Welkom in de leeshoek

“ Reading is the sole means by which we slip, involuntarily, often helplessly, into another’s skin, another’s voice, another’s soul.”

– Joyce Carol Oates

De Pharos bibliotheek bevat boeken over hoogbegaafdheid en hb-gerelateerde boeken. De bibliotheek bevat ook leesboeken voor kinderen en tieners tot 18 jaar. In het rechtermenu kun je verschilende zoekfilters toepassen om je keuze te verfijnen.

Wil je de Pharos boekenlijst uit 2012 of de resultaten van de enquête voor Signaal in 2015 inzien kan dat hier.

Leeftijd
De leeftijdsaanduidingen die we hanteren in de Pharos bibliotheek zijn de leeftijdsaanduidingen die door de uitgeverijen en/of boekwinkels worden gehanteerd. Deze leeftijdsaanduiding is zeker niet zaligmakend.

Een probleem bij hoogbegaafde kinderen kan zijn dat ze qua niveau al een stuk verder zijn met lezen dan op basis van hun leeftijd mag worden verwacht maar zomaar niveaus hoger gaan lezen is lang niet altijd de oplossing omdat het boek misschien (nog) niet aansluit bij hun beleving. Het zoeken naar geschikte boeken kan dan een ingewikkelde toer worden.

De onderverdeling in leeftijd in onze leeshoek is als volgt:

 • 0 – 6 jaar
 • 6-12 jaar
 • 12+ jaar
 • Young Adult

Young Adult (YA)boeken zijn boeken voor de leeftijdscategorie 14-25. De boeken bevatten vaak een hoofdpersoon in deze leeftijdscategorie en sluiten aan bij de beleving van jong adolescenten. YA  bevat allerlei genres.

Genres
Bij leesboeken kun je ook zoeken op genre. In het rechtermenu staan deze genres genoemd en kun je je keuze maken.

Recensies
Van sommige boeken beschikken we over een recensie. Die kun je lezen als bij het betreffende boek een recensie wordt genoemd.

Bibliotheek
Deze bibliotheek is geenszins volledig. De titels van jeugdboeken komen van jullie en jullie kinderen. Dat betekent dat het boek door iemand is getipt. Smaken verschillen natuurlijk en daarom is het fijn dat er verschillende boeken in (komen te) staan zodat er voor elk wat wils is.

We hebben via oproepen al veel titels mogen ontvangen. Die zullen in de bibliotheek verwerkt worden. Als je nog een tip voor ons hebt, laat die dan achter in een reactie hieronder of stuur deze naar secretariaat@pharosnl.nu.

Natuurlijk zijn we ook blij met tips over boeken over hoogbegaafdheid en hb-gerelateerde boeken.

Leuke websites over lezen, voorlezen en kinderboeken
https://www.kinderboeken.nl/: Alles over kinderboeken.
https://www.lezen.nl/: Stichting Lezen is er om alle kinderen het plezier in lezen te laten ontdekken zodat ze kunnen uitgroeien tot blijvende lezers. Dat doen ze met een effectieve leesbevorderingsaanpak.
https://www.jeugdbibliotheek.nl/: Informatie over boeken en (voor)lezen en zoeken van boeken in de leeftijdscategorieën 0 – 6, 6 – 12 en 12 – 18 jaar.
https://www.nationalevoorleesdagen.nl/: Lees hier over de nationale voorleesdagen die ieder jaar in het begin van het jaar plaatsvinden. Met de prentenboek top 10 en voorleestips, ook te vinden bij de artikelen in de Leeshoek.
https://www.cpnb.nl/: Over de Kinderboekenweek, Boekenweek van jongeren, de Griffels en Penselen, Zomerlezen, Nederland Leest, NS-publieksprijs en nog meer.
https://sardes.nl/leespluim: De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen.
https://www.boekstart.nl/: Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.
https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/leren-lezen: Leesvaardigheid voor kinderen: leren lezen vereenvoudigd.

Niet om te lezen, wel om te luisteren!
https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/: Lezen is leuk! Maar hoe weet je als kind nou welk boek je moet hebben? In deze podcast geven kinderen van 6 – 12 jaar elkaar boekentips.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke websites over lezen en boeken. Weet je een leuke toevoeging voor dit lijstje, mail ons op: secretriaat@pharosnl.nu of laat de tip achter in een reactie hieronder.

14 reacties op “Welkom in de leeshoek”

 1. Voor de Nationale Voorleesdagen in januari 2024 zijn prentenleesboeken heel geschikt om aan jonge nieuwkomers voor te lezen. Die zijn namelijk vanuit de praktijk speciaal voor hen ontwikkeld. Om hen aan praat te krijgen en de zin in leren lezen aan te wakkeren.
  Inclusief een Materialenbank met veel materiaal om ermee aan de slag te gaan en digitale vertalingen als steun in de rug voor ouders en om te stimuleren tot voorlezen.

 2. Mooi initiatief. Veel boeken die hier staan, worden bij ons ook verslonden!

  Nieuw bij ons is schaken voor de jeugd. Dit jaar verschenen. Heeft verhalen over de schaakstukken en is hier favoriet.

  Het moppenboek van de waanzinnige boomhut zorgt hier ook voor veel plezier. En Harry Potter uiteraard!

 3. Ik weet niet waarom, maar mijn zoontje van 7 vindt prentenboeken en zelfs peuter-/ kleuterboekjes nog leuk, zoals Dikkie Dik en Nijntje. Misschien omdat hij houdt van veel plaatjes in zijn boeken – strips en de serie “De Waanzinnigeboomhut” leest hij ook graag.
  Verder:
  Strips van de Smurfen
  Donald Duck
  Schaken voor de jeugd – speel en oefenboek.

  Leuk dat de leeshoek nu online staat; ik heb al een paar interessante titels gezien die ik nog niet kende!

 4. Wat een fijne tips allemaal! Dank jullie wel. Je kan altijd blijven reageren als je boekentips hebt, heel graag zelfs, maar als je voor 1 januari reageert, ding je mee naar een van de vijf bol.com-bonnen van €25,- die we verloten!

  En Engelstalige boeken zijn ook van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *