Verwarrende puzzelproblemen

Puzzel 1
Meneer Wildernis heeft in zijn achtertuin een kleine dierentuin aangelegd. Hij heeft alleen nog maar tijgers, olifanten en ijsberen. Op 13 na zijn alle dieren ijsberen. Op 18 na zijn alle dieren olifanten. Op 29 na zijn alle dieren tijgers. Hoeveel tijgers, olifanten en ijsberen heeft meneer Wildernis?

Puzzel 2
Drie Marsmannetjes en vier wezens van Mercurius wegen samen net zoveel als twee Venusbewoners. Drie Mercurianen wegen samen met zes wezens van Mars evenveel als drie bewoners van Venus. Maar als je vier wezens van Venus, drie Marsmannetjes en twee bewoners van Mercurius neemt, dan houden die precies twaalf Marsmannetjes en vier Mercurianen in evenwicht. Hoeveel bewoners van Mercurius wegen samen evenveel als één wezen van Venus?

Puzzel 3
Meester Kees heeft het komende jaar groep 8 en mag zijn lokaal met nieuw meubilair inrichten. Het bedrijf dat schoolmeubilair verkoopt, heeft tafels in de vorm van driehoeken, vierkanten, vijfhoeken, zeshoeken, zevenhoeken, achthoeken, negenhoeken en tienhoeken. Aan elke kant van een tafel kan een leerling zitten, dus aan een driehoekige tafel kunnen bijvoorbeeld drie kinderen zitten en aan een zevenhoekige tafel zeven. Helaas, meester Kees komt erachter dat als hij driehoekige tafels koopt en aan iedere tafel drie kinderen zet, er dan een kind alleen overblijft. Hetzelfde gebeurt als hij tafels in de vorm van een vierkant koopt. Ook met zevenhoekige tafels komt hij niet uit. Toch is er een soort tafel waarbij hij zijn leerlingen goed over de tafels kan verdelen. Welke soort is dat en hoeveel leerlingen zitten er in groep 8.

Mignon Engel
Vierkant voor Wiskunde

Kijk voor de oplossingen net iets verder…