Wegens onderzoek gratis online training ‘Leer te durven’ voor kinderen van 8-13 jaar met angstgerelateerde klachten

Een op de zeven kinderen heeft last van te veel angst. Angst wordt vaak over het hoofd gezien, omdat het niet direct zichtbaar is bij kinderen. Wel is het een van de meest voorkomende klachten onder kinderen. Angst gaat jammer genoeg vaak niet vanzelf over.

Als er in de kwetsbare leeftijd – van 8 tot 13 jaar – geen aandacht besteed wordt aan te veel angst, dan kan de angst zich ontwikkelen tot een angststoornis of een andere psychische aandoening, zoals een depressie. En die aandoeningen zijn vaak chronisch. In Nederland krijgt 80% van de kinderen met angstklachten geen verwijzing naar professionele hulp. Lees hier meer over angst bij kinderen.

De basis van de online training ‘Leer te durven’ is de evidence based (bewezen werkzame) groepstraining voor angstige kinderen ‘Leer te Durven!’ van dr. Ellin Simon en prof. dr. Susan Bögels. Deze groepstraining wordt doorontwikkeld naar een online versie. Via internet kunnen namelijk veel meer kinderen bereikt worden. De inzet is vroegtijdig ingrijpen, om angstige kinderen zo vroeg mogelijk te leren minder bang te zijn.

Met deze training kunnen kinderen samen met een personal coach bouwen aan meer zelfvertrouwen en hun angsten overwinnen en ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn! De training is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Het eerste gedeelte zullen de kinderen als een detective hun angst tegemoet gaan (exposure) en het laatste gedeelte zullen de disfunctionele gedachten omgezet worden in functionele gedachten

De online training wordt wetenschappelijk onderzocht. De Open Universiteit heeft voor dit onderzoek een subsidie gekregen van stichting MIND. Ook wordt er samengewerkt met de Angst-Dwang-en Fobie stichting. De training is kosteloos.

Het onderzoek is erop gericht bewijs te vinden dat de training ook in online vorm werkt. Verder wordt onderzocht hóe de training werkt bij kinderen. Zo kunnen bestaande oefeningen en technieken worden verbeterd.

De training maakt deel uit van een onderzoek. Dat betekent dat het mogelijk is dat je kind de eerste tijd in een wachtlijstgroep terechtkomt. Lees hier hoe het werkt.

Heeft jouw kind ook last van te veel angst? Misschien heeft je kind dan baat bij deze gepersonaliseerde online training. Dr. Ellin Simon vertelt er meer over in deze bijdrage: Angstige kinderen worden dapperder met ‘Leer te Durven!’

Voor meer informatie over de training kun je kijken op de website van Leer te Durven!, https://leertedurven.ou.nl. of contact opnemen met hoofdonderzoeker dr. Ellin Simon (ellin.simon@ou.nl, 0455762878). 

Disclaimer: Pharos streeft ernaar haar leden van zoveel mogellijk informatie te voorzien op het gebied van hoogbegaafdheid. De inhoud van dit bericht is dan ook bedoeld als informatief en niet als adviserend.