers uit de hemel brengen vogels hoop in de donkere winterdagen.

Met het Vrolijke Vogel Doe Boekje verkennen kinderen van 4-10 jaar het kasteel en de tuinen vol verrassingen. Los de rebus op en ontvang een cadeautje in de kasteelwinkel!

Kerstvakantie op Ammersoyen
Ga deze kerstvakantie op avontuur in kasteel Ammersoyen. Je mag vrij rondwalen door zalen en torens van het kasteel en iedere trap beklimmen.  Onderweg ontdek je de geheimen van het kasteel en maak je kennis met de mythes over de middeleeuwen. Het kasteel is in deze kerstperiode extra sfeervol. De vele kaarsen, lichtjes en bomen brengen je al gauw in middeleeuwse kerstsfeer.

Voor gezinnen met kinderen is er een speurtocht, er komen ridders en jonkvrouwen op bezoek. Tijdens de Lichtjesavonden is het zelfs mogelijk het kasteel in de avonduren te bezoeken. Neem tijdens je kasteelbezoek zeker ook een kijkje in het Schervenlab en puzzel zelf mee!

Na afloop kunnen jullie gezellig afsluiten met bijvoorbeeld warme chocolademelk of erwtensoep in het Koetshuis op de voorburcht van het kasteel.

Winterkasteel Helmond
Kasteel Helmond, de grootste vierkante waterburcht van Nederland, wordt tijdens de kerstvakantie omgetoverd tot winterkasteel Helmond. Het stadskasteel is sfeervol aangekleed met sfeervolle lichtjes, er klinkt winterse muziek, en zit barstensvol mooie verhalen. De kasteelgidsen laten je allerlei kasteelplekjes zien en vertellen grappige en spannende verhalen over het veertiende-eeuwse kasteel.

Kom kijken op het gezellige en sfeervol aangeklede binnenplein van het Winterkasteel. Daar kun je op de foto in de arrenslee! Of maak een speurtocht door de kasteelkelder en speel de kasteelspellen.

Loop mee met de tour op de eeuwenoude zolder van het Winterkasteel. Ga jij ontdekken wie of wat de brand op zolder heeft veroorzaakt in 1549?

Winterpaleis Het Loo
Van het stallenplein tot aan het paleis is het een feest van licht en versiering. De monumentale boom op het stallenplein is verlicht en de stallenlaan richting het paleis is volledig versierd met kerstbomen. Het paleis en de bassecour (het voorplein) zijn prachtig uitgelicht. Voor het paleis schittert dé kerstboom!

Dit jaar is het thema: wat aten de Oranjes? Met dit thema zie je ook een kleine presentatie van koninklijke menukaarten, tafelschikkingen en invitatiekaarten. De menukaarten en -boeken geven een schat aan informatie over lunches, diners en bals.

tijdens de kerstvakantie zijn er extra activiteiten voor het hele gezin! Op het stallenplein kunnen kinderen zich warm racen met de autorace of paardjesrace. In het paleis kun je aan de slag bij de kerst stempeltafel of even fijn ontspannen in de (voorlees)hoek.

IJspret

Van oudsher is Nederland een schaatsland. Op plassen en sloten schaatsen gebeurt nu helaas nog maar sporadisch maar schaatsen kun je gelukkig nog door heel het land op ijsbanen. Tijdens de kerstvakantie is er op diverse ijsbanen van alles te doen. Er zijn kindermiddagen, silent disco’s en ijsspelen. Soms is er live muziek en kan je terecht voor koek en zopie.

Let op: Check de openingstijden, voorwaarden en events via de website van de aanbieder. Schaatsen zijn meestal te huur. Vaak boek je je tickets online.

Elfstedenhal Leeuwarden
Tijdens de Familie Fundag in de Elfstedenhal Leeuwarden is de hele ijsbaan beschikbaar voor vrij schaatsen voor gezinnen. Zo mag je een rondje in de tegengestelde richting schaatsen, ijshockey spelen op de buitenbaan of bijvoorbeeld met je slee of opblaasbare zwemband over het ijs schuiven! Daarnaast is het zelfs toegestaan om met schoenen op het ijs te gaan. Kom met je familie naar de ijsbaan en leef je uit!

Ireen Wüst IJsbaan Tilburg
Op zaterdag- en zondagmiddagen is er Familie Fun schaatsen op de Ireen Wüstbaan IJsbaan in Tilburg. Er zijn dan geen hardrijders op de baan en je mag bijna alles meenemen op de baan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slee of een luchtbed?

Amsterdam
Of wat dacht je van schaatsen in hartje Amsterdam op het museumplein bij Ice*Amsterdam, waarbij je schaatst met het Rijksmuseum op de achtergrond. De ijsbaan is verlicht, dus ook in de avond kan je hier terecht voor een winterse ambiance.

Kom van 12 t/m 26 december lekker eten, drinken, (kerst)shoppen of gewoon voor de gezelligheid naar de wintermarkt van Nederland bij de schaatsbaan op het Museumplein. Christmas Village Amsterdam is voor alle leeftijden gratis te bezoeken.

Struin over de markt en warm jezelf op bij een van de knisperende vuurkorven onder het genot van winterse lekkernijen, zoals bijvoorbeeld een verse warme wafel. Dat is pas het échte wintergevoel!

In de RAI vindt het Amsterdamse Winterparadijs plaats. In de kerstvakantie kun je hier terecht voor de ultieme winterbeleving, duizenden lichtjes, meters ijs en alles bedekt met een lading sneeuw. Kom schaatsen of sneeuwballen gooien. Bezoek het ijstheater of stap in een van de attracties.

En op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam kun je ook heerlijk buiten schaatsen. Ga je voor een dagje vrijschaatsen of wil je de hele kerstvakantie onbeperkt schaatsen?

Heel Rotterdam schaatst
De 400 meter lange baan van Schaatsbaan Rotterdam is overdekt met een opvallende tunneloverkapping. Bij mooi weer gaan de zijkanten open en krijg je toch de beleving van buitenschaatsen. Er is ook een overdekte funbaan. Kom naar de Junior Christmasclub of Silent Disco.

Op vrijdag 20 december start de kerstvakantie op het ijs! Je kunt schaatsen onder de regenboog — en hier en daar wat sfeervol rood (vanaf 16u). Luister naar heerlijke foute kersthitjes en zing mee met de leukste karaok-kerstknallers. Trek je foute kersttrui aan en gaan!

De Goudse IJsbaan in Gouda
Maak een rondje van 200 meter op de sfeervolle Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis op de Markt. Of geniet van een warm drankje met zicht op de schaatsende voorbijgangers.

Wil je weten op welke ijsbanen je nog meer kan gaan schaatsen? Vind hier een (tijdelijke) ijsbaan in jouw buurt.

Snowworld
Ga je liever skiën, neem dan eens een kijkje op de website van Snowworld. Je kan op verschillende locaties in Nederland terecht.

Het Nederlandse IJsbeelden Festival in Biddinghuizen
Stel je een plek voor waar de ijzige kou je hart verwarmt. Waar winterse kilte overgaat in warme bewondering. Een magische wereld waar creativiteit geen grenzen kent en waar elke stap een nieuwe ontdekking brengt. Deze plek bestaat. Het is een plek waar kunstenaars van over de hele wereld samenkomen om de kou te trotseren en spectaculaire kunstwerken uit ijs te creëren. Dit is niet zomaar een plek. Dit is het IJsbeelden Festival. Zo’n 45 internationale kunstenaars, ook wel carvers genoemd, komen samen om hun talenten te tonen en ijsblokken om te toveren in adembenemende kunstwerken.

Lichtjesroutes

Lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer
Kom deze decembermaand in de kerstsfeer en wandel met je familie een van de lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer. Sfeervol verlichte paden leiden je door het stille winterse landschap. Op de meeste locaties zijn er fijne extra’s zoals een kampvuur om je te warmen of een kop warme chocolademelk.

Utrecht Lumen
Als het daglicht de straten van Utrecht verlaat, komen de verlichte verhalen van Utrecht Lumen tot leven. Deze kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk of locatie. Sommige lichtkunstwerken spelen met een bekend gebouw. Andere nemen je mee naar een verrassende plek waar je anders niet zo snel zou komen of overdag volledig aan voorbij zou gaan. Loop of fiets mee met een gids, loop op de bonnefooi of volg de wandelroute.

Lichtjestour Futureland Rotterdam
Tijdens de korte winterdagen maak je bijzondere vaartochten in het donker langs de moderne terminals van Maasvlakte 2. Bewonder aan boord van de FutureLand Ferry het spannende spel van donker en licht en verwonder je over de talloze lichtjes. Een deskundige voorlichter vaart mee en vertelt tussendoor wetenswaardigheden over hetgeen je ziet, of dankzij de duisternis juist aan het zicht onttrokken is.

Amsterdam Light Festival
De elfde editie alweer van het Amsterdam Light Festival. De lichten staan aan! Bewonder de 27 lichtkunstwerken vanaf het water of het land en ontdek alles over het thema Rituals.

Nijmeegse Winterweken
Beleef de Nijmeegse Winterweken en wandel de Route van het Licht door de stad langs o.a. het de reusachtige doorloopkerstboom op de Grote MarktRudolf met zijn rode neus op de Ganzenheuvel, de enorme verlichtte Keizer Karel, en onder de bogen van de Waalbrugde betoverende Waalvis.

De prachtige doorloopster staat bij de ingang van het Valkhofpark (tip: fotografeer richting de Valkhofkapel!).

Langs de Route van het licht organiseren verschillende ondernemers activiteiten of acties waardoor een bezoekje aan de binnenstad nog meer de moeite waard wordt.

Winters Den Haag
De winter is het mooiste, warmste en gezelligste seizoen in Den Haag. De stad aan zee beleef je op haar best deze winter. Plan een dagje Scheveningen. Schaatsen voor het Kurhaus, genieten van Magical Scheveningen en ontdek Legoland, Sea Life of Madurodam in de winter. Bestel een warme choco op de vernieuwde noordboulevard of in de sfeervol verlichte haven. Maak jouw bezoek aan Den Haag compleet en pak de historische wintertram naar de binnenstad. Daar flaneer je over de Royal Christmas Fair of bezoek je het Groot Kerstcircus en shop je de mooiste cadeaus. Wandel op je gemak door de prachtig verlichte binnenstad en trakteer jezelf na afloop op een heerlijk hapje en drankje.   

Magisch Maastricht
Beleef de betovering van Magisch Maastricht. Een stad vol winterse wonderen. Verlies jezelf in de magie van twinkelende lichtjes, sfeervolle kerstmarkten en de hartverwarmende gezelligheid. Tot en met 30 december fonkelt het Vrijthof weer volop tijdens Magisch Maastricht. Een nostalgische carrousel, een overdekte schaatsbaan en een sky-high reuzenrad. In combinatie met knusse chalets en een bijzondere kerstmarkt wordt het prachtig deze winter.

Ook deze winter branden de fonkelende lichtjes door heel Maastricht. Volg simpelweg de lampjes en laat je op de mooiste plekken van de stad brengen. Eindeloos struinen door de fonkelende winkelstraten, winters vertier op elke hoek van de straat.

Ga hand in hand de stad ontdekken. Je kunt een van de drie lichtjesroutes volgen of op je zintuigen vertrouwen. Want door de sprookjesachtige lichtjes te volgen kom je vanzelf op de mooiste plekken in de stad. Verdwalen is geen punt, want alleen zo kom je op de meest verrassende en onontdekte plekjes terecht.

Uitjes
Leuke kerstuitjes zijn er overal. Op websites zoals die van DagjeWeg.NL, Kidsproof, Leuk met Kids, Kidseropuit.nl vind je veel inspiratie. We lichten een aantal uitjes voor je uit.

Winter Station bij het Spoorwegmuseum in Utrecht
Tijdens Winter Station brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als absoluut hoogtepunt: schaatsen tussen de treinen! In de museumhal ligt een echte ijsbaan waar rondjes kunnen worden geschaatst om een antieke stoomlocomotief. Schaatsen zijn gratis te leen. Voor de kinderen is er een apart krabbelbaantje, voor hen zijn er speciale schaatsrekjes beschikbaar. De koek en zopie kan natuurlijk niet ontbreken. Rondom de ijsbaan kan iedereen genieten van heerlijk eten en drinken, terwijl de kinderen zich vermaken op de gladde ijzers.

Openluchtmuseum Arnhem
Zweefmolen, rupsbaan, vlooiencircus en paardenderby. Zwieren op de overdekte rolschaatsbaan. Zien hoe je klompen maakt en struinen over de Wintermarkt. Beleef van 7 december 2024 t/m 19 januari 2025 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, de winter van toen. Compleet met nostalgische Winterkermis, sfeervolle rolschaatsbaan, lampjes, Wintermarkt en meer. Pret voor jong en oud!Tot en met 15 januari kun je de winter beleven in het Openluchtmuseum in Arnhem. Loop door het feestelijk verlichte museumpark en ontdek bijzondere winterverhalen op historische locaties. Bezoek de gezellige wintermarkt op het Zaande Plein en kom schaatsen op de schaatsbaan

Archeon Alphen aan den Rijn
Ontdek de betoverende winterwereld in Archeon! Deze winter kan je genieten van een Oer-Hollandse winterervaring. Laat je onderdompelen in de betoverende sfeer van het winterse verleden, of je nu de prehistorie, de Romeinse tijd of het middeleeuwse stadje Gravendam verkent.

Er is ook deze winter weer ouderwets schaatsplezier in Archeon! Bind je ijzers onder en glibber en glij over het ijs. Na afloop warm je op met heerlijke warme chocolademelk, met slagroom natuurlijk!

Nieuw in Archeon is het Licht Festival. Stap binnen in een wereld van 11.500 jaar geleden. De jagers van het Mesoliticum bijten het spits af van een bijzonder spektakel. Deze winter wordt het museumpark ‘s avonds omgetoverd tot een fabelachtig lichtspektakel voor jong en oud. Laat je meevoeren door de eeuwen heen en geniet van de verhalen die onze Archeotolken vertellen. Wandel langs indrukwekkende lichtinstallaties en bewonder de spectaculaire en bijzonderen projecties op de muren van de diverse gebouwen die Archeon rijk is.

Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum
Bezoek het buitenmuseum voor de nieuwe editie van Zuiderzeelicht. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes en laat je meeslepen in een spannend verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm. Presentator Huub Stapel neemt je mee, terug in de tijd, naar het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland. Hier moesten de bewoners, voornamelijk vissers, dag na dag samenleven met het water. Via licht, beeld en geluid komt het verhaal over een visserszoon uit Emmeloord in De schelp van Schokland stukje bij beetje tot leven. Kom je verwonderen in het donker!

Help de vogels de winter door met Natuurmonumenten
Help de vogels in de winter. Verwen ze met een lekkere vogelsnack of maak samen een vogelhuisje. Of speel de vogelbingo en ontdek welke vogels er bij jou rondvliegen. Kijk op de website voor tips en recepten voor vette snacks of kom naar een van de vette vogeldagen en maak daar de lekkerste vogelsnacks.

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en inspireert kinderen om de natuur in te gaan. Ze beleven de mooiste avonturen en ontdekken hoe ze de natuur en dieren kunnen helpen. Samen zorgen we voor de natuur in Nederland.

Welkom kids

Wij willen deze pagina graag vullen met leuke dingen voor en door kinderen.

Heb je zelf ook leuke informatie, waarvan je denkt dat het leuk is om op deze site te zetten zodat andere kinderen het ook kunnen lezen? Misschien heb je ergens een filmpje over gemaakt? Of heb je een spreekbeurt of presentatie gehouden over hoogbegaafdheid. Stuur jouw informatie naar ons, (klik hier).

Laat het ons weten: secretariaat@pharosnl.nu

Denk je met ons mee?

Voor onze kidspagina zijn we op zoek naar leuke ideeën. We willen graag de pagina leuker maken voor kinderen. En wie weten het beste wat de kidspagina leuk en interessant kan maken? Juist, de kids zelf! Wat mag niet ontbreken op de website? Wat zou je interessant vinden om over te lezen? Weet je leuke onderwerpen? Wanneer is de kidspagina zo goed gelukt, dat je er best af en toe een kijkje zou willen nemen?

Onder de tips verloten we drie Bol.com-bonnen!

Je kunt je idee(ën) sturen naar secretariaat@pharosnl.nu.

Foto van Mika Baumeister op Unsplash

Nieuwe Kleur Je Suf wedstrijd!

14 mei is er een nieuwe kleurplatenwedstrijd gestart op kleurjesuf.nl ! Vind je het leuk om nog een keer mee te doen of wil je dit keer meedoen. Kijk dan snel op onze website en kies één van de twee kleurplaten uit voor de wedstrijd. Je zult snel zien dat deze kleurplaten niet helemaal af zijn. Gebruik je fantasie en ga met de tekening verder. Bedenk, teken en kleur en maak kans op een mooie prijs!!!

De drie mooiste en origineelste resultaten vallen in de prijzen en winnen een goed gevulde Kleur Je Suf mok met een Faber-Castell potlodenset!
De eerste prijs wint ook nog eens een: Bruna cadeaukaart van 25 euro.

De tekening mag je inscannen en mailen maar je mag het ook persoonlijk komen inleveren op zaterdag 4 juni tussen 13.00 – 16.00 in de Brunawinkel te Groenlo!
Tekenaar Mathijs van de Kleur Je Suf website is er dan ook en kan je direct feedback geven op jouw kleurplaat en heeft ook tijd om ander teken- en kleurwerk van jou te bekijken. Misschien wil je wel een paar goede teken- of kleurtips of heb je andere vragen?

Je kan de kleurplaten downloaden, inscannen en mailen tot uiterlijk 4 juni.
(Vergeet niet je naam en leeftijd te vermelden in de mail.)

Mathijs

19-06-2022: Uitzending van ‘Wat zou jij doen?’

Een tijdje terug deden we een oproep voor het productiebedrijf CCCP en omroep Human/Zapp. In het programma ‘Wat zou jij doen?’ wordt het verhaal verteld van een kind met een moeilijk, praktisch, ontroerend of grappig dilemma. De dilemma’s kunnen echt overal over gaan.

Algemeen over het programma: “Kinderen hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van tien kinderen (10-12 jaar) uit heel Nederland mee over allerlei dilemma’s van leeftijdsgenoten.”

Voor het vierde seizoen van het programma zochten zij ook een kind met een dilemma rondom hoogbegaafdheid. 

Dat kind is Stijn geworden. Stijn (11) is hoogbegaafd en heeft een klas overgeslagen. Hij zit nu in groep 8. Zijn dilemma: ‘Zal hij aan het einde van het jaar al naar de middelbare school gaan of eerst naar groep 9?’

De aflevering met het dilemma van Stijn zal op zondag 19 juni wordt uitgezonden op ZAPP/NPO 3 rond 19.20 uur. En is daarna uiteraard online te bewonderen op www.npostart.nl en www.zapp.nl.

Een trailer van het programma is hier te zien.

De naam Pharos

Pharos is een langwerpig eiland… en er stond een toren van witte stenen, heel vernuftig gebouwd, die vele verdiepingen telde en dezelfde naam als het eiland droeg. DE PHAROS VAN ALEXANDRIË was van oudsher het zevende wereldwonder.

Het was een vuurtoren die schepen veilig de haven van Alexandrië binnen moest loodsen. De bouw heeft naar verluid vijftien jaar geduurd en kostte het duizelingwekkende bedrag van 800 talenten. De toren werd gebouwd onder Ptolemaeus I en in 283 v. Chr. onder het bewind van Ptolemaeus II in werking gesteld. Het was het grootste gebouw ter wereld, op de piramiden van Gizeh na. De Pharos stond op een eilandje bij de ingang van de haven van Alexandrië, op de plek waar zich nu het middeleeuwse Arabische fort Qait Bey bevindt. De belangrijkste toren van het fort is waarschijnlijk gebouwd op de fundamenten van de Pharos en heeft daarom mogelijk dezelfde indeling en afmetingen. Een groot deel van de stenen van het fort is afkomstig van de Pharos. Toch is het bijzonder moeilijk om te bepalen hoe de vuurtoren er precies moet hebben uitgezien, al bestaan er munten met schematische voorstellingen en hebben klassieke en Arabische schrijvers beschrijvingen nagelaten. Waarschijnlijk heeft de Pharos ook als voorbeeld gediend voor een inmiddels vervallen toren in Abusir.

Meer was er niet bekend, tot een Egyptische duiker in de jaren zestig enorme stukken steen en beelden op de zeebodem rond het fort van Qait Bey ontdekte. Er wordt aangenomen dat deze afkomstig zijn van de verwoeste vuurtoren. De resten worden momenteel door een Frans team van duikers en archeologen onderzocht. De in drie lagen opgetrokken Pharos moest ongeveer 135 m hoog zijn geweest. De onderste laag was vierkant en bevatte de kamers van de permanente bemanning van de toren, hun vee en voorraden. De verhoogde ingang was te bereiken via een helling die naar de toren liep. In deze onderste, vierkante laag bevond zich een binnenmuur die de hogere delen van de vuurtoren ondersteunde; deze konden worden bereikt via een wentelbaan binnen in de toren. De middelste laag was achthoekig van vorm, en hierboven bevond zich een ronde laag die werd bekroond door een beeld van Zeus.

Onderstaand filmpje laat zien hoe dit wereldwonder er ongeveer moet hebben uitgezien.

Het filmpje is van Games at School uit Assassin’s Creed Odyssey

Space 4 Kids

Website met nieuws, foto’s en achtergrondartikelen over ruimtevaart en sterrenkunde met een speciale kinderpagina. Deze vind je hier.

Hoe word ik mezelf – Felice Manshanden

Lieve Jij, dit gaat over worden wie je bent. Dat kan best ingewikkeld zijn want hoe weet je nou wie je bent? Of wie je zou moeten zijn? Er staat nergens wat je moet doen om jezelf te worden. En wat is dat eigenlijk; je zelf?

Veel mensen vinden dat het erg belangrijk is om jezelf te zijn. Dan bedoelen ze dat je moet doen hoe het goed voelt voor jou in plaats van wat anderen willen. Voor een mens is dat best moeilijk want we willen er ook allemaal bij horen. Daarom zijn de mensen zo ver gekomen als we nu zijn. Als we alles liever zelf en alleen hadden gedaan, lagen we nu bij de dino’s onder de grond. Maar dat is niet zo omdat we ons hebben leren aanpassen. Aan andere mensen en aan wat de omgeving van ons vraagt. Dat was heel hard nodig om te overleven. En dus hebben mensen nu vaak lef en moed nodig om ‘zichzelf’ te kunnen zijn. Want daarmee ben je juist anders dan andere mensen.

Een beroepsdenker zei ooit eens: “Ik denk, dus ik ben”, waarmee hij bedoelde dat je weet dat je bestaat omdat je er over kan nadenken. Maar wat als je niet kan nadenken of kan bedenken dat je denkt? Besta je dan niet? Een baby bestaat ook en heeft een naam, net als jij. Ook al kan die baby nog niet bewust nadenken. Je denkt misschien dat je geboren bent als jezelf en dat je dus altijd zo bent en blijft? In je hersenen zit een stukje hersen dat denkt over jezelf en over dat je bestaat. In dat stukje worden allerlei ideetjes gestopt over wie je denkt dat je bent.

 

Lees meer

Kijk eens met andere ogen

Onderstaand filmpje is van de Japanse onderwijsdienst. De opdracht van de lerares is: Maak een mooie tekening van dat waar je aan denkt. Het jongetje begint te krassen, omdat niemand weet wat hij denkt, worden mensen bezorgd. Er worden zelfs profesionals bij gehaald om te observeren wat hem mankeert. Hoe kan je een kind  aanmoedigen? Het is simpel, gebruik je fantasie.