“ Reading is the sole means by which we slip, involuntarily, often helplessly, into another’s skin, another’s voice, another’s soul.”
– Joyce Carol Oates
De Pharos bibliotheek bevat boeken over hoogbegaafdheid en hb-gerelateerde boeken. De bibliotheek bevat ook leesboeken voor kinderen en tieners tot 18 jaar. In het rechtermenu kun je verschilende zoekfilters toepassen om je keuze te verfijnen.
Wil je de Pharos boekenlijst uit 2012 of de resultaten van de enquête voor Signaal in 2015 inzien kan dat hier.
Leeftijd
De leeftijdsaanduidingen die we hanteren in de Pharos bibliotheek zijn de leeftijdsaanduidingen die door de uitgeverijen en/of boekwinkels worden gehanteerd. Deze leeftijdsaanduiding is zeker niet zaligmakend.
Een probleem bij hoogbegaafde kinderen kan zijn dat ze qua niveau al een stuk verder zijn met lezen dan op basis van hun leeftijd mag worden verwacht maar zomaar niveaus hoger gaan lezen is lang niet altijd de oplossing omdat het boek misschien (nog) niet aansluit bij hun beleving. Het zoeken naar geschikte boeken kan dan een ingewikkelde toer worden.
De onderverdeling in leeftijd in onze leeshoek is als volgt:
- 0 – 6 jaar
- 6-12 jaar
- 12+ jaar
- Young Adult
Young Adult (YA)boeken zijn boeken voor de leeftijdscategorie 14-25. De boeken bevatten vaak een hoofdpersoon in deze leeftijdscategorie en sluiten aan bij de beleving van jong adolescenten. YA bevat allerlei genres.
Genres
Bij leesboeken kun je ook zoeken op genre. In het rechtermenu staan deze genres genoemd en kun je je keuze maken.
Recensies
Van sommige boeken beschikken we over een recensie. Die kun je lezen als bij het betreffende boek een recensie wordt genoemd.
Bibliotheek
Deze bibliotheek is geenszins volledig. De titels van jeugdboeken komen van jullie en jullie kinderen. Dat betekent dat het boek door iemand is getipt. Smaken verschillen natuurlijk en daarom is het fijn dat er verschillende boeken in (komen te) staan zodat er voor elk wat wils is.
We hebben via oproepen al veel titels mogen ontvangen. Die zullen in de bibliotheek verwerkt worden. Als je nog een tip voor ons hebt, laat die dan achter in een reactie hieronder of stuur deze naar secretariaat@pharosnl.nu.
Natuurlijk zijn we ook blij met tips over boeken over hoogbegaafdheid en hb-gerelateerde boeken.
Leuke websites over lezen, voorlezen en kinderboeken
https://www.kinderboeken.nl/: Alles over kinderboeken.
https://www.lezen.nl/: Stichting Lezen is er om alle kinderen het plezier in lezen te laten ontdekken zodat ze kunnen uitgroeien tot blijvende lezers. Dat doen ze met een effectieve leesbevorderingsaanpak.
https://www.jeugdbibliotheek.nl/: Informatie over boeken en (voor)lezen en zoeken van boeken in de leeftijdscategorieën 0 – 6, 6 – 12 en 12 – 18 jaar.
https://www.nationalevoorleesdagen.nl/: Lees hier over de nationale voorleesdagen die ieder jaar in het begin van het jaar plaatsvinden. Met de prentenboek top 10 en voorleestips, ook te vinden bij de artikelen in de Leeshoek.
https://www.cpnb.nl/: Over de Kinderboekenweek, Boekenweek van jongeren, de Griffels en Penselen, Zomerlezen, Nederland Leest, NS-publieksprijs en nog meer.
https://sardes.nl/leespluim: De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen.
https://www.boekstart.nl/: Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.
https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/leren-lezen: Leesvaardigheid voor kinderen: leren lezen vereenvoudigd.
Niet om te lezen, wel om te luisteren!
https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/: Lezen is leuk! Maar hoe weet je als kind nou welk boek je moet hebben? In deze podcast geven kinderen van 6 – 12 jaar elkaar boekentips.
Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke websites over lezen en boeken. Weet je een leuke toevoeging voor dit lijstje, mail ons op: secretriaat@pharosnl.nu of laat de tip achter in een reactie hieronder.
Wat een mooi initiatief. wij hebben genoten van het boek Lampje van Annet schaap. over anders zijn, doorzetten, vriendschap en ruimte om eigen invulling te geven in het verhaal.
Wij genieten van het boek:
Roza Rozeur Ingenieur
Over doorzetten en fouten maken!.
Goed initiatief!
Het grote breinbreker boek voor wiskundige kindeeen en pubers moet zeker op de lijst.
Hallo iedereen,
Ik ga er van uit dat het net name om Nederlandstalige boeken gaat. Mijn dochter tipt juist om eens in een andere taal te lezen. Ze heeft de ervaring dat je dan een tijd in je eigen leeftijdscategorie kan lezen.
Boekentip Engelstalig: Wonder.
Groetjes,
Maria
Hallo Maria, dank je wel voor de tips! Wat leuk dat je dochter meedenkt. Nu zij dit zo onder woorden brengt, denk ik dat dit voor mijn kinderen ook heeft gegolden toen zij in het Engels gingen lezen! Bovendien zei mijn dochter altijd dat je zo ook dichter bij de bedoeling van de auteur, bij het werkelijke verhaal bleef.
We hebben ruimte voor Engelstalige boeken dus als je nog wat weet?
Slapende Leeuwen mag niet ontbreken bij de boeken over hoogbegaafdheid.
Bij de jeugdboeken mogen alle delen van Nevermoor, Pages & Co en Starfell en Alice in Wiskunde Wonderland zeker niet ontbreken
Sam is blij, nu bekend als Feedback is fantastisch!, vind ik erg goed. Maar eigenlijk geldt dat voor veel van de boeken van Bazalt! Ik heb met hen gewerkt en ze hebben ook vaak onze doelgroep in gedachten, daarom sluiten ze goed aan.
Daarnaast heb ik gemerkt dat de boeken van Stine Jensen de juiste toon hebben. Heftige onderwerpen waar kinderen mee te maken krijgen en waar zij op een eerlijke en open manier en zonder betutteling op in gaat.
Voor volwassenen raad ik vooral de boeken van Tessa Kieboom aan. Ze wordt veel aangehaald in andere boeken, dus het is goed terug te gaan naar de bron.
Onze zoon was eerst weg van Geronimo (door Geronimo besloot hij toch maar te gaan lezen) en Grijze jagers. Vooral grijze jagers prikkelt de fantasie enorm, ook bij het tekenen en in het buiten spelen.
Wat leuk!
Ik hou heel erg van lezen, mijn dochter (9 jaar) helaas niet.
Wat zij wel gelezen heeft of waar zij enigszins interesse in heeft:
Dagboek van een Muts
Harry Potter
Sprookjes (bijv. van Godfried Bomans)
De boeken van Marianne Busser en Ron Schröder (Kledingwinkeltje, speelgoedwinkeltje etc.), toen ze 3/4 jaar was.
Wat een goed initiatief!
Onze boekentips (peuterleeftijd):
Draakje vurig
Het kleurenmonster
Ada Dapper Wetenschapper
Roza Rozeur Ingenieur
Eendje achterna
De man met de zeegroene ogen
Alle bundels van Toon Tellegen
Het meisje dat geen fouten maakte
De kus
Garage gust
Etc etc etc Zoveel moois te lezen en te ontdekken!
Hier zijn ‘de droomdenker’ van Suzanne Buis en ‘Help… ik voel zo veel’ van Carla van Wensen heel fijn. School kende deze nog niet en was ook blij verrast.
Nog een paar boekentips:
De Stip
Zeno en Co
Slimme Rick
De droomdenker
Mijn fantastische, elastische brein
Tijger, tijger, is het waar?
Feedback is fantastisch!
Laat maar los, koala!
De serie Waanzinnig om te weten
Het Benedict genootschap
Stijn, uitvinder
Het raadsel van alles wat leeft
De telduivel
Escapeboeken
De grijze jager
Ik kan nog best even doorgaan?