Welkom kids

Wij willen deze pagina graag vullen met leuke dingen voor en door kinderen.

Heb je zelf ook leuke informatie, waarvan je denkt dat het leuk is om op deze site te zetten zodat andere kinderen het ook kunnen lezen? Misschien heb je ergens een filmpje over gemaakt? Of heb je een spreekbeurt of presentatie gehouden over hoogbegaafdheid. Stuur jouw informatie naar ons, (klik hier).

Laat het ons weten: secretariaat@pharosnl.nu

Denk je met ons mee?

Voor onze kidspagina zijn we op zoek naar leuke ideeën. We willen graag de pagina leuker maken voor kinderen. En wie weten het beste wat de kidspagina leuk en interessant kan maken? Juist, de kids zelf! Wat mag niet ontbreken op de website? Wat zou je interessant vinden om over te lezen? Weet je leuke onderwerpen? Wanneer is de kidspagina zo goed gelukt, dat je er best af en toe een kijkje zou willen nemen?

Onder de tips verloten we drie Bol.com-bonnen!

Je kunt je idee(ën) sturen naar secretariaat@pharosnl.nu.

Foto van Mika Baumeister op Unsplash

Pharos Online Boekenclub, doe je mee?

Pharos kreeg een heel leuke vraag van een meisje van 15 en haar moeder. Zij willen graag een boekenclub oprichten voor jongeren. Lijkt jou dat ook leuk, lees dan onderstaande oproep en reageer via secretariaat@pharosnl.nu!

Hi,

Ik ben een meisje van 15 jaar en ik ben gek op lezen! 

Mijn moeder en ik willen graag een boekenclub beginnen voor jongeren van 14-18 jaar. Er zijn geen specifieke genres mbt de boeken. Het gaat erom dat we gemeenschappelijk boeken met elkaar kunnen uitwisselen. Iedereen is welkom om een boek in te brengen. In de eerste bijeenkomst bepalen we met elkaar een titel van een boek die we gaan lezen.

De bijeenkomsten doen we digitaal via Zoom. De frequentie van bijeenkomsten zal ongeveer 1x per 6-8 weken zijn.

Update 2-12: Inmiddels zijn er genoeg aanmeldingen om een eerste groep te starten. Je kunt je nog steeds aanmelden op de reservelijst, wellicht dat er een tweede groep gestart kan worden.

De naam Pharos

Pharos is een langwerpig eiland… en er stond een toren van witte stenen, heel vernuftig gebouwd, die vele verdiepingen telde en dezelfde naam als het eiland droeg. DE PHAROS VAN ALEXANDRIË was van oudsher het zevende wereldwonder.

Onderstaand filmpje laat zien hoe dit wereldwonder er ongeveer moet hebben uitgezien.

Het filmpje is van Games at School uit Assassin’s Creed Odyssey
Lees meer

Space 4 Kids

Website met nieuws, foto’s en achtergrondartikelen over ruimtevaart en sterrenkunde met een speciale kinderpagina. Deze vind je hier.

Hoe word ik mezelf – Felice Manshanden

Lieve Jij, dit gaat over worden wie je bent. Dat kan best ingewikkeld zijn want hoe weet je nou wie je bent? Of wie je zou moeten zijn? Er staat nergens wat je moet doen om jezelf te worden. En wat is dat eigenlijk; je zelf?

Veel mensen vinden dat het erg belangrijk is om jezelf te zijn. Dan bedoelen ze dat je moet doen hoe het goed voelt voor jou in plaats van wat anderen willen. Voor een mens is dat best moeilijk want we willen er ook allemaal bij horen. Daarom zijn de mensen zo ver gekomen als we nu zijn. Als we alles liever zelf en alleen hadden gedaan, lagen we nu bij de dino’s onder de grond. Maar dat is niet zo omdat we ons hebben leren aanpassen. Aan andere mensen en aan wat de omgeving van ons vraagt. Dat was heel hard nodig om te overleven. En dus hebben mensen nu vaak lef en moed nodig om ‘zichzelf’ te kunnen zijn. Want daarmee ben je juist anders dan andere mensen.

Een beroepsdenker zei ooit eens: “Ik denk, dus ik ben”, waarmee hij bedoelde dat je weet dat je bestaat omdat je er over kan nadenken. Maar wat als je niet kan nadenken of kan bedenken dat je denkt? Besta je dan niet? Een baby bestaat ook en heeft een naam, net als jij. Ook al kan die baby nog niet bewust nadenken. Je denkt misschien dat je geboren bent als jezelf en dat je dus altijd zo bent en blijft? In je hersenen zit een stukje hersen dat denkt over jezelf en over dat je bestaat. In dat stukje worden allerlei ideetjes gestopt over wie je denkt dat je bent.

 

Lees meer

Kijk eens met andere ogen

Onderstaand filmpje is van de Japanse onderwijsdienst. De opdracht van de lerares is: Maak een mooie tekening van dat waar je aan denkt. Het jongetje begint te krassen, omdat niemand weet wat hij denkt, worden mensen bezorgd. Er worden zelfs profesionals bij gehaald om te observeren wat hem mankeert. Hoe kan je een kind  aanmoedigen? Het is simpel, gebruik je fantasie.

Weetjes

Wist je dat:

  • Je hersenen verbruiken 20% van je energie.
  • Als je je hersenen aan zou kunnen raken voelen ze als een zachtgekookt ei.
  • Je hersenen bestaan voor 80% uit water.
  • Voordat een baby wordt geboren, groeien zijn hersenen met een snelheid van 2000 cellen per seconde!!
  • Na je vijfentwintigste verjaardag beginnen er al hersencellen af te sterven. Per dag wel zo’n 12.000.
  • Weet je hoeveel er dat per jaar zijn?
  • Veel hè? Maar dat is niet erg. Zelfs als je heel erg oud wordt heb je nog altijd 98 procent van je cellen over!