Wat zullen we gaan doen in de kerstvakantie?

Winteropeningen van kastelen

Wat dacht je van rondwandelen in sprookjesachtig verlichte kastelen? Kijk op de websites van kastelen om te kijken wat daar deze kerstvakantie te doen is. We lichten er een paar uit.

Slot Loevestein
Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel kerstverhalen. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg echte verhalen te vinden, zoals die over ridder Dirc Loef van Horne. Hoe bracht hij zijn avonden het liefst door? Hij zat in elk geval niet braaf met een boek voor de haard kunnen we je verklappen.

Naast het vakantieverhaal is er een bomvol programma. Je kunt dagelijks oudhollandse spellen spelen op de Voorburcht, je kerstwens schrijven voor in de wensboom en regelmatig genieten van prachtige live kerstmuziek.

Winterkasteel Muiderslot
Bij het Muiderslot kun je het échte winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud.

Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Dat ontdek je in het sfeervol ingerichte kasteel. In een audiotour hoor je het verhaal van de winters van vroeger.

Speel ouderwetse spelletjes, luister naar winterse verhalen of muziek of doe mee aan workshops.

De Lumineuze Nachten van kasteel de Haar
Kasteel de Haar (Utrecht) vormt deze kerstvakantie het unieke decor van een magische vertelling tijdens de Lumineuze Nachten. Tijdens een wandeling door het kasteelpark nemenindrukwekkende projectiesje mee terug in de tijd. Ontdek de geschiedenis van dit sprookjeskasteel en vier het kerstfeest met de internationale jetset.   

Tijdens de wonderlijke nacht wijst een magisch verlicht pad je de weg rond het grootste kasteel van Nederland. Er is een wandeling van 2,5 km uitgezet die ongeveer a,5 uur zal duren. Kijk op de website voor meer informatie en een plattegrond.

Winterse Warmte bij Paleis Het Loo
Van dieren in het paleis en uitbundige groenversiering tot gedekte tafels. Het paleis maakt zich klaar voor de feestdagen. Beleef de Winterse warmte en proef de sfeer van vroeger. Ook op het stallenplein is het feest. Kom je ook? Er is van alles te doen en maken!

IJspret

Van oudsher is Nederland een schaatsland. Op plassen en sloten schaatsen gebeurt nu helaas nog maar sporadisch maar schaatsen kun je gelukkig nog door heel het land op ijsbanen. Tijdens de kerstvakantie is er op diverse ijsbanen van alles te doen. Er zijn kindermiddagen, silent disco’s en ijsspelen. Soms is er live muziek en kan je terecht voor koek en zopie.

Let op: Check de openingstijden, voorwaarden en events via de website van de aanbieder. Schaatsen zijn meestal te huur. Vaak boek je je tickets online.

Zo heeft de Elfstedenhal Leeuwarden een krabbelbaan voor de onervaren schaatser(tje)s en kun je er ijsstoksjitten (ijsstokschieten).
Op zaterdag- en zondagmiddagen is er Familie Fun schaatsen op de Ireen Wüstbaan in Tilburg. Er zijn dan geen hardrijders op de baan en je mag bijna alles meenemen op de baan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slee of een luchtbed?
Op de schaatsbaan van De Scheg in Deventer kun een wedstrijdje ijshockey houden op het ijspleintje. Of ga voor ijsspelen zoals ijssjoelen, priksleeën of ijsbowlen.

Amsterdam
Of wat dacht je van schaatsen in hartje Amsterdam op het museumplein bij Ice*Amsterdam, waarbij je schaatst met het Rijksmuseum op de achtergrond. De ijsbaan is verlicht, dus ook in de avond kan je hier terecht voor een winterse ambiance. Op donderdag- en zaterdagavonden is Silent Disco On Ice. Al schaatsend dansen op de leukste hits, of gezellig langs de kant met een lekker drankje?

Kom lekker eten, drinken, (kerst)shoppen of gewoon voor de gezelligheid naar de wintermarkt van Nederland. Ice*Village is voor alle leeftijden gratis te bezoeken. Tot en met maandag 26 december 2022 vind je de meest originele kerstcadeaus op de wintermarkt bij de schaatsbaan op het Museumplein.

Struin over de markt en warm jezelf op bij een van de knisperende vuurkorven onder het genot van winterse lekkernijen, zoals bijvoorbeeld een verse warme wafel. Dat is pas het échte wintergevoel!

In de RAI vindt het Amsterdamse Winterparadijs plaats. In de kerstvakantie kun je hier terecht voor de ultieme winterbeleving, duizenden lichtjes, meters ijs en alles bedekt met een lading sneeuw. Kom schaatsen of sneeuwballen gooien. Bezoek het ijstheater of stap in een van de attracties.

En op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam kun je ook heerlijk buiten schaatsen. Ga je voor een dagje vrijschaatsen of wil je de hele kerstvakantie onbeperkt schaatsen?

Santa Skate Rotterdam
De 400 meter lange baan van Schaatsbaan Rotterdam is overdekt met een opvallende tunneloverkapping. Bij mooi weer gaan de zijkanten open en krijg je toch de beleving van buitenschaatsen. Er is ook een overdekte funbaan.

Op vrijdag 23 december vindt de 10e editie van Santa Skate on Ice plaats op de ijsbaan van Rotterdam. Deze avond ga je met zoveel mogelijk mensen in kerstman-pak een uur lang schaatsen op de 400-meterbaan. Voor €12,50 krijg je toegang tot de schaatsbaan én een Kerstmanpak (die je natuurlijk mag houden). Dit is exclusief schaatshuur. Schaatsen nodig? Vergeet die dan niet online te huren. De gezamenlijke start van de Santa Skate is om 20:00 uur.

Cool Event
Op het Kurhausplein in Scheveningen kun je t/m 22 januari naar Cool Event om te schaatsen. Op de Boulevard van Scheveningen naast de Pier kun je in een grote tent de prachtige ijssculpturen tentoonstelling bezoeken met als thema ”ART in ICE”. Bewonder de sprookjesachtige sculpturen en zie hoe de kunstwerken gemaakt worden, maar ga ook zelf aan de slag. 

De Goudse IJsbaan in Gouda
De Goudse IJsbaan is er dit jaar van 21 december t/m 15 januari! Maak een rondje van 200 meter op de sfeervolle ijsbaan rondom het Stadhuis op de Markt. Of geniet van een warm drankje met zicht op de schaatsende voorbijgangers.

Wil je weten op welke ijsbanen je nog meer kan gaan schaatsen? Vind hier een (tijdelijke) ijsbaan in jouw buurt.

Snowworld
Ga je liever skiën, neem dan eens een kijkje op de website van Snowworld. Je kan op verschillende locaties in Nederland terecht.

Het Nederlandse IJsbeelden Festival
In Zwolle vindt tot 5 maart het Nederlandse IJsbeelden Festival plaats. De beste ijskunstenaars ter wereld komen naar Zwolle! In een grote vrieshal gaan ze aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Zij vertalen het thema “WHAT A WONDERFUL WORLD” in een magische wereld van sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog.

Lichtjesroutes

Lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer
Sfeervol verlichte paden leiden je door het stille winterse landschap. Op de meeste locaties zijn er fijne extra’s zoals een kampvuur om je te warmen of een kop warme chocolademelk. Er staan nog twee wandelingen in december op het programma: 28 december Lichtjeswandeling Weerribben in Overijssel en 29 december Lichtjeswandeling Zuigerplasbos bij Lelystad.

Utrecht Lumen
Als het daglicht de straten van Utrecht verlaat, komen de verlichte verhalen van Utrecht Lumen tot leven. Deze kunstwerken werpen een bijzonder licht op de historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk of locatie. Sommige lichtkunstwerken spelen met een bekend gebouw. Andere nemen je mee naar een verrassende plek waar je anders niet zo snel zou komen of overdag volledig aan voorbij zou gaan. Loop of fiets mee met een gids, loop op de bonnefooi of volg de wandelroute.

Lichtjestour Futureland Rotterdam
Tijdens de korte winterdagen maak je bijzondere vaartochten in het donker langs de moderne terminals van Maasvlakte 2. Bewonder aan boord van de FutureLand Ferry het spannende spel van donker en licht en verwonder je over de talloze lichtjes. Een deskundige voorlichter vaart mee en vertelt tussendoor wetenswaardigheden over hetgeen je ziet, of dankzij de duisternis juist aan het zicht onttrokken is.

Amsterdam Light Festival
De elfde editie alweer van het Amsterdam Light Festival. Tot 22 januari verlichten 20 lichtkunstwerken het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam. Van interactieve lantaarnpalen, tot gigantische bollen wol en van oplichtende vuurvliegjes tot brandend water. De kunstwerken van Editie 11 prikkelen jouw verbeelding. 

Nijmeegse Winterweken
Nijmegen wil je naartoe in de Kerstvakantie! Een lichtsculpturenroute inclusief toffe muziekquiz, voorstellingen, live muziek en straattheater; je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken. Tot en met 8 januari geeft Nijmegen licht in het donker, onder andere door maar liefst negen grootste indrukwekkende lichtsculpturen te laten schitteren. Ze branden dagelijks van 12.00 tot 23.00 uur.

Flujas en Guntrud Lichtjesroute in Venlo
Deze winter stap je in de Venlose binnenstad in de wereld van Flujas en Guntrud. Ga op ontdekking en beleef het verhaal waarin de stichters van Venlo je meenemen naar de middeleeuwen.

Tijdens de lichtjesroute zoek je telkens naar een volgende schild. Op deze plekken lees of luister je naar de avonturen van Flujas en Guntrud. Wil je echt op avontuur? Zorg dan dat je met jouw eigen scepter op pad gaat. Zoek een schild, hef de scepter en kijk wat er gebeurt! Een kanonskogel wordt afgevuurd, lampjes gaan branden, je hoort een bijzonder geluid of er wordt iets in beweging gezet.

Winterfair

Magisch Maastricht
Tot en met 30 december fonkelt het Vrijthof weer volop tijdens Magisch Maastricht. Een nostalgische carrousel, een overdekte schaatsbaan en een sky-high reuzenrad. In combinatie met knusse chalets en een bijzondere kerstmarkt wordt het prachtig deze winter.

Ook deze winter branden de fonkelende lichtjes door heel Maastricht. Volg simpelweg de lampjes en laat je op de mooiste plekken van de stad brengen. Eindeloos struinen door de fonkelende winkelstraten, winters vertier op elke hoek van de straat.

Ga hand in hand de stad ontdekken. Je kunt een van de drie lichtjesroutes volgen of op je zintuigen vertrouwen. Want door de sprookjesachtige lichtjes te volgen kom je vanzelf op de mooiste plekken in de stad. Verdwalen is geen punt, want alleen zo kom je op de meest verrassende en onontdekte plekjes terecht.

Uitjes

Erik of het klein insectenboek

Erik of het klein insectenboek is een geremixte versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Erik is een fantasierijk jongetje dat gefascineerd is door insecten. Als hij plotseling krimpt tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in het stadspark. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan huizen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen.

Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. De premiére op 22 december is uitverkocht. Er is nog een tryout 21 december in Utrecht. Daarna is de voorstelling te zien in Stadsschouwburg Utrecht.

Deze voorstelling maken ze op zaterdag 25 februari in Den Haag toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Voorafgaand aan de voorstelling is er een ‘meet en feel’ en tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk audiodescriptie..

Tropenmuseum Amsterdam
Kom geven beleven tijdens de kerstvakantie in het Tropenmuseum. Niet alleen in de tentoonstelling Cadeau, Hoezo?, maar ook tijdens de diverse workshops en activiteiten over het geven en krijgen van cadeaus. Stap in een megagroot cadeau dat is ingepakt met een speciale furoshiki. Daarna kun je zelf tijdens de workshop oefenen hoe je iets kunt inpakken met een furoshiki. 

Veel Japanners gebruiken furoshiki, knoopdoeken, om van alles in te verpakken. Een furoshiki gebruik je steeds opnieuw. Super duurzaam dus. Probeer het tijdens deze workshop zelf een furoshiki te knopen!

Frans Hals Museum Haarlem
Ontdek tijdens de kindertour verhalen en doe mee met leuke opdrachten die je anders laten kijken naar de schilderijen en naar elkaar. Of leer schilderen met de ‘losse toets’ van de beroemde schilder Fans Hals bij de schilderworkshop.

Bezoek deze kerstvakantie het Frans Hals Museum, verkleed je als schutter en ga op de foto met Frans Hals.

T. Rex in Town in Leeuwarden
Gigantische afmetingen, een enorme bek en vlijmscherpe tanden: de Tyrannosaurus rex is één van de gevaarlijkste roofdinosauriërs die ooit hebben geleefd. Het idee dat dit dier daadwerkelijk op aarde heeft rondgelopen boezemt nog altijd ontzag in. En Natuur Museum Fryslan heeft hem! Stap 66 miljoen jaar terug in de tijd en ga op een wervelende ontdekkingsreis naar de T. rex, Koning van de Krijt periode.

Het Scheepvaart Museum in Amsterdam
Twee weken vakantie vier je natuurlijk in Het Scheepvaartmuseum, bij ons is het warm en knus! Samen met Cinekid bieden we een betoverend programma voor jong en oud.

Teken tijdens de kerstvakantie je eigen mini animatiefilm, maak een familieportret in de Green Screen en kom in de middag naar onze pop-up bios met de prachtige film Lampje. De allerkleinsten gaan op avontuur met Duiker Doris in de magische onderwaterwereld. Komen jullie gezellig bij ons opwarmen?

Lampje: een verhaal over moed, vriendschap en altijd mogen zijn wie je bent – De familieserie Lampje, gebaseerd op het gelijknamige en veelbekroonde boek van Annet Schaap, is het sprookjesachtige verhaal over de 11-jarige dochter van een vuurtorenwachter die een bijzondere vriendschap sluit met een jongen met een vissenstaart. Tijden: iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur in de kerstvakantie; leeftijd: 8+ ; kosten: gratis op vertoon van je museumentreebewijs.

Winter Station bij het Spoorwegmuseum in Utrecht
Tijdens Winter Station brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als absoluut hoogtepunt: schaatsen tussen de treinen! In de museumhal ligt een echte ijsbaan waar rondjes kunnen worden geschaatst om een antieke stoomlocomotief. Schaatsen zijn gratis te leen. Voor de kinderen is er een apart krabbelbaantje, voor hen zijn er speciale schaatsrekjes beschikbaar. De koek en zopie kan natuurlijk niet ontbreken. Rondom de ijsbaan kan iedereen genieten van heerlijk eten en drinken, terwijl de kinderen zich vermaken op de gladde ijzers.

Openluchtmuseum Arnhem
Tot en met 15 januari kun je de winter beleven in het Openluchtmuseum in Arnhem. Loop door het feestelijk verlichte museumpark en ontdek bijzondere winterverhalen op historische locaties. Bezoek de gezellige wintermarkt op het Zaande Plein en kom schaatsen op de schaatsbaan

Natuur

Eindejaars Plantenjacht van IVN
We weten maar weinig van planten die midden in de winter bloeien. Daarom brengen we ze in kaart tijdens de Eindejaars plantenjacht. Jaag je mee?

Midden in de winter zijn er verrassend veel bloeiende plantensoorten te vinden. Sommige kunnen het hele jaar door bloeien, andere weten hun najaarsbloei te rekken wanneer er geen serieuze nachtvorst is. En als het weer meezit dan komen de voorjaarsbloeiers al uit op zonnige en beschutte plekken

Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) tot en met 3 januari. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in je tuin in bloei staan. (Tuinplanten tellen niet mee). De bloemen kunnen trouwens heel klein zijn, dus het is soms echt even zoeken.

Mocht het in deze periode tijdelijk heel koud zijn, waardoor er geen planten bloeien, kijk dan nog een keer als het minder koud is. Planten kunnen soms heel snel weer in bloei staan.

Geef de bloeiende planten door op de website van IVN. Daar vind je ook meer informatie.

Bouwpakket vogelhuisje van Natuurmonumenten
Help de vogels in de winter. Met het OERRR Tuinvogelpakket leren kinderen hoe je vogels in de winter een handje kunt helpen. Verwen ze met een lekkere vogelsnack of maak samen een vogelhuisje. Of speel de vogelbingo en ontdek welke vogels er bij jou rondvliegen. Met dit gratis pakket van OERRR krijg je tips en inspiratie om jouw tuin of balkon om te toveren tot een echt vogelparadijs.

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en inspireert kinderen om de natuur in te gaan. Ze beleven de mooiste avonturen en ontdekken hoe ze de natuur en dieren kunnen helpen. Samen zorgen we voor de natuur in Nederland.

Welkom kids

Wij willen deze pagina graag vullen met leuke dingen voor en door kinderen.

Heb je zelf ook leuke informatie, waarvan je denkt dat het leuk is om op deze site te zetten zodat andere kinderen het ook kunnen lezen? Misschien heb je ergens een filmpje over gemaakt? Of heb je een spreekbeurt of presentatie gehouden over hoogbegaafdheid. Stuur jouw informatie naar ons, (klik hier).

Laat het ons weten: secretariaat@pharosnl.nu

Denk je met ons mee?

Voor onze kidspagina zijn we op zoek naar leuke ideeën. We willen graag de pagina leuker maken voor kinderen. En wie weten het beste wat de kidspagina leuk en interessant kan maken? Juist, de kids zelf! Wat mag niet ontbreken op de website? Wat zou je interessant vinden om over te lezen? Weet je leuke onderwerpen? Wanneer is de kidspagina zo goed gelukt, dat je er best af en toe een kijkje zou willen nemen?

Onder de tips verloten we drie Bol.com-bonnen!

Je kunt je idee(ën) sturen naar secretariaat@pharosnl.nu.

Foto van Mika Baumeister op Unsplash

Nieuwe Kleur Je Suf wedstrijd!

14 mei is er een nieuwe kleurplatenwedstrijd gestart op kleurjesuf.nl ! Vind je het leuk om nog een keer mee te doen of wil je dit keer meedoen. Kijk dan snel op onze website en kies één van de twee kleurplaten uit voor de wedstrijd. Je zult snel zien dat deze kleurplaten niet helemaal af zijn. Gebruik je fantasie en ga met de tekening verder. Bedenk, teken en kleur en maak kans op een mooie prijs!!!

De drie mooiste en origineelste resultaten vallen in de prijzen en winnen een goed gevulde Kleur Je Suf mok met een Faber-Castell potlodenset!
De eerste prijs wint ook nog eens een: Bruna cadeaukaart van 25 euro.

De tekening mag je inscannen en mailen maar je mag het ook persoonlijk komen inleveren op zaterdag 4 juni tussen 13.00 – 16.00 in de Brunawinkel te Groenlo!
Tekenaar Mathijs van de Kleur Je Suf website is er dan ook en kan je direct feedback geven op jouw kleurplaat en heeft ook tijd om ander teken- en kleurwerk van jou te bekijken. Misschien wil je wel een paar goede teken- of kleurtips of heb je andere vragen?

Je kan de kleurplaten downloaden, inscannen en mailen tot uiterlijk 4 juni.
(Vergeet niet je naam en leeftijd te vermelden in de mail.)

Mathijs

19-06-2022: Uitzending van ‘Wat zou jij doen?’

Een tijdje terug deden we een oproep voor het productiebedrijf CCCP en omroep Human/Zapp. In het programma ‘Wat zou jij doen?’ wordt het verhaal verteld van een kind met een moeilijk, praktisch, ontroerend of grappig dilemma. De dilemma’s kunnen echt overal over gaan.

Algemeen over het programma: “Kinderen hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van tien kinderen (10-12 jaar) uit heel Nederland mee over allerlei dilemma’s van leeftijdsgenoten.”

Voor het vierde seizoen van het programma zochten zij ook een kind met een dilemma rondom hoogbegaafdheid. 

Dat kind is Stijn geworden. Stijn (11) is hoogbegaafd en heeft een klas overgeslagen. Hij zit nu in groep 8. Zijn dilemma: ‘Zal hij aan het einde van het jaar al naar de middelbare school gaan of eerst naar groep 9?’

De aflevering met het dilemma van Stijn zal op zondag 19 juni wordt uitgezonden op ZAPP/NPO 3 rond 19.20 uur. En is daarna uiteraard online te bewonderen op www.npostart.nl en www.zapp.nl.

Een trailer van het programma is hier te zien.

De naam Pharos

Pharos is een langwerpig eiland… en er stond een toren van witte stenen, heel vernuftig gebouwd, die vele verdiepingen telde en dezelfde naam als het eiland droeg. DE PHAROS VAN ALEXANDRIË was van oudsher het zevende wereldwonder.

Onderstaand filmpje laat zien hoe dit wereldwonder er ongeveer moet hebben uitgezien.

Het filmpje is van Games at School uit Assassin’s Creed Odyssey
Lees meer

Space 4 Kids

Website met nieuws, foto’s en achtergrondartikelen over ruimtevaart en sterrenkunde met een speciale kinderpagina. Deze vind je hier.

Hoe word ik mezelf – Felice Manshanden

Lieve Jij, dit gaat over worden wie je bent. Dat kan best ingewikkeld zijn want hoe weet je nou wie je bent? Of wie je zou moeten zijn? Er staat nergens wat je moet doen om jezelf te worden. En wat is dat eigenlijk; je zelf?

Veel mensen vinden dat het erg belangrijk is om jezelf te zijn. Dan bedoelen ze dat je moet doen hoe het goed voelt voor jou in plaats van wat anderen willen. Voor een mens is dat best moeilijk want we willen er ook allemaal bij horen. Daarom zijn de mensen zo ver gekomen als we nu zijn. Als we alles liever zelf en alleen hadden gedaan, lagen we nu bij de dino’s onder de grond. Maar dat is niet zo omdat we ons hebben leren aanpassen. Aan andere mensen en aan wat de omgeving van ons vraagt. Dat was heel hard nodig om te overleven. En dus hebben mensen nu vaak lef en moed nodig om ‘zichzelf’ te kunnen zijn. Want daarmee ben je juist anders dan andere mensen.

Een beroepsdenker zei ooit eens: “Ik denk, dus ik ben”, waarmee hij bedoelde dat je weet dat je bestaat omdat je er over kan nadenken. Maar wat als je niet kan nadenken of kan bedenken dat je denkt? Besta je dan niet? Een baby bestaat ook en heeft een naam, net als jij. Ook al kan die baby nog niet bewust nadenken. Je denkt misschien dat je geboren bent als jezelf en dat je dus altijd zo bent en blijft? In je hersenen zit een stukje hersen dat denkt over jezelf en over dat je bestaat. In dat stukje worden allerlei ideetjes gestopt over wie je denkt dat je bent.

 

Lees meer

Kijk eens met andere ogen

Onderstaand filmpje is van de Japanse onderwijsdienst. De opdracht van de lerares is: Maak een mooie tekening van dat waar je aan denkt. Het jongetje begint te krassen, omdat niemand weet wat hij denkt, worden mensen bezorgd. Er worden zelfs profesionals bij gehaald om te observeren wat hem mankeert. Hoe kan je een kind  aanmoedigen? Het is simpel, gebruik je fantasie.

Weetjes

Wist je dat:

  • Je hersenen verbruiken 20% van je energie.
  • Als je je hersenen aan zou kunnen raken voelen ze als een zachtgekookt ei.
  • Je hersenen bestaan voor 80% uit water.
  • Voordat een baby wordt geboren, groeien zijn hersenen met een snelheid van 2000 cellen per seconde!!
  • Na je vijfentwintigste verjaardag beginnen er al hersencellen af te sterven. Per dag wel zo’n 12.000.
  • Weet je hoeveel er dat per jaar zijn?
  • Veel hè? Maar dat is niet erg. Zelfs als je heel erg oud wordt heb je nog altijd 98 procent van je cellen over!