Voorjaar 2023 SMPG oudergroep in Vught

In Vught start binnenkort een nieuwe SENG-model oudergroep (SMPG), een serie van zes avonden. Contact met andere gelijkgestemde ouders/verzorgers, georganiseerd door twee Echa-specialisten.

SENG-model oudergroepen (SMPG) zijn begeleide discussiegroepen die een veilige en ondersteunende omgeving bieden voor ouders en verzorgers om vrijuit te praten over de ontwikkeling van hun kind en hun eigen, specifieke opvoedingsuitdagingen.
Deze oudergroepen zijn een initiatief van het in 1981 door Dr. James T. Webb opgerichte SENG (Supporting Emotional Needs of the Gifted). James Webb was een gerenommeerd psycholoog en pionier op het gebied van onderzoek naar hoogbegaafdheid.
Centraal tijdens de oudergroepen staan de sociale en emotionele behoeften van hoogbegaafde en getalenteerde kinderen en jongeren en het verbeteren van communicatie, motivatie en zelfinzicht. Doel is van én met elkaar te leren.
Groepsdeelnemers maken contact met gelijkgestemde ouders en verzorgers, vergroten hun begrip van de unieke behoeften van hun kind, wisselen ideeën en ervaringen uit, en leren strategieën voor succesvol ouderschap in interactie met de andere deelnemers.
De gespreksgroepen worden gefaciliteerd en ondersteund door ervaren begeleiders op het gebied van begaafdheid (SMPG Facilitator; ECHA Specialist).
SMPG-workshops volgen een thematisch vormgegeven programma gedurende zes bijeenkomsten die zijn gestructureerd rond het boek ‘De Begeleiding van Hoogbegaafde Kinderen‘, geschreven door James T. Webb, Janet L. Gore, Edward Amend en Arlene DeVries. Deelnemers lezen voorafgaand aan elke bijeenkomst een of meer hoofdstukken om deze vervolgens met elkaar te bespreken. De
workshop zal gericht zijn op onderwerpen die relevant zijn voor het opvoeden en begeleiden van (hoog)begaafde en getalenteerde kinderen en jongeren.

Thema’s:

(1) Kenmerken van (hoog)begaafde kinderen;
(2) Communicatie: De sleutel tot relaties;
(3) Motivatie, enthousiasme en onderpresteren;
(4) Grenzen stellen en het aanleren van zelfdiscipline;
(5) Intensiteit, perfectionisme en stress;
(6) Idealisme, teleurstelling en depressie;
(7) De omgang met leeftijdgenoten en vrienden;
(8) Verhoudingen binnen het gezin;
(9) Individualiteit en morele ontwikkeling;
(10) Uitdagingen van succesvol ouderschap.

Data:  27 feb, 13 mrt, 20 mrt, 27 mrt, 3 apr, 17 apr 2023
Tijdstip: 19:45 – 21:15 uur
Kosten: € 297,00 per ouderkoppel (een ouder betaalt) + aanschaf boek
Pharosleden krijgen 20% korting!
Locatie: Breinsteyn (PPF Integraal Kennisdomein) | Schoonveldsingel 14A | Vught | www.breinsteyn.nl 

Voor meer informatie, of een inschrijfformulier, kunt u contact opnemen met:
Simone van Dijk | swmvandijk@navigandum.nl | 06 37 19 86 27 Marij Persons | personsmarij@gmail.com | 06 53 18 13 58